Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Οι συνθήκες κράτησης εγκυμονούν κινδύνους για τους ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες

Προσφυγικό: Οι συνθήκες κράτησης εγκυμονούν κινδύνους για τους ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες

Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε διακρίσεις και βία οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης

Οι μετανάστες σε όλο τον κόσμο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «προκλητικές» συνθήκες στα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα από το Ινστιτούτο Williams σε συνεργασία με το UCLA.

Η διαδικασία μετανάστευσης στο σύνολό της εγκυμονεί κινδύνους για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ πολλοί από τους οποίους είναι «ιδιαίτερα ευάλωτοι σε διακρίσεις, διώξεις και βία» όταν ταξιδεύουν από τη μια χώρα στην άλλη, αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι τα κέντρα κράτησης αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται εν μέσω αύξησης ρεκόρ στον αριθμό των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο εκτοπισμός περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο συνέβαλε σε ένα σύνολο 26,6 εκατομμυρίων προσφύγων το πρώτο εξάμηνο του 2022, το οποίο σύμφωνα με την υπηρεσία είναι «το υψηλότερο που έχει δει ποτέ».

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης πρόσφατα συνολικά περίπου 4,4 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο παγκοσμίως, λίγο κάτω από τα 4,63 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν μέχρι το τέλος του 2021.

Ελλιπή στοιχεία

Οι ερευνητές που αξιολογούν τον αντίκτυπο της διαδικασίας μετανάστευσης στους ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες ζητούν τη συλλογή περισσότερων δημογραφικών δεδομένων για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο σε όλο τον κόσμο.

Ενώ υπάρχουν στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό εκείνων που ταυτίζονται ως μέλη της LGBTQI+ κοινότητας. Το Ινστιτούτο Williams ζήτησε τη συλλογή αυτών των δεδομένων στην έκθεσή του, λέγοντας: «Χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πλήρως πώς και σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

Αντί να αναλύει τα σημεία δεδομένων, το ινστιτούτο εξέτασε υπάρχουσες εκθέσεις για LGBTQI+ μετανάστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες περιλάμβαναν περισσότερες από 130 μελέτες από το 2000 και μετά, με βάση σχετικές εμπειρίες και παρατηρήσεις.

Έκθετοι στη βία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της κοινότητας LGBTQI+ που μεταναστεύουν αντιμετωπίζουν «δυσανάλογη έκθεση στη βία» στις χώρες καταγωγής τους, με τους τρανς μετανάστες να κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Μόλις τα άτομα LGBTQI+ αρχίσουν να μεταναστεύουν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της «καθημερινής έκθεσης σε παρενόχληση, βία και διακρίσεις». Δεν αναγνωρίζουν όλες οι χώρες τη δίωξη με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ως λόγο για τη χορήγηση ασύλου, μια άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλοί μετανάστες.

Οι μετανάστες που φτάνουν σε μια νέα χώρα είτε ως τελικός προορισμός είτε ως το επόμενο σημείο στο ταξίδι τους, συχνά πρέπει να επισκέπτονται κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι συνθήκες σε αυτά τα κέντρα «μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους LGBTQI+ μετανάστες», ανέφερε η μελέτη.

Ο Ari Shaw, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής διεθνών προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Williams, επανέλαβε τις «ιδιαίτερα δύσκολες προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι LGBTQI+ μετανάστες στα κέντρα κράτησης σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στην εβδομάδα ειδήσεων.

Κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης

«Πολλοί κρατούνται σε επαρχιακές ή ιδιωτικές φυλακές και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα LGBTQI+ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής επίθεσης σε αυτά τα περιβάλλοντα», είπε ο Shaw. «Οι τρανς μετανάστες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι: σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να τους στερηθεί η πρόσβαση σε σωτήρια ορμονική θεραπεία και άλλη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο και τοποθετούνται σε εγκαταστάσεις με βάση το φύλο που τους έχει ορίσει η γέννηση και όχι την ταυτότητα φύλου».

Η έκθεση του ινστιτούτου περιέγραφε ορισμένες συστάσεις για μελλοντική συλλογή δεδομένων σχετικά με τους μετανάστες LGBTQI+, συμπεριλαμβανομένων των προσθηκών σε δημογραφικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αίτησης και εγγραφής για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

«Επειδή δεν συλλέγονται δεδομένα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση στο ICE, δεν γνωρίζουμε πολλά για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πραγματικά οι LGBTQI+ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», είπε ο Shaw.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024