Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάρι Πότερ: To quidditch αλλάζει όνομα - Εξαιτίας των τρανσφοβικών δηλώσεων της Ρόουλινγκ

Χάρι Πότερ: To quidditch αλλάζει όνομα – Εξαιτίας των τρανσφοβικών δηλώσεων της Ρόουλινγκ

Πλέον λέγεται quadball, μετά τις τρανσφοβικές δηλώσεις της Ρόουλινγκ

To quidditch, το άθλημα που γεννήθηκε στις σελίδες των βιβλίων του Χάρι Πότερ προτού «μεταπηδήσει» στην πραγματική ζωή, αλλάζει όνομα, προκειμένου να πάρει αποστάσεις από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις «αντι-τρανς» τοποθετήσεις της.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Ένωση Quidditch ανακοίνωσε ότι το άθλημα πλέον μετονομάζεται σε Quadball. Αιτία, τόσο τα εμπόδια που βάζει η Warner Bros.- παραγωγός της σειράς των ταινιών, η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για το Quidditch- όπως και η επιθυμία τους να «πάρουν αποστάσεις» από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τις «αντι- τρανς» θέσεις τις.

Η συγγραφέας των περιπετειών του Χάρι Πότερ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια με τις τοποθετήσεις της για την ταυτότητα φύλου και πολλοί την κατηγορούν για τρανσοφοβικές απόψεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι U.S. Quidditch και Major League Quidditch- οι διοργανώτριες αρχές του αθλήματος στην Αμερική- ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αλλάξουν όνομα και να το κατοχυρώσουν. Στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν τις ευκαιρίες για χορηγίες και τηλεοπτική κάλυψη που έχαναν λόγω του ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι τρανσφοβικές θέσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Ένωση Quidditch ανέφερε τις «αντι-τρανς» θέσεις της Ρόουλινγκ ως το βασικό κίνητρο για την αλλαγή.

Το νέο όνομα αναφέρεται στον αριθμό των θέσεων των παικτών στο Quidditch- φύλακας, κυνηγός, χτυπητές και ανιχνευτής- όπως και στο γεγονός ότι παίζεται με τέσσερις μπάλες. Τα βιβλία της Ρόουλινγκ περιλαμβάνουν πολλές σκηνές από ματς Quidditch, στο οποίο διαπρέπει ο Χάρι Πότερ.

Στην πραγματική ζωή, το άθλημα έχει αρκετές ομοιότητες με τον τρόπο που παίζεται στα βιβλία. Για παράδειγμα, η μπάλα πρέπει να περάσει από ένα μεγάλο στεφάνι, οι παίκτες είναι πάνω σε ξύλα- προφανώς όχι ιπτάμενες σκούπες- και ένας παίκτης πρέπει να πιάσει τη χρυσή μπάλα. Αυτή βέβαια δεν πετά με τη δύναμη της μαγείας, αλλά είναι ένα μπαλάκι του τένις, πάνω σε αντίπαλο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Quidditch, χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται με το εν λόγω άθλημα, σε πάνω από 40 χώρες.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024