Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν μπορώ να γεννήσω αυτό το μωρό» - Ο καθημερινός αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση

«Δεν μπορώ να γεννήσω αυτό το μωρό» – Ο καθημερινός αγώνας των γυναικών για το δικαίωμα στην άμβλωση

Στην κοιλάδα του Rio Grande, οι γυναίκες που αναζητούν αμβλώσεις περιηγούνται στις πολύπλοκες προκλήσεις της θρησκείας, του πολιτισμού και ενός νέου νόμου του Τέξας.

Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες στην τζαμαρία της κλινικής λίγα μίλια από τα σύνορα με το Μεξικό γιόρταζαν την «αξιοπρέπεια, την ενδυνάμωση, τη συμπόνια, τη δικαιοσύνη». Στο εσωτερικό, υπήρχε μια υπενθύμιση αναρτημένη στον τοίχο για όποιον είχε αρχίσει να αμφιβάλλει: «Η άμβλωση είναι νόμιμη στο Τέξας!»

Μια 28χρονη κοίταξε με αγωνία την πινακίδα και χάιδεψε απαλά ένα κολιέ με την εικόνα του Αγίου Ιούδα, του προστάτη για καταστάσεις απελπισίας.

Η κατάστασή της ήταν πράγματι δύσκολη: τρία μικρά παιδιά στο σπίτι, ένας σύζυγος στη φυλακή, μια ημιτελής φοίτηση στο κολέγιο. Ένα άλλο μωρό, είπε στον εαυτό της, θα δυσκόλευε πολύ την οικογένειά της. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν εδώ», είπε η γυναίκα, η οποία πριν πριν φτάσει στην κλινική είχε περάσει με το αυτοκίνητο δίπλα από μια διαδήλωση κατά των αμβλώσεων που διαδήλωσαν έξω και έπρεπε να σταματήσει το αυτοκίνητό της για να κάνει εμετό. «Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να έρθω εδώ σήμερα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ για μια εβδομάδα, σκεπτόμενη αυτή τη μέρα ξανά και ξανά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό το μωρό».

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες σε αυτήν την κλινική, που βρίσκεται στην βαριά λατινική πόλη McAllen, περίπου 10 μίλια βόρεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, αντικατοπτρίζουν μερικές από αυτές σε ολόκληρη τη χώρα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τις πιο τρομερές συνέπειες από τους νέους νόμους για την άμβλωση.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι φτωχές ή χαμηλού εισοδήματος γυναίκες αποτελούν το 75 τοις εκατό όλων εκείνων που επιδιώκουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους. Περίπου το 60 τοις εκατό όσων ζητούν νόμιμες αμβλώσεις είναι μαύρες ή ισπανόφωνες, και οι αναλυτές λένε ότι αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο έντονα το δίλημμα να εξισορροπήσουν τις χαμηλοαμειβόμενες θέσεις εργασίας με απρόβλεπτα προγράμματα, τα υψηλά έξοδα φροντίδας παιδιών και την ελπίδα να φοιτήσουν στο κολέγιο.

Κάντε άμβλωση μόνες σας

Ενώ ορισμένες κλινικές στο Μεξικό μπορεί να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια με τις αμβλώσεις, πολλές γυναίκες που ζουν στο McAllen και οι γύρω κοινότητες των ΗΠΑ θα μπορούσαν διαφορετικά να αντιμετωπίσουν ένα ταξίδι 800 μιλίων για να φτάσουν στην πλησιέστερη νόμιμη κλινική αμβλώσεων στο Las Cruces. Άλλες εγκαταστάσεις του Τέξας αναγκάζονται να κλείσουν.

Οι περισσότερες από τις συνεντευξιαζόμενες είπαν ότι η κουλτούρα στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, κυρίως Μεξικανοαμερικανοί και βαριά καθολικοί, αναγκάζει τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν έκτρωση να το κάνουν μόνες και να μένουν για πάντα σιωπηλές γι’ αυτό μετά.

«Ξέρετε, στην κουλτούρα μας, το να είμαστε Μεξικανοί, δεν υποστηρίζεται πραγματικά», είπε η γυναίκα. «Νιώθεις ότι δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν».

Στην αίθουσα αναμονής, όπου οι περισσότερες γυναίκες απέφευγαν να κοιτάξουν η μία την άλλη, ένιωθε στεναχωρημένη. «Τι πρέπει να σκέφτονται για μένα;» μουρμούρισε. Έπειτα έβγαλε ένα νευρικό γέλιο, θυμούμενη ότι μάλλον ήταν όλοι εκεί για τον ίδιο λόγο.

Τα τρία της παιδιά, ηλικίας 11, 9 και 7 ετών, πηγαίνουν όλα στο σχολείο τώρα, αλλά απέχει ένα χρόνο από την απόκτηση του πτυχίου της ποινικής δικαιοσύνης που χρειάζεται για να βρει μια δουλειά που να πληρώνει καλύτερα από το γραφείο της.

Από τη μια είπε, «Θέλω απλώς να συνεχίσω την καριέρα μου» και από την άλλη, «πρέπει να φροντίζω τα μωρά μου, αυτά που έχω τώρα».

Έπειτα είχε καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε μέθοδο αντισύλληψης, και μια κατάσταση που προηγουμένως φαινόταν δύσκολη, τώρα φαινόταν αδύνατη.

Είπε ότι αρχικά ανησύχησε για τον νόμο του Τέξας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου – ένα μοντέλο που υιοθετείται τώρα σε άλλες συντηρητικές πολιτείες – που δίνει το ελεύθερο τους πολίτες να υποβάλλουν μηνύσεις κατά οποιουδήποτε γιατρού που κάνει έκτρωση μετά από καρδιακή δραστηριότητα του εμβρύου, περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης . Οι γιατροί μετρούν την έναρξη της εγκυμοσύνης από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας, η οποία είναι συνήθως δύο εβδομάδες πριν τη σύλληψη του εμβρύου. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες μόλις και μετά βίας γνωρίζουν ότι είναι έγκυες από τη στιγμή που θα φτάσουν στο όριο των έξι εβδομάδων.

Αν και οι γυναίκες δεν υποτίθεται ότι στοχοποιούνται σύμφωνα με το νόμο, είχε διαβάσει την πρόσφατη ειδησεογραφική κάλυψη για μια γυναίκα που κατηγορήθηκε για φόνο στην γειτονική κομητεία Starr αφού έκανε αυτό που περιγράφηκε ως «αυτοεπαγόμενη» έκτρωση μετά από έξι εβδομάδες. Η γυναίκα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη μετά από εθνική κατακραυγή.

Με πληροφορίες από New York Times

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024