Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέλεις να ρίξεις τον λογαριασμό του ρεύματος; Καιρός να αφήσεις το σπίτι σου να σε γνωρίσει καλύτερα.

Θέλεις να ρίξεις τον λογαριασμό του ρεύματος; Καιρός να αφήσεις το σπίτι σου να σε γνωρίσει καλύτερα.

Το μυστικό για χαμηλή κατανάλωση, συμβαίνει να σου χαρίζει και τη μέγιστη άνεση

Και ξαφνικά, αρχίσαμε να προσέχουμε την κατανάλωση ρεύματος περισσότερο από ποτέ, συχνά αφήνοντας πίσω συνήθειες που έκαναν την καθημερινότητά μας πιο απολαυστική. Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η σχολαστική απενεργοποίηση των συσκευών που δεν χρησιμοποιούμε και η μείωση της χρήσης του κλιματιστικού επιτυγχάνουν τον στόχο μας – ενώ η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει τη συνύπαρξη της εξοικονόμησης ενέργειας με τα μέγιστα επίπεδα άνεσης.

«Έξυπνο σπίτι» σημαίνει «οικονομικό σπίτι»

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως, πρόκειται για τον πυρήνα του λεγόμενου Smart Home, δηλαδή της τεχνολογικής αναβάθμισης του σπιτιού μας που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τον απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών και τη διαμόρφωση των ιδανικών συνθηκών με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση. Κάτι που, όπως αποδεικνύεται από το Οικοσύστημα έξυπνης διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας Smart Think, που προσφέρει το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανεξάρτητα από τον πάροχό σου, μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα από ό,τι ίσως πιστεύεις.

Η τέχνη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Με ποιο τρόπο; Μα, φυσικά, με τη βοήθεια του AI, που επιτέλους έχει βρει τον δρόμο του για εφαρμογές και προϊόντα καθημερινής χρήσης. Στην περίπτωση της αναβάθμισης του IQ του σπιτιού σου, όλα ξεκινούν από το starter kit που σου αποστέλλει το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Στο εσωτερικό του κρύβεται το Gateway, δηλαδή το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού σου, ένας μετρητής κατανάλωσης ρεύματος, ένας έξυπνος θερμοστάτης αφής και ένας έξυπνος διακόπτης θερμοσίφωνα. Σταδιακά, θα μπορείς να προχωράς σε προσθήκες και άλλων έξυπνων συσκευών, που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά σου.

Αυτές οι έξυπνες συσκευές στέλνουν διαρκώς δεδομένα στο Smarthink App, το οποίο μπορείς να ελέγχεις από το smartphone σου. Εκεί, διαδραστικά γραφήματα και κατανοητές επεξηγήσεις θα σου παρουσιάζουν την ακριβή κατανάλωση του νοικοκυριού σου, αλλά και της κάθε επιμέρους συνδεδεμένης συσκευής, σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, από το Smarthink App μπορείς να ρυθμίζεις σενάρια και κανόνες για κάθε στιγμή της ημέρας ή ειδική περίσταση (π.χ. «συνάντηση με φίλους», «ραντεβού», κλπ), να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και προτάσεις για μεγαλύτερη άνεση και εξοικονόμηση, αλλά και να διαχειρίζεσαι τις συσκευές σου από απόσταση.

Καιρός να γνωριστείτε

Όμως αυτό που πραγματικά θα αλλάξει ριζικά την οικιακή σου καθημερινότητα, είναι η υπηρεσία Smarthink, που με τους ειδικούς αλγορίθμους της επιτρέπει στο σπίτι σου να σε γνωρίσει καλύτερα – και να σου συμπεριφερθεί ακριβώς όπως επιθυμείς. Μέσα από την αλληλεπίδρασή σου με την εφαρμογή Smarthink, οι αλγόριθμοι μελετούν τις καθημερινές σου συνήθειες και μαθαίνουν, για παράδειγμα, ποιον φωτισμό ή θερμοκρασία προτιμάς σε κάθε ώρα της ημέρας, καταλήγοντας σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σου, ώστε να δεις τους λογαριασμούς σου να μειώνονται, χωρίς συμβιβασμούς στον τρόπο ζωής σου.

Μέσα σε 4-6 εβδομάδες, οι αλγόριθμοι έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να λειτουργούν πλήρως, ενώ συνεχίζουν να ενημερώνονται και να βελτιώνονται συνεχώς, όσο χρησιμοποιείς το οικοσύστημα Smarthink. Φυσικά, εξακολουθείς να έχεις τη δυνατότητα να παρέμβεις στο σύστημα κατά βούληση, σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάτι παραπάνω – ή απλώς, κάτι διαφορετικό.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Για παράδειγμα, έπειτα από μερικές εβδομάδες, το σπίτι σου θα έχει μάθει ότι επιστρέφεις στις 6 το απόγευμα από τη δουλειά και κάνεις ένα γρήγορο μπάνιο. Έτσι, θα αρχίσει να ανάβει αυτόματα τον θερμοσίφωνα λίγα λεπτά νωρίτερα, ώστε να μην περιμένεις να ζεσταθεί το νερό. Αν μια μέρα καταλάβεις ότι πρόκειται να αργήσεις, μπορείς να απενεργοποιήσεις τον θερμοσίφωνα από το κινητό σου, ενώ ανά πάσα στιγμή έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις την κατανάλωση ρεύματος.

Αντίστοιχα, ο έξυπνος θερμοστάτης αφής ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σπιτιού σου στα επιθυμητά επίπεδα με ένα σου άγγιγμα και ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος σε ενημερώνει για την κατανάλωσή σου σε πραγματικό χρόνο – και σου επιτρέπει να βλέπεις πόσο ρεύμα έχεις καταναλώσει συνολικά εντός του μήνα, δίνοντάς σου και μια πρόβλεψη για τον λογαριασμό που έρχεται.

Η πραγματική εξοικονόμηση ρεύματος που μπορείς να επιτύχεις με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται στο 15,3% αν συζείς με έναν ακόμη άνθρωπο, τοποθετώντας τον χρόνο απόσβεσης της αρχικής επένδυσης στους 13 μήνες, ενώ στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει το 19,8%, με τον χρόνο απόσβεσης να υπολογίζεται μόλις στους 8 μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη σου και τη μεγάλη αξιοπιστία του Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, του ιστορικότερου παρόχου ενέργειας στην Ελλάδα με 164 χρόνια ιστορίας και το υψηλότερο NPS score που έχει κατακτήσει πάροχος ενέργειας στο σχετικό δείκτη ικανοποίησης – και η οποία αφιέρωσε τρία χρόνια Έρευνας & Ανάπτυξης για να δημιουργήσει το Smarthink– μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάθε λεπτομέρεια του Έξυπνου Σπιτιού σου έχει σχεδιαστεί στην εντέλεια, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη άνεση, στο χαμηλότερο κόστος.

Μάθε περισσότερα.  

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024