Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνούνται άμβλωση σε γυναίκα που κυοφορεί έμβρυο με θανατηφόρο πάθηση - Πάσχει από ακρανία

Αρνούνται άμβλωση σε γυναίκα που κυοφορεί έμβρυο με θανατηφόρο πάθηση – Πάσχει από ακρανία

Το κρανίο του εμβρύου δεν είναι πλήρως σχηματισμένο.

Η γυναίκα από τη Λουιζιάνα αντιμετωπίζει μία φρικτά σκληρή επιλογή για το έμβρυο που κυοφορεί μιας και το κρανίο του δεν είναι σχηματισμένο πλήρως, κάτι που σημαίνει ότι δε θα καταφέρει να επιβιώσει όταν γεννηθεί.

Η Νάνσι Ντέιβις, στην οποία αρνήθηκαν την άμβλωση στην πολιτεία της Λουϊζιάνα αφού σύμφωνα με το νόμο αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται (παρά το γεγονός ότι το έμβρυο είχε διαγνωστεί με θανατηφόρα πάθηση), αναγκάστηκε να ταξιδέψει για την επέμβαση.

Η Ντέιβις που είναι ήδη μητέρα ενός παιδιού και έγκυος 13 εβδομάδων στο δεύτερο, ανακάλυψε στον πρώτο υπέρηχο, πριν από τρεις εβδομάδες ότι το αγέννητο παιδί της πάσχει από ακρανία, μια ανίατη κατάσταση κατά την οποία το κρανίο του βρέφους δεν αναπτύσσεται στη μήτρα. Τα παιδιά που γεννιούνται με την πάθηση αυτή συνήθως πεθαίνουν λίγα λεπτά ή κάποιες ώρες μετά τη γέννηση.

«Φάνηκε μία ανωμαλία στον υπέρηχο και παρατήρησαν ότι η κορυφή του κεφαλιού του μωρού έλειπε και το κρανίο δεν ήταν σχηματισμένο», δήλωσε η Ντέιβις.

Αλλά επειδή η εγκυμοσύνη δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της Ντέιβις και η ακρανία δεν συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας της Λουϊζιάνα για την άμβλωση, της αρνήθηκαν το δικαίωμα να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Τώρα η Ντέιβις παλεύει για το αν θα πρέπει να κυοφορήσει το έμβρυο μέχρι τέλους ή να περάσει τα σύνορα της πολιτείας για άμβλωση στη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα. Πρέπει να λάβει γρήγορα μια απόφαση, καθώς στις κοντινές πολιτείες η επιλογή για άμβλωση φτάνει στις 15 εβδομάδες κύησης. Μετά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

«Είναι ένα μωρό που δεν είναι συμβατό με τη ζωή. Αυτά τα μωρά είτε γεννιούνται πεθαμένα είτε πεθαίνουν μερικά λεπτά αργότερα. Είναι δύσκολο να ξέρω κουβαλάω ένα μωρό για να το θάψω», συνέχισε.
Η Ντέιβις δήλωσε ότι η οικογένειά της θα την υποστηρίξει ανεξάρτητα από την απόφασή της, ενώ πήρε σκληρή θέση για τα δικαιώματα στο θέμα της άμβλωσης, είπε ότι οι νομοθέτες της Λουϊζιάνα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διευρύνουν τον κατάλογο των περιπτώσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για άμβλωση.

«Θέλω απλώς να εξετάσουν τις ειδικές περιστάσεις όσον αφορά την άμβλωση, ιατρικά προβλήματα, όπως αυτό είναι ένα από αυτά που πρέπει να συμπεριληφθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Ντέιβις δήλωσε επίσης ότι θα ήταν πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του πολιτειακού νομοθετικού σώματος για να υποστηρίξει περαιτέρω το θέμα.

Η προκλητικά δυσχερής θέση της Ντέιβις πρόκειται να γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στη Λουϊζιάνα, καθώς ο νέος νόμος του Ιουλίου οδήγησε σε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.

Ο κατάλογος των «συγγενών διαταραχών και χρωμοσωμικών ανωμαλιών» που επιτρέπουν τη διαδικασία περιλαμβάνει μόνο 24 καταστάσεις. Δεν είναι σαφές γιατί η ακρανία δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο.

Επίσης, δεν καλύπτεται από την πρόσθετη διάταξη ότι «μια βαθιά και ανεπανόρθωτη» διαταραχή θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για τερματισμό.

Ο νέος νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λουιζιάνα την περασμένη Παρασκευή, θέτει τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση σε κίνδυνο να κατηγορηθούν για κακούργημα με ποινή φυλάκισης έως και μια δεκαετία και μέγιστο πρόστιμο 100.000 δολαρίων. Ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις για τον βιασμό ή την αιμομιξία.

Μιλώντας στον τοπικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό WWNO, η Kathleen Pittman, διαχειρίστρια του Hope Medical Group for Women στο Shreveport, χαρακτήρισε τον νέο νόμο «καταστροφικό, όταν σκέφτομαι τις γυναίκες που τώρα θα στερηθούν την περίθαλψη».

Σημειώνοντας ότι η απαγόρευση καθιστά αδύνατη τη λειτουργία κλινικών στην πολιτεία, η Pittman δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να βρουν περίθαλψη αλλού.

«Νιώθω σαν να βρίσκομαι στη ζώνη του λυκόφωτος», παραπονέθηκε. «Και σε αυτή τη διάσταση όπου τίποτα δεν έχει πραγματικά νόημα».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024