Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη Βρετανία: Είναι νόμιμη η άμβλωση; - Γυναίκες αντιμέτωπες με ισόβια απαντούν

Μεγάλη Βρετανία: Είναι νόμιμη η άμβλωση; – Γυναίκες αντιμέτωπες με ισόβια απαντούν

Την ώρα που η ακύρωση της ιστορικής απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» στις ΗΠΑ χαρακτηρίζεται φρικτή, στη Μεγάλη Βρετανία γυναίκες φυλακίζονται επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους

Θύελλα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει στις ΗΠΑ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την ετυμηγορία «Ρόου εναντίον Γουέιντ» και ουσιαστικά να επιτρέψει στις Πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Γυναίκες σε όλη την Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ξεσηκωθεί, όπως και διάφορες οργανώσεις και αστέρες του Χόλυγουντ. Όλοι τους εκφράζουν την αντίθεσή τους και την ανησυχία τους για το μέλλον. Αναρωτιούνται τι θα συμβεί με όσες γυναίκες θελήσουν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη και τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να αποφασίζει κανείς μόνος του για τον εαυτό του.

Και μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πραγματικότητά όμως σε ακόμη μία χώρα οι γυναίκες διώκονται ποινικά αν κάνουν άμβλωση. Πού; Στη Μεγάλη Βρετανία…

Σύμφωνα με τον Guardian, δύο γυναίκες αυτή τη στιγμή περιμένουν στην Αγγλία να εκδικαστούν επειδή τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους. Και οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισύρουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Επίσης, τουλάχιστον 17 γυναίκες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών τα τελευταία οκτώ χρόνια επειδή έκαναν άμβλωση.

Αντιμέτωπη με νόμο του 1861

Στην Οξφόρδη, μια 25χρονη μητέρα ενός παιδιού θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου επειδή φέρεται να έλαβε το φάρμακο μισοπροστόλη, μία ουσία που προκαλεί τη διακοπή της κύησης. Η νεαρή καταγγέλθηκε στις αρχές και κατηγορείται βάσει του νόμου περί εγκλημάτων κατά του προσώπου, ενός νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο το 1861, πριν καν οι γυναίκες αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Ο νόμος ορίζει ότι μια γυναίκα πρέπει να «κρατείται ισόβια» εάν πραγματοποιήσει έκτρωση.

Μια άλλη γυναίκα θα δικαστεί επειδή πήρε χάπια άμβλωσης που είχε προμηθευτεί από τη Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης (BPAS). Φέρεται να ήταν 28 εβδομάδων έγκυος εκείνη τη στιγμή και τώρα κατηγορείται για «μη προστασία παιδιού» βάσει του νόμου για τη διατήρηση της βρεφικής ζωής του 1929, ο οποίος προβλέπει επίσης μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η γυναίκα κινδυνεύει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή.

«Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι ο νόμος του 1967 για τις αμβλώσεις νομιμοποίησε τις αμβλώσεις. Αλλά δεν έκανε κάτι τέτοιο. Αποποινικοποίησε εν μέρει τις αμβλώσεις στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, εφόσον ίσχυαν αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η επιβεβαίωση από δύο ιατρούς ότι η εγκυμοσύνη δεν είχε υπερβεί τις 28 εβδομάδες (στη συνέχεια μειώθηκε στις 24 εβδομάδες το 1990) ή ότι η διακοπή ήταν απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμού ή ψυχικής βλάβης. Οποιαδήποτε άμβλωση εκτός αυτών των κριτηρίων εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα», εξηγεί στον Guardian η Charlotte Proudman, δικηγόρος που ειδικεύεται στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Και προσθέτει: «Γνωρίζουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οι ευάλωτες γυναίκες που ερευνώνται και διώκονται για αμβλώσεις. Μια γυναίκα κατέρρευσε στο εδώλιο, όταν καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, το 2015 επειδή πήρε χάπια που είχε αγοράσει από το διαδίκτυο για να προκαλέσει αποβολή».

Απέβαλε και συνελήφθη στο νοσοκομείο

Μια άλλη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, παρήγγειλε χάπια μέσω του διαδικτύου για να τερματίσει την εγκυμοσύνη της το 2019, αφού ο φίλος της την κακοποιούσε και δεν της επέτρεπε να πάει στον γιατρό. Θεωρούσε ότι ήταν έγκυος περίπου 10 εβδομάδων, αλλά όταν απέβαλε στην μπανιέρα της συνειδητοποίησε ότι η εγκυμοσύνη της ήταν πολύ πιο προχωρημένη. Η γυναίκα συνελήφθη στο νοσοκομείο και έμεινε δύο χρόνια στη φυλακή.

«Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα γυναικών που εκδικάστηκαν. Οι γυναίκες του 2022 είναι δέσμιες ενός νόμου 160 ετών που ψηφίστηκε σε μια εποχή που δεν μας επιτρεπόταν καν να πατήσουμε το πόδι μας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση για την προστασία περισσότερων γυναικών», τονίζει η Charlotte Proudman.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως δημόσιο συμφέρον με το να στέλνουμε ευάλωτες γυναίκες στη φυλακή επειδή έκαναν έκτρωση. Αντίθετα, αυτές οι διώξεις θα αποτρέψουν τις γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια από τους γιατρούς επειδή μπορεί να συλληφθούν και θα της ωθήσουν σε μη ασφαλείς επιλογές», συμπληρώνει η ίδια.

«Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα κριτήρια του νόμου για τις αμβλώσεις, μια γυναίκα πρέπει να αποδείξει ότι θα υφίστατο σοβαρή μόνιμη βλάβη στην ψυχική της υγεία εάν δεν έκανε άμβλωση μετά τις 24 εβδομάδες. Γιατί λοιπόν θα πρέπει οι γυναίκες να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους ως παθολογικό, τρελό, υστερικό ή πάσχοντα για να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη;», καταλήγει η δικηγόρος.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024