Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάρα της οικογένειας του ανθρώπου που έκανε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη – Θάνατοι, αυτοκτονίες και καρκίνοι

Η κατάρα της οικογένειας του ανθρώπου που έκανε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη – Θάνατοι, αυτοκτονίες και καρκίνοι

Η ζωή της οικογένειας του με τα δεκάδες δισεκατομμύρια που υπεξαίρεσε σημαδεύτηκε από αυτοκτονίες, περίεργους θανάτους και βαριές αρρώστιες

Ο Bernard Lawrence Madoff, ή αλλιώς Bernie Madoff, πέθανε μέσα στη φυλακή Butner στη Βόρεια Καρολίνα, στις 14 Απριλίου του 2021. Ο Bernie έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλουσιότερους απατεώνες στην ιστορία του κόσμου.

Ο Bernie ως διευθυντής του χρηματιστηρίου Nasdaq, έστησε μια απίστευτη πυραμίδα με τη μέθοδο Ponzi, δηλαδή ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Ο Bernie κατάφερε και εξαπάτησε 37.000 ανθρώπους από 136 χώρες αποκομίζοντας για τον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν συνελήφθη το 2008, λίγο έλειψε να τρίξουν επικίνδυνα τα θεμέλια του χρηματιστηρίου, ενώ λίγους μήνες αργότερα το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 150 χρόνων.

Η οικογένεια του Madoff, άρχισε να ζει μια «βασιλική» ζωή με τα παράνομα χρήματα. Κάποια στιγμή για λόγους που κανείς δεν ξέρει ο Bernie κάλεσε τους δυο γιους του που εργάζονταν στην εταιρία, τον Mark και τον Andrew και τους αποκάλυψε όλη την αλήθεια.

Την επόμενη μέρα, το FBI συνέλαβε τον Bernie και του άσκησε βαρύτατες διώξεις για απάτη. Αν και ο Maddof και οι χρηματιστηριακές του δραστηριότητες είχαν ερευνηθεί και κατά το παρελθόν εντούτοις η τεράστια απάτη δεν είχε αποκαλυφθεί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο Bernie υποστήριξε ότι η απάτη που έστησε άρχισε στη δεκαετία του ΄90. Πολλοί μάρτυρες όμως αλλά και πρώην συνεργάτες του δήλωσαν πως όλα είχαν αρχίσει από τη δεκαετία του ΄70.

Η κατάρα

Και ενώ στην αρχή η οικογένεια του ζούσε ονειρεμένα, με βίλες, υπηρετικό προσωπικό, προσωπικούς οδηγούς, κότερα, ιδιωτικά αεροπλάνα, ιδιωτικά ελικόπτερα, σπορ αυτοκίνητα κ.α, Μόλις αποκαλύφθηκε η απάτη, και ο Bernie μπήκε φυλακή, όλα άλλαξαν. Σαν να έπεσε μια κατάρα. Ίσως εκπληρώθηκαν οι κατάρες των 37.000 θυμάτων του.

Το πρώτο θύμα ήταν η αδερφή του Bernie, Sondra και ο σύζυγος της, Marvin Wiener. Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του. Είχαν συμφωνήσει ο Marvin να σκοτώσει τη γυναίκα του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

Η Sondra και ο σύζυγος της είχαν χάσει τα πάντα καθώς είχαν εμπιστευτεί τον Bernie. Από το χρηματιστηριακό κόλπο που τους είχε πείσει να επενδύσουν, έχασαν 3 εκατομμύρια δολάρια και την πολυτελή βίλα όπου έμεναν.

Οι γιοι του

Ο Bernie είχε δυο γιους, τον Mark και τον Andrew. Και οι δυο εργάζονταν σε διευθυντικές θέσεις στην χρηματιστηριακή του εταιρία και μάλιστα όλοι έλεγαν πως όταν ο πατέρας θα αποσυρόταν, εκείνοι θα αναλάμβαναν τα ηνία.

Οι γιοι του ήταν εκείνοι που μόλις έμαθαν για την απάτη του πατέρα τους, τον κατέδωσαν στο FBI, το οποίο βέβαια ήδη τον παρακολουθούσε υποψιασμένο. Το 2010, ακριβώς την ημέρα που συμπληρώνονταν δυο χρόνια από τη σύλληψη του Bernie, ο 46χρονος Mark, έβαλε τέρμα στη ζωή του.

Κρεμάστηκε μέσα στο δωμάτιο του σπιτιού του. Το 2014, ο Andrew στα 48 του, προσβλήθηκε από μια καλπάζουσα και σπάνια μορφή καρκίνου και μέσα σε ελάχιστους μήνες πέθανε και εκείνος.

