Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανείπωτη αλήθεια του Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Το βαρύ χαρτί του Χόλιγουντ είναι πολλά πράγματα μαζί

Η ανείπωτη αλήθεια του Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Το βαρύ χαρτί του Χόλιγουντ είναι πολλά πράγματα μαζί

Πλήρωσε για να καταστρέψει τα δόντια του, έπεσε θύμα απειλής για βόμβα, είναι κολλητός με τον Αλ Πατσίνο, απεχθάνεται τον Τραμπ και σίγουρα, αξίζει όσο ακριβώς νομίζουμε ότι αξίζει.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ένα μεγάλο είδωλο του Χόλιγουντ και κυρίαρχος στην πρώτη γραμμή από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Είναι, όπως το έθεσε η Guardian το 2019, «ικανός να καθαρίσει για τους ελαφρόμυαλους, όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπραντ Πιτ και Ντάνιελ Ντέι Λιούις».

Αν και ορισμένοι κριτικοί έχουν ισχυριστεί θρασύτατα ότι ο Ντε Νίρο είναι ένας τυποποιημένος μαφιόζος, οι ερμηνείες του έχουν σχεδόν πάντα τύχει της επιδοκιμασίας των κριτικών. Πράγματι, όπως έγραψε ο John Parker στο βιβλίο «Robert De Niro – Portrait of a Legend», «ήταν χαρακτηριστικό των ερμηνειών του Ντε Νίρο, ό,τι έκανε περιλάμβανε επανάληψη». Βέβαια, αυτή η επανάληψη λειτουργεί, το είδαμε και το 2019 στο The Irishman, όταν η γκανγκστερική περσόνα του Νεοϋορκέζου απέσπασε για άλλη μια φορά τα εύσημα των θεατών. «Είμαι τελειομανής», δήλωσε ο πρωταγωνιστής του θρυλικού «Taxi Driver» στην Guardian το 2018. «Προσπαθώ πάντα να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερη έρευνα για έναν ρόλο».

Το γεγονός ότι υποδύεται ισχυρούς, σιωπηλούς τύπους, αποδεικνύεται ότι ο Ντε Νίρο είναι λίγο πολύ το ίδιο και στην πραγματική ζωή. «Δεν είμαι ακριβώς μονολεκτικός, περνάω τόσο χρόνο γνέφοντας με το χαρακτηριστικό σφιγμένο στόμα και με το κάτω δάγκωμα του χειλιού, που δύσκολα μπορώ να ξεφύγω» έχει παραδεχτεί αν και είναι γνωστός για την αποστροφή του στις συνεντεύξεις.

Photo: Wikipedia Commons

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν περιτριγυρισμένος από δημιουργικότητα μεγαλώνοντας
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ως γνωστόν κλειστός άνθρωπος. Όπως εξήγησε κάποτε το Vanity Fair, ο ηθοποιός του Καζίνο «κατηγορηματικά [αρνείται] να μιλήσει για την ιδιωτική του ζωή». Τι είδους ανατροφή είχε λοιπόν;

Λοιπόν, όπως αποκάλυψε το ίδιο προφίλ του Vanity Fair, ο Ντε Νίρο «γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Greenwich Village». Ο πατέρας του, που ονομαζόταν επίσης Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ήταν ζωγράφος της αφηρημένης τέχνης, ενώ η μητέρα του, Βιρτζίνια Αντμιράλ, ήταν επίσης καλλιτέχνις. Όπως σημειώνει ακόμη το περιοδικό, «οι Ντε Νίρο ήταν μέρος μιας χαλαρά δεμένης καλλιτεχνικής κοινότητας» – που σημαίνει ότι ο μελλοντικός σταρ ρουφούσε ό,τι έβλεπε. Αυτό έφερε παραδόξως τον ηθοποιό στον πρώτο του αρκετά αχαρακτήριστο ρόλο: ως το δειλό λιοντάρι σε μια τοπική παραγωγή του «Μάγου του Οζ».

Ο Ντε Νίρο είδε επίσης τον πατέρα του ως έμπνευση. Κάποια στιγμή στην εφηβεία του, ταξίδεψε στη Γαλλία για να τον επισκεφθεί και όπως είπε στη New York Post «ήταν εφιάλτης να βλέπεις έναν γονιό να αγωνίζεται».

