Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
F-16: Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία

F-16: Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τα ελληνοτουρκικά επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για την προμήθεια F-16 στην Τουρκία. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις τουρκικές θέσεις.

Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να καταργήσει τους όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αποτελεί σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως, με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία «όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται».

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ – Συζητήθηκαν μεταναστευτικό και τουρκικές προκλήσεις

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα»

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, αποδίδει σοβαρές ευθύνες στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το θέμα, υποστηρίζοντας πως η απόφαση αυτή «αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του ‘πιστού και προβλέψιμου συμμάχου’, που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα».

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, προσθέτει, «που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Οικονόμου: «ΣΥΡΙΖΑ και Anadolu… ένα και το αυτό»

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε πως «το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (σ.σ. τουρκικό κρατικό πρακτορείο), είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση».

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι πρόκειται για μια υπόθεση, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει.

Και προσέθεσε πως το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, «χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο».

«Δυστυχώς, αυτά είναι ‘ψιλά γράμματα’ για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της πατρίδας μας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστός σύμμαχος που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα, το δόγμα Μητσοτάκη»

Ανταπάντηση υπήρξε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει ότι «η κυβέρνηση πηγαίνει τη χώρα από εθνική ήττα σε εθνική ήττα», παραθέτοντας μία σειρά ζητημάτων:

«Το Oruc Reis έφτασε έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο, χωρίς να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ. Τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια του 2019 δίνουν τη θέση τους σε νέα μνημόνια το 2022, με την Ελλάδα απούσα από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη. Οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις πρώτα με την ακύρωση του Eastmed και τώρα με την άρση οποιουδήποτε περιορισμού στην πώληση F16 στην Τουρκία».

«Και η κυβέρνηση», τόνισε η Κουμουνδούρου, «έχει το θράσος να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τουρκικές θέσεις, επειδή την καλεί να αναθεωρήσει την τραγική για τη χώρα πολιτική της: του πιστού συμμάχου, που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Επικίνδυνοι», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απάντησή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024