Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Ζηλανδία: Φόβοι για τον αφανισμό αστερίων από το θαλάσσιο οικοσύστημά της

Νέα Ζηλανδία: Φόβοι για τον αφανισμό αστερίων από το θαλάσσιο οικοσύστημά της

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας ζητούν από τις Αρχές να δράσουν άμεσα προκειμένου να περιοριστεί η αλίευση οστρακοειδών από τις ακτές της χώρας.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα σε όλο το Βόρειο Νησί, από ντόπιους iwi (φυλές Μαορί) και άλλους πολίτες πως ορισμένοι συλλέγουν αδιακρίτως από τις ακτές και τη θάλασσα, μαλάκια και οστρακοειδή και τα ψήνουν στην παραλία.

«Οι λιμνοθάλασσες ήταν κάποτε γεμάτες ανεμώνες και γαρίδες και όλα τα είδη θαλάσσιων πλασμάτων, γεμάτες καβούρια και αστερίες, αλλά τώρα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα», λέει η Mary Coupe, επικεφαλής της επιτροπής «Save the Rock Pools», η οποία έχει ξεκινήσει εκστρατεία για αυστηρότερους περιορισμούς στην περιοχή Omaha, περίπου 75 χιλιόμετρα βόρεια του Όκλαντ.

Η Coupe αναφέρει πως έχει δει συχνά ομάδες ατόμων με διάφορα εργαλεία να σκαλίζουν επάνω στα βράχια. Η Νέα Ζηλανδία έχει παράδοση στη συλλογή θαλασσινών, αλλά ορισμένοι πληθυσμοί της ακτογραμμής βρίσκονται υπό πίεση, από την ανεξέλεγκτη συγκομιδή, την αλλοίωση των βυθών και τη ρύπανση.

Σύμφωνα με την Guardian, η πιο πρόσφατη έρευνα για τα χτένια από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (Niwa) έδειξε ότι το 93% του πληθυσμού των χτενιών εξαφανίστηκε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Επίσης αποκάλυψε πως οι καραβίδες είχαν εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου από ορισμένες περιοχές, αλλά και την μείωση πληθυσμών σε πολλά άλλα είδη.

Οι ντόπιοι ανησυχούν πως οι «βραχόλακκοι» και οι ακτές θα αδειάσουν από ζωή και απαιτούν την εφαρμογή «rahui» – μια παραδοσιακή πρακτική απαγόρευσης της συλλογής ορισμένων οργανισμών, για να ανακάμψουν οι πληθυσμοί τους. Μάλιστα, ορισμένοι προχώρησαν και στην αποστολή επιστολής στην κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ότι αν δεν γίνει κάτι επειγόντως, τα mātaitai [οστρακοειδή], τα kaimoana [θαλασσινά] μας δεν θα μειωθούν απλώς, αλλά θα φτάσουν σε σημείο κατάρρευσης».

Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι είναι μάρτυρες αυτής της τεράστιας αλλαγής.

«Μέσα σε έναν αιώνα, τα παράκτια ύδατα που περιβάλλουν το Waiheke (…) βρίσκονται κοντά στην πλήρη κατάρρευση. Τα mokopuna [εγγόνια μου] δεν θα έχουν τις ίδιες εμπειρίες που είχα ως παιδί που μεγάλωνα στο Waiheke, όπου τα kaimoana [θαλασσινά] ήταν η κύρια πηγή τροφής μας, αναφέρει κάτοικος.

Η φυλή ζητά άμεση δράση «ώστε οι μελλοντικές γενιές να μην υποστούν την καταστροφική απώλεια (…) της βιοποικιλότητας και της κατάρρευσης του οικοσυστήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024