Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ εναντίον καρκίνου

ΗΠΑ εναντίον καρκίνου

Όποιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια διάγνωση καρκίνου, χαμένος στον κυκεώνα του ελληνικού συστήματος υγείας, γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και στη χώρα μας.

«Οστόχος είναι να μειώσουμε τους θανάτους από καρκίνο τουλάχιστον κατά 50% στα επόμενα 25 χρόνια, να μετατρέψουμε περισσότερους καρκίνους από θανατικές καταδίκες σε χρόνιες νόσους με τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν, να δημιουργήσουμε υποστηρικτικά συστήματα για τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους και να ανανεώσουμε τη μάχη μας ενάντια στον καρκίνο».

Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τη μακροσκελή ομιλία που έδωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστώνη. Η ομιλία, την οποία μπορεί κανείς να διαβάσει στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου (whitehouse.gov), είχε ιδιαίτερα πολλές προσωπικές αναφορές. Μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην απώλεια του γιου του εξαιτίας του καρκίνου, ενώ έδειξε να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αλλά και τις αδυναμίες του αμερικανικού συστήματος υγείας, καθώς και τα επιστημονικά κενά στις γνώσεις μας για τη νόσο.

Ακριβώς για να αντιμετωπισθούν όλα αυτά συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο μια καινούργια Αρχή για την υγεία, η ARPA-H (Advanced Research Project Agencies for Health), για την οποία το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Μέχρι το 2024, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης αναμένεται να ανέλθει στα 6,5 δισ.! Αναφερόμενος στο τι περιμένει από τη νεοσυσταθείσα Αρχή, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για εμβόλια προληπτικά του καρκίνου, για στοχευμένα φάρμακα, για ταχεία και πρώιμη διάγνωση της νόσου. Και είναι βέβαιον ότι βαθμηδόν θα αρχίσουμε να βλέπουμε (και να απολαμβάνουμε και εμείς) τους καρπούς αυτής της απολύτως εστιασμένης στη μάχη κατά του καρκίνου ερευνητικής προσπάθειας.

Αξίζει ωστόσο εδώ να σταθούμε και σε κάτι άλλο που επισήμανε ο κ. Μπάιντεν. Αφού παραδέχθηκε ότι «δεν κάνουμε αρκετά για να βοηθήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να πλοηγηθούν στο σύστημα υγείας» και ότι «δεν μαθαίνουμε αρκετά από την εμπειρία τους ως ασθενών», ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε μια ριζική αλλαγή κουλτούρας. Οποιος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια διάγνωση καρκίνου, χαμένος στον κυκεώνα του ελληνικού συστήματος υγείας, γνωρίζει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας και στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί θηριώδεις χρηματοδοτήσεις. Απαιτεί όμως ενσυναίσθηση και κοινή λογική εκ μέρους των ιθυνόντων. Ή, έστω, μια τάση μιμητισμού για να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Έντυπη  έκδοση Το Βήμα

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024