Μιλώντας στην Guardian το 2018, ο σταρ αποκάλυψε: «Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να εκτιμάς τα πράγματα που αφήνουν πίσω τους οι γονείς σου. Ο πατέρας μου πέθανε το 1993, έχω κρατήσει το στούντιό του ανέπαφο, όπως ακριβώς το άφησε».

Το μυστικό βάπτισμα του Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Αν και οι τρέχουσες θρησκευτικές πεποιθήσεις και προτιμήσεις του Ρόμπερτ Ντε Νίρο παραμένουν μυστικές λόγω της πασίγνωστης σιωπηλής φύσης του σταρ, η ιστορία πως είναι βαπτισμένος καθολικός είναι αναμφίβολα αντισυμβατική.

Σύμφωνα με την Irish Post, ο πατέρας του Ντε Νίρο αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος το 1945, με αποτέλεσμα οι γονείς του να χωρίσουν γρήγορα. Αυτό άφησε τον μελλοντικό ηθοποιό να «μεγαλώσει με την άθεη μητέρα του στο Μανχάταν», ενώ ο «πατέρας του, ο οποίος ήταν καθολικός, ζούσε σε κοντινή απόσταση». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου μετά το χωρισμό των γονιών του, ο Ντε Νίρο στάλθηκε να μείνει με τους παππούδες του στο Syracuse της Νέας Υόρκης -κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου οι παππούδες του τον βάφτισαν κρυφά ρωμαιοκαθολικό, πίσω από την πλάτη των γονιών του.

Καθώς η καριέρα του αργότερα ωρίμασε ο Ντε Νίρο έγινε γνωστός για τους ρόλους των «σκληρών τύπων» που έπαιζε, όπως στο «Raging Bull» ή το «Taxi Driver». Όταν ο συμπατριώτης του Ιταλοαμερικανός, σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε, τον προσέγγισε με την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει ως Ιησούς στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός του Ιησού», θα ήταν μια τέλεια ευκαιρία για τον Ντε Νίρο να εξερευνήσει το καθολικό του υπόβαθρο – άλλωστε, ο ίδιος ο Σκορτσέζε κάποτε σκέφτηκε να γίνει καθολικός ιερέας. Ωστόσο, ο Ντε Νίρο απέρριψε την ιδέα. «Δεν με ενδιέφερε να παίξω τον Χριστό. Είναι σαν να παίζεις τον Άμλετ» είπε ο ηθοποιός. «Απλώς δεν ήθελα να το κάνω».

Με την Σοφία Λόρεν / Photo: Wikipedia Commons

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά
Από τότε που έγιναν και οι δύο σταρ του Χόλιγουντ, τα ονόματά τους ακούγονται συχνά στην ίδια φράση και παρόλο που απολαμβάνουν μια φιλία πάνω από 40 χρόνια αποδεικνύεται ότι γνωρίζονταν από πα΄λιά.

Όπως εξηγείται στη συλλογή δοκιμίων των Γιάννη Τζιουμάκη και Peter Krämer, «The Hollywood Renaissance: Revisiting American Cinema’s Most Celebrated Era», ο Ντε Νίρο και ο Σκορτσέζε μεγάλωσαν στην ίδια γειτονιά του Γκρίνουιτς Βίλατζ – μόνο μερικά τετράγωνα μακριά. Θα συναντηθούν επίσημα, βέβαια, χρόνια αργότερα σε ένα πάρτι στο οποίο ήταν και οι δύο καλεσμένοι, ενώ ο Σκορτσέζε συνειδητοποίησε ότι «είχαν δει ο ένας τον άλλον σε διάφορα μέρη μεγαλώνοντας κοντά στην 14η οδό της Νέας Υόρκης και ότι είχαν κοινούς φίλους». Ακόμα και τότε, ο Ντε Νίρο ήταν διαβόητα συγκρατημένος, ωστόσο, όπως παρατήρησε τότε η δεύτερη σύζυγος του Σκορτσέζε, Τζούλια Κάμερον, οι δυο τους «απορροφήθηκαν από τη συζήτηση».

Ο Ντε Νίρο αργότερα πρωταγωνίστησε στην ταινία του Scorsese «Mean Streets», σηματοδοτώντας σαφώς την έναρξη μιας όμορφης φιλίας – τόσο επαγγελματικής όσο και προσωπικής. «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα τόσο ωραία σχέση μαζί του», δήλωσε ο Ντε Νίρο στο People το 2020. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτόν».

