Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μοσάντ αποκάλυψε πώς πιάστηκε στη Συρία ο Έλι Κοέν

Η Μοσάντ αποκάλυψε πώς πιάστηκε στη Συρία ο Έλι Κοέν

Ποιος ήταν ο Έλι Κοέν;

Η Μοσάντ αποκάλυψε για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύφθηκε και συνελήφθη ο κατάσκοπος των κατασκόπων, ο διάσημος πράκτορας της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας και εθνικός ήρωας του Ισραήλ μετά θάνατον, ο Ελι Κοέν, το 1965.

Ο διευθυντής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του τελευταίου τηλεγραφήματος του Κοέν προς την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, το οποίο στάλθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1965, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι αυτό το τηλεγράφημα είχε υποκλαπεί.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Ισραήλ: Μια σχέση έρωτα και μίσους

Στο τηλεγράφημα, ο Κοέν ανέφερε στους προϊσταμένους του στις μυστικές υπηρεσίες ότι ο τότε πρόεδρος της Συρίας Αμίν αλ-Χαφάζ είχε συνάντηση με τη διοίκηση των συριακών ενόπλων δυνάμεων στις 5:00 μ.μ. – κάτι που έγινε λίγο πριν συλληφθεί ο ίδιος ο Κοέν.

Για δεκαετίες, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με το εάν ο Κοέν , ο οποίος έδωσε στη Μοσάντ σημαντικές πληροφορίες για κορυφαίους Σύριους αξιωματούχους και εξοπλισμούς από το 1961-1965 όταν δρούσε στη Συρία, πιάστηκε επειδή οι καθοδηγητές του τον πίεσαν πάρα πολύ ή επειδή ο ίδιος πήρε πάρα πολλά ρίσκα.

Ο Μπαρνέα είπε ότι η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση του τελευταίου τηλεγραφήματος είναι μέρος μιας προσπάθειας να καταστεί σαφές ότι κανείς δεν “φταίει” και ότι μερικές φορές ακόμη και οι καλύτεροι κατάσκοποι – και χαρακτήρισε τον Κοέν θρύλο για την συνεισφορά του στην υπηρεσία – μπορούν να συλληφθούν. με επίμονη αντικατασκοπεία ενός εχθρού.

Το τελευταίο τηλεγράφημα του κατασκόπου Έλι Κοέν στο Ισραήλ

Ποιος ήταν ο Έλι Κοέν;

Ο Cohen ή Eliahu ben Shaoul Cohen, με το μυστικό όνομα Kamal Amin Thaabet, γεννήθηκε το 1924, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Mεγάλωσε στην Αίγυπτο και ήταν γιος Σύριων Εβραίων γονέων.

Η ευχέρεια να μιλά Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά τον έκανε ιδανικό για τη Μοσάντ. Ταξίδεψε στο Ισραήλ για εκπαίδευση το 1955 και επέστρεψε στην Αίγυπτο τον επόμενο χρόνο.

Ο Κοέν, ωστόσο, εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο μετά την κρίση του Σουέζ και εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ το 1957. Εργάστηκε ως μεταφραστής και λογιστής, αλλά προσλήφθηκε ξανά από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών το 1960.

Εκπαιδεύτηκε για καιρό και πέρασε χρόνο στη Νότια Αμερική για να δημιουργήσει μια ιστορία σε βάθος χρόνου ως επιχειρηματίας με ισχυρούς δεσμούς με τη Συρία.

Στο Μπουένος Άϊρες εδραιώθηκε ως ομογενής Σύριος επιχειρηματίας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Kamal Amin Thaabet. Ο Κοέν έκανε πολλές επαφές με τη συριακή κοινότητα στην Αργεντινή και διείσδυσε στη συριακή πρεσβεία. Εκεί, ανάμεσα σε άλλους, ανέπτυξε σχέσεις με τον Σύριο στρατιωτικό ακόλουθο Amin al-Hafez, ο οποίος αργότερα θα γινόταν ο πρόεδρος της Συρίας.

Έτσι, ο Κοέν βρέθηκε ακριβώς στο κέντρο της συριακής εξουσίας.

Ο Κοέν μετακόμισε στη Δαμασκό το 1962 και σύντομα άρχισε να μεταφέρει πληροφορίες στο Ισραήλ. Η ισχύς του Κοέν έφτασε στο απόγειό της όταν η χούντα του Μπάθ κατέλαβε την εξουσία στη Συρία το 1963. Περιλάμβανε αρκετούς από τους συνεργάτες του από την Αργεντινή. Ο ηγέτης του πραξικοπήματος Αμίν αλ-Χαφέζ συνέχισε να ευνοεί τον Κοέν και φέρεται μάλιστα να ήθελε  ακόμη και να τον διορίσει αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.

Ωστόσο, ορισμένοι Σύριοι ήταν καχύποπτοι απέναντί του μετά το  πραξικόπημα το 1963, ενώ την ίδια περίοδο η Δαμασκός έλαβε νέα τεχνολογικά εργαλεία για τον εντοπισμό επικοινωνιών κατασκόπων από τη Σοβιετική Ένωση.

Τον Ιανουάριο του 1965, η συριακή αντικατασκοπεία έπιασε τα κρυπτογραφημένα μηνύματά του και τον έπιασε επ’ αυτοφώρω. Ο Κοέν ανακρίθηκε, καταδικάστηκε από στρατοδικείο και απαγχονίστηκε δημόσια τον Μάιο του 1965.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024