Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 24.000 οι νεκροί - Εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι μέσα στον χειμώνα

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 24.000 οι νεκροί – Εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι μέσα στον χειμώνα

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Συνεχίζουν τις προσπάθειες τους οι διασώστες σε Τουρκία και Συρία για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα μετά τους φονικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν ενήλικες και παιδιά μετά από πάνω από 100 ώρες στα χαλάσματα, ωστόσο οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους 24.000. Την ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας έφτασε τους 20.665, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι. Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Στη Συρία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.

Άστεγοι μέσα σε ζοφερές συνθήκες – Κριτική σε Ερντογάν και Άσαντ

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα σε ζοφερές χειμερινές συνθήκες και τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Μπασάρ αλ-Άσαντ αντιμετωπίζουν σφοδρή κριτική για την αντίδρασή τους μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο πρόεδρος της Συρίας πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις πληγείσες περιοχές μετά τον σεισμό, επισκεπτόμενος ένα νοσοκομείο στο Χαλέπι μαζί με τη σύζυγό του Άσμα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνησή του ενέκρινε επίσης παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέτωπα του 12ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την άφιξη βοήθειας για εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε χθες ότι εξαντλούνται τα αποθέματά του στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες βορειοδυτική Συρία, καθώς ο πόλεμος περιπλέκει τις προσπάθειες ανακούφισης.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Παρασκευή την επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας, όπου αναγνώρισε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο θα μπορούσε να είναι.

«Παρόλο που έχουμε τη μεγαλύτερη ομάδα έρευνας και διάσωσης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, είναι μια πραγματικότητα ότι οι προσπάθειες έρευνας δεν είναι τόσο γρήγορες όσο θα θέλαμε», παραδέχθηκε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιοχές έγιναν λεηλασίες καταστημάτων.

Ενδέχεται να αναβληθούν οι εκλογές στην Τουρκία

Ο Ερντογάν είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου και οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν εκμεταλλευτεί την αργή αντίδραση της κυβέρνησης του για να του επιτεθούν, τονίζει το Reuters. Οι εκλογές ενδέχεται τώρα να αναβληθούν λόγω της καταστροφής.

Με την οργή να σιγοβράζει για τις καθυστερήσεις στην παράδοση της βοήθειας και την έναρξη των προσπαθειών διάσωσης, η καταστροφή είναι πιθανό να παίξει ρόλο στις εκλογές, αν αυτές διεξαχθούν, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, επέκρινε την αντίδραση της κυβέρνησης.

«Ο σεισμός ήταν τεράστιος, αλλά αυτό που ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον σεισμό ήταν η έλλειψη συντονισμού, η έλλειψη σχεδιασμού και η ανικανότητα», ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου σε δήλωσή του.

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024