Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακή κρίση: Αγώνας δρόμου να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ

Ενεργειακή κρίση: Αγώνας δρόμου να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ

Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα ενδεχόμενο σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα

Δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα πρόκειται να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον στόχο να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για δύσκολο χειμώνα, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και να εκτοξεύει τις τιμές και την ηγεσία της ΕΕ να ετοιμάζεται για αλλαγή ρότας μετά από έντονη ασφυκτική που δέχεται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ενωση είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας; 

Οι κανόνες για την αποθήκευση φυσικού αερίου έγιναν αυστηρότεροι φέτος, αφότου τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.

Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα ενδεχόμενο σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.

Με μεγαλύτερα αποθέματα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω μείωση της προσφοράς, καθώς η Gazprom ξεκινά την Τετάρτη απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Η Gazprom μειώνει περαιτέρω τις ροές προς τη Γαλλία

Στο μεταξύ, η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom την ενημέρωσε για την περαιτέρω και άμεση μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου «εξαιτίας μιας διαφωνίας των πλευρών για την εφαρμογή των συμβολαίων».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκρίνισε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία, όμως, τόνισε ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Διαβάστε επίσης: Το «βρώμικο» παιχνίδι του Πούτιν με την Ευρώπη – Γιατί καίει καθημερινά τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου

Προς αλλαγή στάσης για το πλαφόν η Γερμανία

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν σήμερα πολλές ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι η επιλογή για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα εξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία.

Ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η Γερμανία είναι ενώπιον της «σκληρής πραγματικότητας» να κόψει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024