Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εμπειρίες ναρκομανών: «Θα είχες τις ίδιες παρέες αν δεν κάνατε μαζί ναρκωτικά;»

Εμπειρίες ναρκομανών: «Θα είχες τις ίδιες παρέες αν δεν κάνατε μαζί ναρκωτικά;»

«Η φιλία μας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τα ναρκωτικά αλλά δεν νομίζω ότι αυτό την καθιστά περισσότερο ή λιγότερο σημαντική».

«Τα ναρκωτικά είναι δρόμος που οδηγεί στη φιλία», λέει ο Luke, 27χρονος γιατρός. Το «Luke», όπως και τα υπόλοιπα ονόματα στο άρθρο είναι ψευδώνυμα για την αποφυγή νομικών συνεπειών λόγω της χρήσης ναρκωτικών.

Ο Luke παίρνει πού και πού χόρτο, LSD και MDMA με τους φίλους του όταν αράζουν, πηγαίνουν σε μπαρ και κλαμπ ή εκδρομές. Επίσης θεωρεί ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καφές ναρκωτικά και λέει ότι τουλάχιστον στους κοινωνικούς του κύκλους πολλές φιλίες έχουν τα ναρκωτικά στο επίκεντρο.

Υπάρχει κάτι στην κατάσταση αλλαγής συνείδησης που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Μερικές φορές, είναι η ελαφρότητα της ίδιας εμπειρίας – για παράδειγμα βρίσκεις τα πάντα αστεία όταν έχεις μαστουρώσει. Μπορεί επίσης να είναι οι συνέπειες των ίδιων των ναρκωτικών, όπως τα συναισθήματα αγάπης που προκαλεί το MDMA, η συλλογική εγγύτητα του LSD ή η μυστηριώδης σύνδεση συνείδησης της κεταμίνης.

Τι θα γίνονταν, όμως, αυτές οι φιλίες χωρίς τα ναρκωτικά;

«Αισθάνομαι ότι έχω πιο δυνατή φιλία με τα άτομα με τα οποία παίρνω ναρκωτικά. Δεν ξέρω αν είναι λόγω των ναρκωτικών ή λόγω του χρόνου που περνάμε μαζί. Ή μήπως ο λόγος που περνάω πολύ χρόνο μαζί τους είναι ότι παίρνουμε μαζί ναρκωτικά;» λέει ο Luke στο VICE.

Όπως είναι φυσικό, όσοι παίρνουν ναρκωτικά περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Τα τριπάκια / LSD κρατάνε μέχρι και 12 ώρες και η κοκαΐνη μπορεί να πυροδοτήσει συζητήσεις για πολλά βράδια. Αλλά κάποιοι λένε ότι ο χρόνος που είσαι «φτιαγμένος» είναι και ποιοτικός χρόνος. «Το να παίρνεις ναρκωτικά με φίλους σου, σας δένει περισσότερο. Νομίζω πως έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το ότι δεν έχεις αναστολές και δεν σκέφτεσαι πράγματα», λέει η 25χρονη Κatya.

Η Katya παίρνει ναρκωτικά με διάφορες παρέες. Λέει ότι με τα ναρκωτικά μπορούν να είναι πιο ειλικρινείς μεταξύ τους και να αφήνονται, να δείχνουν πλευρές του εαυτού τους που συνήθως θέλουν να κρύβουν.

Mε απόλυτη ειλικρίνεια

Τα ναρκωτικά βοηθάνε τους χρήστες να είναι ειλικρινείς, μέσα από εμπειρίες οι οποίες μπορεί να μη συνέβαιναν χωρίς τα ναρκωτικά. Για κάποιους αυτό περιλαμβάνει υπαρξιακές κρίσεις ή δηλώσεις αγάπης. Για άλλους μπορεί να σημαίνει να τρώνε όλη μέρα ή να χορεύουν όλη νύχτα.

Ο Alfonso, 27, παίρνει χόρτο, LSD, MDMA και κόκα με τους φίλους του και συμφωνεί ότι αν την ακούσεις και δεν έχεις αναστολές μπορεί να βιώσεις αξέχαστες εμπειρίες και στενότερες φιλίες. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο.

«Είμαστε σε μια χώρα όπου αυτά τα ναρκωτικά είναι παράνομα, έτσι καλύτερα είναι να τα παίρνεις μαζί με άλλους για να μοιράζεστε τον κίνδυνο. Αυτό δημιουργεί άμεσο δέσιμο», λέει ο Alfonso.

Έχει φίλους που γνώρισε με τη χρήση και φίλους που γνώρισε νηφάλιος και τελικά άρχισαν να παίρνουν ναρκωτικά μαζί. Γενικά πιστεύει ότι και με τις δύο κατηγορίες ανθρώπων θα ήταν φίλοι, με ναρκωτικά ή χωρίς. Οι φιλίες με τους δεύτερους θα συνέχιζαν έτσι κι αλλιώς ενώ οι φιλίες με τους πρώτους μπορούσαν να δημιουργηθούν με άλλους τρόπους επειδή έχει διαπιστώσει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το μόνο κοινό που έχει με αυτά τα άτομα έτσι κι αλλιώς.

Θα ήταν το ίδιο;

Τα ναρκωτικά μερικές φορές βαθαίνουν ορισμένες φιλίες, λέει, αλλά δεν είναι απαραίτητα για μια φιλία. Είναι απλώς κάτι ακόμη που κάνει μαζί με τους φίλους του. Αν τα αφαιρέσεις, η σχέση μπορεί να αλλάξει αλλά όχι να χαθεί.

