Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παναμάς: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου - «Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Παναμάς: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση του γάμου προσώπων του ιδίου φύλου – «Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Μια αντιδραστική απόφαση πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο στον Παναμά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων, αποφαινόμενο πως «δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτή των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε απόφασή του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τετάρτη.

«Το ίσο δικαίωμα στον γάμο δεν είναι παρά φιλοδοξία, αν και θεμιτή για τις ομάδες που αφορά, δεν εμπίπτει ούτε στην κατηγορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε σε αυτήν των θεμελιωδών δικαιωμάτων», αναφέρει η απόφαση του κορυφαίου παναμαϊκού δικαστικού θεσμού, η οποία φέρει ημερομηνία 16η Φεβρουαρίου.

Είχαν προσφύγει ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά είχαν προσφύγει το 2016 ομοφυλόφιλα ζευγάρια εναντίον του οικογενειακού κώδικα, που αναγνωρίζει τον γάμο ως ένωση αποκλειστικά και μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Τα ζευγάρια που προσέφυγαν χαρακτήριζαν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του, ζητούσαν να αναγνωριστούν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου όπως σε αρκετές άλλες χώρες.

Ωστόσο, «παρά τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στην πραγματικότητα», ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών «δεν χαίρει συμβατικής ούτε συνταγματικής αναγνώρισης» στον Παναμά, σύμφωνα με την απόφαση που ενέκριναν έξι από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

Οι κανόνες που επιβάλλονται με τον οικογενειακό κώδικα είναι «αντικειμενικά και λογικά δικαιολογημένοι προς το γενικό συμφέρον (σ.σ. που επιτάσσει) να προτιμώνται ενώσεις που μπορούν να γίνουν θεμέλιο οικογενειών, να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος και κατά συνέπεια την κοινωνία», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε πέρυσι

Ο Ολυμπιακός εφέτος δεν ήταν η καλύτερη ομάδα του φάιναλ φορ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024