Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη Εβίτα, Ανδρέα, Γρηγόρη. Συγγνώμη προς όλους τους νεκρούς στο Μάτι

Συγγνώμη Εβίτα, Ανδρέα, Γρηγόρη. Συγγνώμη προς όλους τους νεκρούς στο Μάτι

Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου ήρθε να ξυπνήσει μνήμες από τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών

Είναι φορές που τα λόγια είναι λίγα να περιγράψουν μια κατάσταση. Κι όσοι βρέθηκαν στο δικαστήριο για να ακούσουν την Βαρβάρα Φύτρου – Βουκάκη να περιγράφει πώς έχασε δύο παιδιά και τον άνδρα της στη φωτιά στο Μάτι, είναι σίγουρο ότι δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Όπως και δεν θα ξεχάσουν όλοι όσοι βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2018 μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε, μπροστά στη μεγαλύτερη τραγωδία για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η Βαρβάρα Φύτρου, η μάνα, η σύζυγος που μέσα σε λίγα λεπτά έμεινε μόνη στη ζωή, χάνοντας ό,τι πολυτιμότερο είχε, περιέγραψε τα δικά της βιώματα, πώς η ίδια έζησε αυτή την τραγωδία.

Τις στιγμές που μιλούσε στο τηλέφωνο με τον άνδρα της και τα παιδιά μας, τη σιωπή στη συνέχεια, την αγωνία στη Ραφήνα όταν οι βάρκες έφερναν πτώματα και τραυματίες, τη φωτογραφία της κορούλας της που αναγνώρισε.

Αλλά και την αναγνώριση στα ψυγεία του νεκροτομείου των δικών της ανθρώπων. Πόσο σκληρό είναι για έναν γονιό να του ζητάς να δώσει DNA για να ταυτοποιηθούν τα παιδιά του.

Από την κατάθεση – γροθιά στο στομάχι όλη της κοινωνίας, κρατώ μια φράση που είπε: ««Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου να γυρίσουν από το σχολείο, όχι να είμαι εδώ μαζί σας. Βοηθήστε οι δολοφονίες των ανθρώπων μας στο Μάτι να είναι η τελευταία τραγωδία σε αυτή τη χώρα».

Οι… δολοφονίες. Αυτό ακριβώς. Διότι η τραγωδία στο Μάτι ήταν μια μαζική δολοφονία με πολλούς υπαίτιους.

Και δεν έχει να κάνει με κομματικά, με πολιτική τοποθέτηση, με το ποιος ήταν σε θέσεις ευθύνης εκείνη την ημέρα. Εχει να κάνει με το ελληνικό κράτος και πώς αυτό αντιδρά σε τέτοιες τραγωδίες.

Αλλά και τι έχει μάθει από τις τραγωδίες αυτές.

Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρθηκε με τον πλέον εγκληματικό και ανεύθυνο τρόπο.

Ναι, η προσπάθεια να καλύψει το έγκλημα τις πρώτες ημέρες ήταν ντροπιαστική. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ούτε εκείνη την άθλια σύσκεψη το βράδυ της τραγωδίας, ούτε την συνέντευξη τύπου που «έστησε» ο κ. Παππάς και ο κ. Τζανακόπουλος για να «κατηγορήσουν» τους… αόρατους εμπρηστές και να πουν «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, θα ξανακάναμε τα ίδια».

Δεν θα ξεχάσουμε επίσης ότι ορισμένοι από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της τραγωδίας δεν τιμωρήθηκαν, αντίθετα μάλιστα κράτησαν θέσεις ευθύνης.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Πάνο Καμμένο να κουνά το δάκτυλο στους κατοίκους του Ματιού, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σαν τον κλέφτη μέρες μετά στην περιοχή.

Δεν θα ξεχάσουμε ότι ένα τόσο μεγάλο έγκλημα είναι απλώς… πλημμέλημα και θα έχει κάποιες ποινές με αναστολή ή αθωώσεις λόγω αμφιβολιών.

Όμως, αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν πήραμε το μάθημά μας. Αν αλλάζουμε κάτι στη στρεβλή καθημερινότητά μας, στον χαοτικό δημόσιο τομέα, στις ευθύνες των υπευθύνων, στη δουλειά που πρέπει να κάνουν και που δεν πρέπει να τη βλέπουν σαν μια… στραβή στη βάρδια τους.

Αλλαξε κάτι από τότε; Ενδεχομένως άλλαξαν πολλά.

Ακόμη και το 112 που κάποιοι χλευάζουν είναι μια πρόοδος.

Ακόμη και οι «τυφλές» πολλές φορές εκκενώσεις περιοχών, είναι σημαντικό γιατί σώζουν ζωές.

Ακόμη και η δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι εξέλιξη, παρά τα προβλήματα και τη γραφειοκρατία.

Οφείλουμε όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία. Κυβερνώντες και πολίτες.

Για να αποτραπούν κι άλλες τέτοιες τραγωδίες. Για να μην υπάρξουν ξανά νεκρά παιδιά.

Για να μην ξαναδούμε ποτέ μια μάνα να μιλά με τέτοιο τρόπο σε ένα δικαστήριο και όλοι μας να κλαίμε για τη γροθιά που φάγαμε στο στομάχι.

Για να μπορέσουμε να πούμε όλοι, και κυρίως οι υπεύθυνοι: «Συγγνώμη Εβίτα, Ανδρέα, Γρηγόρη». Και συγγνώμη στη μητέρα Βαρβάρα που μας στοίχειωσε.

Συγγνώμη για όλους εκείνους που χάθηκαν στη φωτιά.

Συγγνώμη για όλους εκείνους που τόσα χρόνια μετά δεν μπορούν να επουλώσουν τα τραύματα στο σώμα και την ψυχή τους

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024