Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οστρακοειδή - Η θρεπτική και η θερμιδική τους αξία

Οστρακοειδή – Η θρεπτική και η θερμιδική τους αξία

Μύδια, κυδώνια, καβούρι, αχινός και γαρίδα: θρεπτικά, αλλά όχι διαιτητικά

Τα όστρακα (ή αλλιώς οστρακοειδή) είναι ο αλιευτικός και διατροφικός όρος που περιγράφει τα υδρόβια ζώα με σκληρό κέλυφος που καταναλώνονται ως τρόφιμα από τους ανθρώπους και περιλαμβάνουν πολλά είδη, όπως τα μύδια, τα στρείδια, οι αχινοί, τα χτένια, οι γυαλιστερές, τα κυδώνια, οι αχιβάδες, τα χάβαρα, οι πεταλίδες, οι φούσκες και οι πίνες.

Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ για την διατροφική τους αξία;

Μύδια

Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη.

Τα 100 γραμμάρια μύδια περιέχουν:

86 θερμίδες
2,2 γρ. ολικό λίπος
11,9 γρ. πρωτεΐνες
28 mg χοληστερόλη
286 mg νάτριο
0,5 γρ. Ωμέγα-3

Κυδώνια και γυαλιστερές

Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή (περισσότερο και από το μοσχαρίσιο κρέας ή το συκώτι). Είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, κάτι που τα κάνει ιδανική τροφή για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση/λιπίδια αίματος και όχι μόνο.

Τα 100 γραμμάρια γυαλιστερές ή κυδώνια περιέχουν:

74 θερμίδες
0,9 γρ. ολικό λίπος
12,7 γρ. πρωτεΐνες
34 mg χοληστερόλη
56 mg νάτριο
0,2 γρ. Ωμέγα-3

Αχινοί

Τα αυγά του αχινού είναι το βρώσιμο μέρος του ζώου τα οποία αποτελούν και σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αν θέλετε λοιπόν να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη που λαμβάνετε από το κρέας, τα αυγά ή τα ψάρια, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τα αυγά του αχινού, σαν μία πολύ καλή εναλλακτική και ιδιαίτερα γευστική επιλογή.

Εκτός από τη σημαντική περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, οι αχινοί αποτελούν και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, η επαρκής πρόσληψη και κατανάλωση των οποίων έχει φανεί να έχει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση.

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να περιέχεται σε μεγάλο βαθμό στα αυγά του αχινού, αποδίδοντας του μία σημαντική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά επίσης, στην ενίσχυση της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

Τα 100 γραμμάρια αχινού περιέχουν:

150 θερμίδες
10 γρ. ολικό λίπος
10 γρ. πρωτεΐνες
200 mg χοληστερόλη
200 mg νάτριο
0,5 γρ. Ωμέγα-3

Καβούρια

Τα καβούρια είναι χαμηλά σε λίπος, σε κορεσμένα λίπη αλλά και σε θερμίδες. Όμως έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα ψάρια, αλλά μικρότερα από το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι). Είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη και αμινοξέα και δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες.

Τα 100 γραμμάρια καβουριού περιέχουν:

102 θερμίδες
2 γρ. ολικό λίπος
20 γρ. πρωτεΐνες
100 mg χοληστερόλη
279 mg νάτριο
2,7 γρ. Ωμέγα-3

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά και ιδίως τις ημέρες τις νηστείας τις καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα. Είναι μάλιστα αρκετά υγιεινές, καθώς παρέχουν αξιόλογες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε άλλες τροφές. Κάποιοι βέβαια τις αποφεύγουν λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν.

Τα 100 γραμμάρια γαρίδες περιέχουν:

99 θερμίδες
2 γρ. ολικό λίπος
21 γρ. πρωτεΐνες
195 mg χοληστερόλη
111 mg νάτριο

Προσοχή στην κατανάλωση

Οι έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών θαλασσινών, δεδομένου του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης , που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο ή το μωρό.

Γενικότερα τα οστρακοειδή καλό είναι να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας καθώς είναι τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.

Λόγω των πολλαπλών θετικών επιδράσεων που προσφέρουν στον οργανισμό μας, κρίνεται σωστό το σύνολο του πληθυσμού αλλά ειδικότερα οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά να συμπεριλάβουν τα ψάρια ή τα οστρακοειδή στη διατροφή τους, με συχνότητα κατανάλωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024