Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάρκος Δραγούμης: Ο διακεκριμένος μουσικολόγος με το σπουδαίο έργο

Μάρκος Δραγούμης: Ο διακεκριμένος μουσικολόγος με το σπουδαίο έργο

Ο μουσικολόγος με το σημαντικό έργο του φρόντισε να διατηρήσει ζωντανή την κληρονομιά της παραδοσιακής μουσικής της χώρας μας.

Ο Μάρκος Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Ο σπουδαίος μουσικολόγος ήταν γιος του βουλευτή και υπουργού Φίλιππου Δραγούμη και της Ελένης Βαλαωρίτη. Εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανηψιός του Ίωνα Δραγούμη, ενώ από την πλευρά της μητέρας του εγγονός του Ιωάννη Βαλαωρίτη, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Η διαδρομή του στη συγγραφή και οι βραβεύσεις

Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και βυζαντινή μουσική και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο Κολλέγιο Αθηνών (1964-1988) ως δάσκαλος μουσικής καθώς και στο Ωδείο Αθηνών (1970-2003) ως δάσκαλος ιστορίας της μουσικής. Παράλληλα. ήταν υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών καθώς και μέλος της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρείας.

Στη διαδρομή του είχε δημοσιεύσει πλήθος μελετών, άρθρων, βιβλίων και δίσκων ενώ το 1991 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στη μουσική. Το 2008 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Βέβαια στα 17 μου ούτε να ακούσω για δημοτική μουσική. Αυτά που μου άρεσαν και μάζευα μανιωδώς ήταν οι αμανέδες. Πού με έχανες, πού με έβρισκες ήμουν στο Μοναστηράκι και μάζευα δίσκους 78 στροφών. Αυτή μου η αγάπη με συνέδεσε και με τον Γιάννη Τσαρούχη. Κάποια στιγμή βέβαια αργότερα, έγινε το κλικ.», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

Η αγάπη για την Αίγινα

Ο Μάρκος Δραγούμης από πολύ μικρή ηλικία παραθέριζε στην Αίγινα στο οικογενειακό σπίτι δίπλα στο ξενοδοχείο «Δανάη». Λάτρευε το νησί του Σαρωνικού και πήγαινε πολύ συχνά καθόλη τη διάρκεια της ζωή του.

Η παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Αίγινας πάντα ουσιαστική και ποιοτική. Συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης για το παραδοσιακό τραγούδι.

Η σπουδαιότερη όμως παρακαταθήκη του για το νησί ήταν ο δίσκος σε βινύλιο και μετά σε CD με τον τίτλο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» αφιερωμένος στη μουσική παράδοση της Αίγινας. Ο δίσκος ήταν παραγωγή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου.

Η οικογένεια

Ήταν παντρεμένος με την Βιλελμινη Αλεξάνδρα Χρήστου και είχε τέσσερα παιδιά, τη Ναταλία Δραγούμη ηθοποιό, τον Φίλιππο Δραγούμη, δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Οικολόγων Πράσινων, την Ελένη Δραγούμη, εικαστικό καλιτέχνιδα, και τη Δανάη Δραγούμη, συντηρήτρια έργων τέχνης και ζωγράφο βυζαντινών εικόνων.

Ο Μάρκος Δραγούμης πέθανε χθες Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε ηλικία 89 χρόνων. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησαν η Ναταλία Δραγούμη και ο αδελφός της, Φίλιππος Δραγούμης.

Η κηδεία του Μάρκου Φ. Δραγούμη πρόκειται να τελεστεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Φίλιππος Δραγούμης έγραψε για τον πατέρα του

«Για εμένα ο θάνατός του δεν είναι μόνο του πατέρα μου, αλλά σηματοδοτεί την απώλεια ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια: της εποχής που οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για τη γνώση, ακόμη κι αν αυτή δεν είχε άμεση πρακτική και οικονομική σκοπιμότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Φίλιππος Δραγούμης σε ανάρτησή του στο facebook.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024