Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πεδίον, χώρος συνάντησης»: Ομαδική έκθεση στο Πεδίον του Άρεως και στο «σχεδία home»

«Πεδίον, χώρος συνάντησης»: Ομαδική έκθεση στο Πεδίον του Άρεως και στο «σχεδία home»

Η έκθεση Πεδίον προτάσσεται ως ένας χώρος επικοινωνίας και στοχασμού, που έχει σκοπό να καταστήσει ορατές όψεις και αναζητήσεις της καθημερινότητας σε κρίση, μιας βιωμένης ατομικής εμπειρίας που ανάγεται σε συλλογική συνείδηση.

Η έκθεση, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κάποιος από τις 6 έως τις 18 Σεπτεμβρίου είναι ένα εγχείρημα, ένα πεδίο-τόπος συνύπαρξης και ανταλλαγής ιστοριών διαφορετικών ανθρώπων μέσα από το πρίσμα της τέχνης.

Πέρα από το πάρκο, η έκθεση συνεχίζει στο χώρο του Περιοδικού Δρόμου «Σχεδία», στο «σχεδία home» στην οδό Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του περιοδικού είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της έλλειψης στέγης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής σε συνδιοργάνωση με την Πεδίον για την τέχνη και τον πολιτισμό Α.Μ.Κ.Ε. παράλληλα με το Περιοδικό Δρόμου «Σχεδία» και υπό την αιγίδα της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas.

Η έκθεση επιθυμεί να καταγράψει την ιστορία του παρόντος, να αναδείξει για άλλη μια φορά την σημασία του πολιτισμού και των ανθρώπων του στην κοινωνία, να υπογραμμίσει το πώς η τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στην αέναη ερμηνευτική διαδικασία της πραγματικότητας και εν γένει του κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Πελώριο γλυπτό από γυαλί μουράνο, φόρος τιμής στα θύματα του κορωναϊού

Το Πεδίον του Άρεως τους τελευταίους δύο αιώνες

Το μεγάλο πάρκο της πόλης αποτελεί από τον 19ο αιώνα έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης του κοινού για περίπατο και αναψυχή. Στην πορεία της ύπαρξής του έχει βιώσει περιόδους άνθησης αλλά και τρομερής παρακμής, κυρίως τα χρόνια της έντονης οικονομικής και προσφυγικής κρίσης (2008-2018).

Η υγειονομική κρίση τα τελευταία τρία χρόνια έφερε το πάρκο ξανά στο προσκήνιο. Σε μια μητρόπολη όπου η ζωή και η δράση των κατοίκων της ήταν για πολλούς μήνες σε «παύση» λόγω του επιβαλλόμενου εγκλεισμού, το πάρκο αποτέλεσε την μοναδική έξοδο χιλιάδων πολιτών προς την «ελευθερία».

Έγινε το ίδιο η μεταγραφή των εννοιών της ελευθερίας, της πολιτισμικότητας, του δημόσιου αγαθού, του διαλόγου και της επικοινωνίας.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Αντώνης Αντωνίου (Κύπρος), Αντώνης Βάθης (Ελλάδα), Νίκος Iavazzo (Ιταλία), Paolo Incarnato (Ιταλία), Ανδρέας Καλλή (Κύπρος), Μπάμπης Καραλής (Ελλάδα), Ελένη Λύρα (Ελλάδα), Ελεάννα Μαρτίνου (Ελλάδα), Cornelia Mittendorfer (Αυστρία), Ευσεβία Μιχαηλίδου (Ελλάδα), Φρύνη Μουζακίτου (Ελλάδα), Δήμητρα Παπαγιάννη (Ελλάδα), Ανδρέας Σάββα (Κύπρος), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (Ελλάδα), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος) Επιμελητές: Νίκη Παπασπύρου και Στρατής Πανταζής

Επιμελητές: Νίκη Παπασπύρου και Στρατής Πανταζής

Χώροι διεξαγωγής

*Πεδίον του Άρεως (χώρος ανάμεσα στην προτομή του Μάρκου Μπότσαρη και του ταφικού μνημείου του Υψηλάντη-Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών)

*«σχεδία home» (οδός Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα) Διάρκεια έκθεσης: 6 – 18 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Εγκαίνια: Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στο Πεδίον του Άρεως, 18:30

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου Εγκαίνια έκθεσης στο «σχεδία home»

19:00 Περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου, στο «σχεδία home»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου» για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, Πεδίον του Αρέως, 11:00

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου» για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, «σχεδία home», 11:00

Δράσεις: Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου Περφόρμανς του Φ. Τσιτσόπουλου στο Πεδίον του Άρεως, 19:30

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου Δράση της Ε. Μαρτίνου, συνάντηση στο Πεδίον του Άρεως με κατεύθυνση προς το «σχεδία home» 18:00

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024