Η ιταλοαμερικανική κοινότητα δεν είναι λάτρης του Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Το όνομα Ρόμπερτ Ντε Νίρο, φέρνει στο μυαλό μας σκηνές από κακόφημα σοκάκια του Μπρούκλιν, pinstripe κοστούμια και τρατορίες με λευκά και κόκκινα καρό. Φυσικά, αυτό οφείλεται στην ευρεία αναγνώριση των διαφόρων μαφιόζικων χαρακτήρων που έχει υποδυθεί ο ηθοποιός.

Ωστόσο, ενώ το κοινό έχει γενικά επαινέσει τον σταρ για τις ερμηνείες του και μάλιστα έχει μοιράσει αμέτρητα βραβεία, δεν τον έχουν όλοι σε τόσο μεγάλη εκτίμηση. Το 2004, ο Ντε Νίρο επρόκειτο να λάβει τιμητική ιταλική υπηκοότητα λόγω της καταγωγής του, ωστόσο αντιμετωπίστηκε με κάποια συγκράτηση. Σύμφωνα με την Guardian, η ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον, «The Order of the Sons of Italy in America», απευθύνθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι ο ηθοποιός «έχει κάνει καριέρα παίζοντας γκάνγκστερς ιταλικής καταγωγής». Ποια ταινία λοιπόν τους εξόργισε πραγματικά; Παραδόξως, δεν ήταν μια ταινία με αδελφοκτονίες, μαχαιρώματα και δολοφονίες που προκάλεσε αυτή την αντίδραση – ήταν η ταινία κινουμένων σχεδίων του 2004, «Shark Tale». Σύμφωνα με την οργάνωση, ο ρόλος του Ντε Νίρο ως «κλασική φιγούρα νονού» φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η ταινία θα παρουσίαζε όλους τους Ιταλοαμερικανούς «ως γκάνγκστερ σε εκατομμύρια παιδιά».

Όσο για τον Ντε Νίρο απάντησε ότι «οι χαρακτήρες που υποδύομαι είναι πραγματικοί. Είναι αληθινοί. Άρα έχουν το ίδιο δικαίωμα να απεικονίζονται όπως και οποιοιδήποτε άλλοι χαρακτήρες».

Photo: Flickr

Η προετοιμασία για τον οδηγό ταξί περιελάμβανε να γίνει οδηγός ταξί
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παίρνει την τέχνη του πολύ σοβαρά. Μάλιστα, ο ηθοποιός έχει έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με εκείνους που δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις μεθόδους προετοιμασίας του. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Joker του 2019 με τον Χοακίν Φίνιξ, ο Ντε Νίρο φέρεται να συγκρούστηκε με τον συνάδελφό του ηθοποιό. Σύμφωνα με το Vanity Fair, οι δυο τους βρέθηκαν να διαφωνούν όταν επρόκειτο να κάνουν πρόβες για την ταινία, καθώς ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς θυμάται: «Ο Χοακίν λέει: «Δεν υπάρχει καμία γαμημένη περίπτωση να κάνω read-through» και ο Μπομπ λέει: «Κάνω read-through πριν από τα γυρίσματα, αυτό κάνουμε»».

Σύμφωνα με το Page Six, ο εν λόγω αστέρας φέρεται να δούλευε 12 ώρες την ημέρα ως ταξιτζής για να προετοιμαστεί για τον ρόλο στο «Taxi Driver» – σίγουρα φορμαρισμένος για «την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ». Χρόνια αργότερα, το 2014, η «Επιτροπή Ταξί και Λιμουζίνας της Νέας Υόρκης» δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της άδειας ταξί του ηθοποιού, ζητώντας από το κοινό να αναφερθεί με στοιχεία για το πώς κατάφερε και την πήρε ο θρυλικός Ντε Νίρο.

Σε μια ξεκαρδιστική ιστορία που αναδιηγείται ο συγγραφέας Andrew J. Rausch στο βιβλίο «The Films of Martin Scorsese and Robert De Niro», ένας επιβάτης αναγνώρισε όντως τον σταρ και φέρεται να φώναξε τότε: «Λοιπόν, αυτό είναι υποκριτική. Τη μια χρονιά το Όσκαρ – την επόμενη οδηγείς ταξί!».