«Όχι, η φιλία μας δεν θα ήταν η ίδια χωρίς τα ναρκωτικά, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό την καθιστά περισσότερο ή λιγότερο σημαντική γιατί νομίζω ότι και πάλι θα ήμασταν φίλοι», λέει ο Alfonso. Λέει επίσης ότι μια φιλία όπου γίνεται χρήση ναρκωτικών θα μπορούσε να είναι πρόβλημα όταν οι φίλοι ενθαρρύνουν τη χρήση των άλλων σε σημείο εθισμού.

Το δύσκολο με τα ναρκωτικά είναι ότι μπορεί να σου δείξουν μερικές πολύ όμορφες και μερικές πολύ άσχημες πλευρές μιας σχέσης. Όσοι παίρνουν ναρκωτικά μαζί μπορεί να κρατάνε ο ένας τον άλλον κλεισμένο σε λούπες αρνητικών και επικίνδυνων συμπεριφορών. Φανταστείτε μόνο κάποιον που πείθει τον συγκάτοικο του να μην πηγαίνει στη δουλειά ή να παραμελεί οικογενειακές υποχρεώσεις για να κάτσει σπίτι να μαστουρώσει ή κάποιον που πουσάρει κόκα σε συναδέλφους μέχρι που αρχίζουν να κάνουν μαλακίες στο γραφείο.

Από την άλλη, άτομα που παίρνουν ναρκωτικά μαζί μπορούν να φροντίσουν ο ένας τον άλλον στα πάνω και στα κάτω, να επικοινωνούν πιο ειλικρινά απ’ ό,τι μπορεί με τους άλλους, και να εκφράζουν την δημιουργικότητα τους πιο ανοιχτά – όσα τους βοηθάνε να αναγνωρίζουν το καλό του ενός στον άλλον, ακόμα κι όταν είναι νηφάλιοι.

«Οι εμπειρίες μου με τα ναρκωτικά με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο καλοί είναι μερικοί άνθρωποι, πόσο νοιάζονται και πόσο δημιουργικοί είναι. Έχω νιώσει μεγάλη φροντίδα πολλές φορές από τους φίλους μου ενώ έχω πάρει ναρκωτικά και έχω κάνει το ίδιο γι’ αυτούς», λέει η Katya.

Ο Luke, που μερικές φορές δεν παίρνει ναρκωτικά όπως LSD και MDMA, και δεν έχει πάρει ποτέ κόκα παρότι οι γύρω του παίρνουν, συμφωνεί. Όταν δεν έπαιρνε ναρκωτικά λέει ότι δεν ένιωθε σαν να έχανε κάτι. Εξακολουθούσε να νιώθει δεσμό μαζί τους, παρόλο που εκείνοι ήταν φτιαγμένοι κι εκείνος όχι.

«Δεν ακυρώνει την ευφορία ή τη συλλογική εμπειρία που βιώνω επειδή είμαι ήδη με τους φίλους μου, ήδη κάνω πράγματα μαζί τους. Δεν χρειάζεται να έχω πάρει ναρκωτικά ή να είμαι τελείως λιώμα για να απολαύσω αυτές τις εμπειρίες μαζί τους», λέει ο Luke.

Η Katya επίσης λέει ότι θα ήταν φίλη με πολλούς ανθρώπους με τους οποίους παίρνει ναρκωτικά ακόμα κι αν δεν έπαιρναν, αλλά λέει πως αυτό δεν ισχύει για όλους τους φίλους της. Λέει πως υπάρχουν άτομα με τα οποία κάνει παρέα μόνο όταν παίρνουν ναρκωτικά. Εφόσον προσέχει τον εαυτό της, δεν το θεωρεί κακό.

«Με κάποιους φίλους μου απολαμβάνουμε να μαστουρώνουμε μαζί. Ένας γνωστός μου τους αποκαλεί φίλους μόνο για διασκέδαση, αρνητικά. Αλλά δεν θεωρώ κακό να έχεις τέτοιους φίλους», λέει η Katya. «Κάποιοι θα έλεγαν ότι ξοδεύεις ανεύθυνα τον χρόνο σου, λες και πρέπει να τον περνάς μόνο με ανθρώπους που σου αποφέρουν κάτι, αλλά και η απόλαυση είναι μια σημαντική προσθήκη στη ζωή μου».

Φυσικά μπορείς να αμφισβητήσεις με την ίδια λογική ό,τι φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Θα ήμασταν φίλοι αν δεν ακούγατε την ίδια μουσική, αν δεν κάνατε την ίδια δουλειά ή αν δεν ζούσατε στην ίδια πόλη;

Το ερώτημα επίσης μπορεί να αντιστραφεί και για όσους δεν παίρνουν ναρκωτικά: Θα ήσασταν φίλοι με κάποιους αν παίρνατε ναρκωτικά μαζί;

Ενώ είναι εύκολο να αμφιβάλλεις για μια φιλία που έχει διαμορφωθεί μέσω των ναρκωτικών, υγιείς φιλίες μπορούν να υπάρχουν με ή χωρίς ναρκωτικά.

«Νομίζω πολλές φορές οι φιλίες εξελίσσονται γρηγορότερα λόγω των ναρκωτικών, αν και για να δημιουργηθεί μια πραγματική φιλία, πρέπει να περνάς καλά κι όταν είστε νηφάλιοι ή να έχετε επίσης νηφάλιες εμπειρίες», λέει η Katya. «Αν όλη η σχέση βασίζεται στα ναρκωτικά, είστε απλώς φίλοι και δεν είναι κακό. Αλλά για να έχεις μια αυθεντική σχέση, πρέπει να ξέρεις πώς είναι ο άλλος όταν είναι νηφάλιος».

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024