Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «φόβος» του προσφυγικού, η αλληλεγγύη και οι λεπτές ισορροπίες

Ο «φόβος» του προσφυγικού, η αλληλεγγύη και οι λεπτές ισορροπίες

Για αναμενόμενο νέο κύμα προσφύγων, από όσους εκτοπίστηκαν λόγω των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος εντείνοντας την ανησυχία Ελλάδας και Ευρώπης

Ο σεισμός στην Τουρκία και οι εικόνες ισοπέδωσης συντάραξαν τον πλανήτη. Συνεργεία να αναζητούν ζωντανούς, μία ελπίδα στα συντρίμμια ακόμα και όταν οι μέρες περνούσαν.

Οι εικόνες της τραγωδίας κυρίως στην Τουρκία προκάλεσαν κύμα αλληλεγγύης καταφέρνοντας να ισοπεδώσουν ακόμα και την ένταση στη ρητορική όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Αφού το κλίμα πλέον δεν επέτρεπε απειλές και προκλήσεις.

Μηδενικός σχεδόν καθημερινά πλέον και ο απολογισμός των παραβιάσεων και υπερπτήσεων.

Μεταναστευτικό

Στην επόμενη μέρα η Αθήνα φαίνεται να στρέφει το βλέμμα στο προσφυγικό και ένα ενδεχόμενο νέο κύμα. «Φόβος» που καταγράφεται και στα διεθνή ΜΜΕ. Αφού το ζήτημα είναι ένα από αυτά που δεν αφήνουν αδιάφορη την ΕΕ.

Με τίτλο «η Ελλάδα οχυρώνει τα σύνορα για να μπλοκάρει τους πρόσφυγες από το σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας» ρεπορτάζ του Guardian, σημειώνει την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων από την πλευρά της Ελλάδας τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της.

«Εν τω μέσω ενός αναμενόμενου νέου κύματος αφίξεων από όσους εκτοπίστηκαν λόγω των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία» όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Αναφέρει δε ότι «σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή, δεσμεύτηκε ότι το τείχος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ ή όχι».

Στο προσφυγικό μεταναστευτικό αναφέρεται με αιχμή και το ναυάγιο στα ανοιχτά της Καλαβρίας δημοσίευμα της «Dernières Nouvelles d’Alsace» με τίτλο «η Ευρώπη κατηγορούμενη».

Η εφημερίδα σημειώνει την αδυναμία της ΕΕ να περάσει ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης, λόγω των αντιδράσεων συγκεκριμένων χωρών.

Οι ροές του καλοκαιριού

Η τραγωδία των σεισμών σε Τουρκία και Συρία σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού που κάθε χρόνο αυξάνει τις ροές προσφύγων και μεταναστών για κάποιους δημιουργεί δικαιολογημένους «φόβους» για αύξηση των ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Είτε μέσω Ελλάδας, είτε μέσω Ιταλίας.

Με κάποιους να βάζουν στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μίας «οργανωμένης απόπειρας».

Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη οργάνωσης τέτοιας κίνησης ή ανησυχητικής αύξησης των προσπαθειών προσφύγων και μεταναστών να κινηθούν προς την Ελλάδα. Για να περάσουν στην ΕΕ.

Σίγουρα τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεχάσει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που καθοδήγησε στον Έβρο το 2020 η Τουρκία.

Και σίγουρα στην Αθήνα εν μέσω και προεκλογικής περιόδου, παρά την αλληλεγγύη των λαών, η επιφυλακτικότητα και η ανησυχία μήπως ξεσπάσει μία κρίση που δεν θα έχει προβλεφθεί δεν έχει υποχωρήσει. Στους κύκλους των πολιτικών.

Τη στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη δεν δείχνει καμία διάθεση αλληλεγγύης στο ζήτημα του προσφυγικού. Το αντίθετο μάλιστα.

Και σε αυτό το κλίμα προκύπτει το ερώτημα αν το ζήτημα του προσφυγικού και του «κινδύνου» αύξησης των ροών, μπορεί να γίνει η αφορμή να χαθεί το μομέντουμ που δημιούργησε η αλληλεγγύη στην τραγωδία των σεισμών και ενδεχομένως να δώσει την αφορμή για επιστροφή σε προκλήσεις, απειλές και προειδοποιήσεις. Ειδικά ενόψει διπλών εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024