Όπως λένε φίλοι της οικογένειας και τα δυο παιδιά δούλευαν σκληρά στην εταιρία και απολάμβαναν τις πλούσιες ζωές τους, με τις οικογένειες τους. Όταν έμαθαν όμως την απάτη του πατέρα τους, τον μίσησαν. Και τον μισούσαν μέχρι την ημέρα που πέθαναν.

Μάλιστα ο Mark άφησε ένα χειρόγραφο γράμμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που αυτοκτονεί και μέσα σε αυτούς έριχνε το φταίξιμο στον πατέρα του. Ο Andrew, όταν προσβλήθηκε από τον καρκίνο, έλεγε σε όλους ότι οφειλόταν στο στρες που του προκάλεσε η πράξη του πατέρα του.

Ο Ralph Griffith μοιραζόταν το ίδιο κελί με τον Bernie στη φυλακή. Έγιναν φίλοι και μοιράστηκαν γνώμες, απόψεις και συναισθήματα. Όταν ο Ralph βγήκε από τη φυλακή έγραψε το βιβλίο: «The Real Bernie Madoff: Our 7 Years Together in Prison» (Ο πραγματικός Bernie Madoff: Τα 7 χρόνια μαζί του στη φυλακή)

Ο Ralph, λοιπόν σε κάποιο σημείο αναφέρει για τους θανάτους των γιων του Bernie: «Η αυτοκτονία του Mark ήταν εκείνη που τσάκισε τον Bernie. Φαινόταν πραγματικά σοκαρισμένος. Ισχυριζόταν ότι δεν είχε ιδέα γιατί το έκανε ο γιος του. Δεν βγήκε από το κελί του για μία εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι ο θάνατος του άλλου του γιου από καρκίνο τον επηρέασε όσο το ότι ο Mark κρεμάστηκε».

Η σύζυγος

Ο Bernie ήταν παντρεμένος με την Ruth. Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν 18 ετών τον Νοέμβριο του 1959. Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη και μπήκε φυλακή, η σύζυγος του έχασε σχεδόν τα πάντα. Αρχικά ένα ρετιρέ αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο Upper East Side του Μανχάταν.

Στη συνέχεια έχασε το 30 μέτρων κότερο που είχαν και αργότερα το ιδιωτικό τους αεροπλάνο και το ιδιωτικό τους ελικόπτερο. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες την ξετίναξαν. Παρακολουθούσαν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, τα ποσά που ξόδευε, τις αγορές της, τα πάντα. Δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι γνώριζε για τα οικονομικά εγκλήματα του συζύγου της. Πράγμα παράξενο αφού τα οικονομικά βιβλία της εταιρίας τα κρατούσε εκείνη.

Βέβαια η ίδια συνέχισε να ζει μια άνετη ζωή σε ένα σπίτι 370 τετραγωνικών πάνω στη θάλασσα αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ruth, μετά τη σύλληψη του συζύγου της, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, να βάψει τα μαλλιά της και να μετακομίσει εξαιτίας των όσων έγιναν.

Οι νύφες

Οι δυο γυναίκες που παντρεύτηκαν τους γιους του Bernie, η Stephanie (χήρα του Mark που αυτοκτόνησε) και η Deborah – Anne (σύζυγος του Andrew μέχρι τον θάνατο του), έφτιαξαν τη ζωή τους μακριά από τα φώτα της (αρνητικής) δημοσιότητα.

Η Stephanie ξαναπαντρεύτηκε και πήρε το όνομα του νέου της συζύγου, ενώ η Deborah – Anne, άλλαξε το όνομα της, μετακόμισε και δεν έχει καμία σχέση με την οικογένεια Madoff.

Τα εγγόνια

Οι δυο γιοι του Bernie και της Ruth απέκτησαν 6 παιδιά. Μόλις ο παππούς τους μπήκε φυλακή, τα εγγόνια του άλλαξαν τα ονόματα τους για να μην συνδέονται με το όνομα και οι γονείς τους δεν τους επέτρεπαν να έχουν καμία επαφή μαζί του, όσο ήταν στη φυλακή.

Ο Bernie μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του συνέχιζε καθημερινά να γράφει γράμματα στα εγγόνια του χωρίς ποτέ να του απαντήσει κάποιο. Μάλιστα ο συγκρατούμενος του ο Ralph, λέει ότι οι σελίδες που έγραφε ήταν τόσες πολλές που θα μπορούσαν να γίνουν ολόκληρο βιβλίο.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024