Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ»

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «προστάτης των καρτέλ» και «φύλακα άγγελο της αισχροκέρδειας» κάνοντας και πάλι λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη»

Σκλήρη επίθεση στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησής του για την ακρίβεια.

Προστάτης και φύλακας άγγελος των καρτέλ και της αισχροκέρδειας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «προστάτης των καρτέλ» και «φύλακα άγγελο της αισχροκέρδειας» κάνοντας και πάλι λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «η μοναδική χώρα που έχει έναν πρωθυπουργό δύο σε ένα: Συμπεριφέρεται σα Λουδοβίκος και κυβερνάει σα Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».

Βασικός κίνδυνος για συνοχή και ανάκαμψη

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «όχι μόνο δεν είστε εγγυητής της σταθερότητας αλλά πλέον είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη».

Ξεκινώντας να αναπτύσσει την ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει το πρόβλημα της ακρίβειας. «Δεν μπορείτε με την προπαγάνδα να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Μεγάλο μέρος της ακρίβειας που ζούμε στη χώρα μας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία αλλά στις δικές σας ευθύνες. Μεγάλο μέρος είναι ακρίβεια Μητσοτάκη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακατάλληλος να καταλάβετε

Η ακρίβεια έχει το όνομά σας κ. Μητσοτάκη επειδή όχι μόνο οι πληθωριστικές δείχτες είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη, αλλά και για ένα ακόμα λόγο. Είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε. Να κατανοήσετε και να νιώσετε τι σημαίνει ότι μια οικογένεια να χρειάζεται δύο κατώτατους μισθούς για να ανταπεξέλθει στους λογαριασμούς του ρεύματος, τι σημαίνει για μια μάνα να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού για να πάρει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, ή για ένα αγρότη ή κτηνοτρόφο που ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ ισοδυναμεί με 140 κιλά γάλα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Πολλοί από εσάς το καταλαβαίνετε, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, όχι ο πρωθυπουργός που έχει άλλες παραστάσεις από τη ζωή του συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για  διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει μια ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα που ουδεμία σχέση έχει με το πώς βιώνει την κατάσταση η ελληνική κοινωνία και μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι την ίδια ειδυλλιακή εικόνα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός και στην πανδημία.

Που είναι τώρα αυτοί οι χάρτες που παρουσιάζατε; Οι δείχτες ήρθαν να τα διαψεύσουν με πάταγο γιατί είμαστε η χώρα με έναν από τους χειρότερους δείχτες θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, χειρότερη και από τη βραζιλία του Βολσονάρο. Αλλά εσεις επί μήνες μας λέγατε ότι δεν έχει διαφορά η διασωλήνωση εντός ή εκτός ΜΕΘ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα ίδια λέτε τώρα για ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Αυξάνεται ο κίνδυνος φτώχειας και βαθαίνουν οι κοινωνικές ανισότητες

Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προπαγανδίζετε και εσείς δεν έχετε καμία σχέση με τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η ζωή επιδεινώνεται και τα κέρδη μιας ελίτ αυξάνονται ενώ το κράτος αποψιλώνεται από την υποχρέωσή του να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τη σταθερότητα. Ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία και οι ανισότητες βαθαίνουν. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενώ σύμφωνα με την Eurostat αυξήθηκε το ποσοστό που βρίσκεται στον κίνδυνο φτώχειας από το 2019 που κυβερνάτε.

Θα πει ο κ. Μητσοτάκης δε φταίω εγώ φταίει ο πόλεμος, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «για όλα κάποιος άλλος φταίει σ’ αυτό τον τόπο που κυβερνάει. Πάντοτε μια δικαιολογία». Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης. Όμως η πλειψοηφία των ευρωπαϊκών κρατών έδρασε γρήγορα, ενώ εσείς κ. Μητσοτάκη βρήκατε ευκαιρία για να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ,ιδιωτικοποιώντας της ΔΕΗ όταν κρατικοποιούνται εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού

Ο πρωθυπουργός, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπεριφέρεται σα Λουδοβίκος και κυβερνάει σα Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελεύθερισμού, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε πως μπορεί να εξηγηθεί η αύξηση των τιμών πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα υπέρογκα κέρδη των εταιρειών ενέργειας τόνισε ότι «το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλους και όχι από τους λίγους που έχουν θησαυρίσει. Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων. Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του φορολογούμενου, ιδίως στα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά δίνετε μια πολύ μικρότερη επιδότηση κυρίως για να μη χάσει ούτε ένα ευρώ το καρτέλ της ενέργειας».

Αλισβερίσι

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αλισβερίσι» σημειώνοντας ότι ο καθρέφτης του είναι η εκτίναξη των φορολογικών εσόδων που δεν προέρχονται από την ανάπτυξη αλλά από την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μη μειώσει τους φόρους στα καύσιμα και το ΦΠΑ.

Ενώ σε ότι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». Ανεκτές για ποιον, κ. Μητσοτάκη; Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δε μπορούν να αγοράσουν τα βασικά από το σούπερ μαρκετ; Ύστερα από τέτοια έκρηξη αυξήσεων, ποια νέα αύξηση είναι «ανεκτή» για τους πολίτες που παίρνουν 600 και 700 ευρώ; Και τι σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι «ανεκτή» σε 50 προϊόντα; Σημαίνει ότι στα χιλιάδες άλλα προϊόντα η αύξηση δε θα αντέχεται.

Μητσοτάκης effect;

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αφήσει το «μαξιλάρι» σήμερα η χώρα θα μαστιζόταν από κρίση χρέους και χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει για να ανασάνει η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η πολιτική αλλαγή του 2019 έφερε μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Πού πήγε το περιβόητο Mitsotakis Effect; Η προπαγάνδα ότι δήθεν με το που εκλεγήκατε, η δική σας παρουσία, ξαφνικά χαμήλωσε τα επιτόκια και έκανε την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς. Δε φαίνεται στα επιτόκια δανεισμού, καθώς το δεκαετές έχει σκαρφαλώσει στο 4,7%. Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του, είπε ο κ. Τσίπρας και κα΄λεσε τον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει προσεκτικά τις εκθέσεις των διεθνών οίκων.

Προκηρύξτε εκλογές

Προκηρύξτε εκλογές για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Είναι υπαρξιακή ανάγκη για τη χώρα, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, για να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της ρόλο και να ανασάνει ο τόπος, να επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού. Προκηρύξτε εκλογές και η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά, κατέληξε στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024