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο πλήρωσε για να καταστρέψει τα δόντια του
Σύμφωνα με τους Times, προκειμένου να μπει στο ρόλο του καταδικασμένου βιαστή Max Cady στο θρίλερ του Martin Scorsese, «Cape Fear», το 1991, ο Ντε Νίρο φέρεται να «πλήρωσε έναν οδοντίατρο 5.000 δολάρια για να του τρίψει τα δόντια».«Πάντα λέω ότι προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία του εαυτού σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον χαρακτήρα», εξήγησε ο Ντε Νίρο στο BBC Cinematic το 2019, προσθέτοντας: «Κάνε το δικό σου ή εξατομίκευσε το έτσι ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένο, αρκεί να είναι εντός των παραμέτρων του χαρακτήρα».

Προφανώς, αυτή η θυσία δεν πήγε χαμένη καθώς η ερμηνεία του Ντε Νίρο στο Cape Fear του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ τα κέρδη της ταινίας άγγιξαν το τεράστιο ποσό των 182 εκατομμυρίων δολαρίων στο box office παγκοσμίως. Όσο για τα δόντια του Ντε Νίρο; Ο ηθοποιός ξόδεψε αργότερα άλλα 20.000 δολάρια για να επαναφέρει τα δόντια του σε άψογη κατάσταση.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έπεσε θύμα απειλής για βόμβα
Τον Οκτώβριο του 2018, ένα «ύποπτο πακέτο» με παραλήπτη τον σταρ παραδόθηκε στον έβδομο όροφο της 375 Greenwich Street, όπου βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής του Ντε Νίρο, όπου διοργανώνει το Tribeca Film Festival, καθώς και το εστιατόριό του, Tribeca Grill, όπως αναφέρει το CNN. Γιατί, λοιπόν, κάποιος να θέλει να ανατινάξει τον Ντε Νίρο από όλους τους ανθρώπους; Λοιπόν, η σύνδεση μεταξύ του Ντε Νίρο και των διαφόρων άλλων απειλών για βόμβα εκείνη την εποχή είναι ότι όλες απευθύνονταν σε ειλικρινείς επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – ενός ανθρώπου τον οποίο ο Ντε Νίρο έχει σε πολύ χαμηλή εκτίμηση (για να το θέσουμε ήπια).

Όπως μετέδωσε το CNN, ευτυχώς, η βόμβα αφοπλίστηκε με ασφάλεια και κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διαδικασία. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρελοί άνθρωποι», δήλωσε ο Ντε Νίρο στο New Yorker. «Η κατάσταση της χώρας είναι τόσο τρομερή τώρα … Περιμένω να τελειώσει το κακό όνειρο».

Photo: Wikipedia Commons

Μια φιλία που καλύπτει δεκαετίες: Ρόμπερτ και Αλ
Σε συνέντευξή του στην Guardian, ο Αλ Πατσίνο αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1968, όταν ο Πατσίνο ήταν ακόμα ηθοποιός του θεάτρου και ο Ντε Νίρο είχε τα χέρια του γεμάτα με «τρελές» ανεξάρτητες ταινίες. «Συνδεθήκαμε και διαπιστώσαμε ότι μας συνέβαιναν παρόμοια πράγματα», δήλωσε ο Πατσίνο, σημειώνοντας ότι ήταν η «συντροφικότητα» που τους έφερε κοντά. «Δεν βλεπόμαστε συχνά, αλλά όταν το κάνουμε μοιραζόμαστε υπέροχα πράγματα».

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αυτοί οι ηθοποιοί είναι κολλητοί. Καθισμένοι μαζί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο GQ το 2019, το περιοδικό σημείωσε ότι ο Πατσίνο είναι «εμφανώς προστατευτικός». «Υπάρχει μια εμπιστοσύνη εδώ. Απλά υπάρχει», συλλογίστηκε ο θρύλος του «Σημαδεμένου». Βέβαια, μόλις τελείωσε η συνέντευξη, οι δύο άνδρες σηκώθηκαν και αγκαλιάστηκαν σπαρακτικά. Καθώς ο Πατσίνο είπε στον Ντε Νίρο: «Σ’ αγαπώ», ήταν φανερό ότι ο γνωστός σιωπηλός φίλος του ένιωθε το ίδιο – χωρίς να χρειάζονται λόγια.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024