Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανισότητες και αντιφάσεις

Ανισότητες και αντιφάσεις

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ αφορούν δυσανάλογα τους μη λευκούς.

«Ο ρατσισμός, η γενεσιουργός αιτία των ανισοτήτων στην υγεία, συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο επηρεάζει άμεσα το ευ ζην εκατομμυρίων Αμερικανών και ως εκ τούτου επηρεάζει την υγεία ολόκληρου του έθνους». Αυτό δήλωσε την περασμένη Τρίτη η Ντέμπρα Χάουρι (Debra Houry), επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για την Πρόληψη και των Ελεγχο των Τραυματισμών (National Center for Injury Prevention and Control) των ΗΠΑ. Η δήλωση έγινε μετά την ανακοίνωση, εκ μέρους των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), των στατιστικών για τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια του 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια αύξηση στην κατάχρηση ουσιών, η οποία οδήγησε σε συνολική αύξηση θανάτων κατά 30% σε σχέση με το 2019. Στην πράξη, αυτό το ιστορικά υψηλό ποσοστό μεταφράζεται σε 92.000 χαμένες ζωές, οι οποίες κατανέμονται με τρόπο που αποκαλύπτει πολλά για την επίδραση της πανδημίας στον κοινωνικό ιστό των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση δεδομένων τα οποία αφορούσαν 25 Πολιτείες και την Ουάσιγκτον (τα υπόλοιπα τελούν ακόμη υπό επεξεργασία) έδειξε ότι η αύξηση θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των εγχρώμων ήταν της τάξεως του 44%, μεταξύ των ινδιάνων ιθαγενών 39% και μεταξύ των λευκών 22%. Περαιτέρω ανάλυση με βάση την ηλικία κατέδειξε ότι τη θλιβερή πρωτιά θανάτων κατείχαν οι έγχρωμοι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών με ποσοστό αύξησης 86%! Το ποσοστό στην ίδια ηλικιακή ομάδα λευκών νέων ήταν 34%. Ομοίως, οι έγχρωμοι άνδρες άνω των 65 ετών βρέθηκαν να πεθαίνουν από υπερβολική δόση με επταπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους λευκούς άνδρες της ίδιας ηλικίας.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών αυξάνονται συστηματικά κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και το  ίδιο συνέβη και το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου ξεπέρασαν τις 107.000. Ενώ όμως στο παρελθόν τα ποσοστά δεν απείχαν πολύ μεταξύ τους για τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού, η διεύρυνση των ανισοτήτων που επέφερε η πανδημία (απώλειες εργατικών θέσεων, αδυναμία πρόσβασης σε δομές υγείας) κατέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο κοινωνικός ιστός της υπερδύναμης. Η οποία ενώ δείχνει πανέτοιμη να κατακτήσει το Διάστημα, αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει το πιο πολύτιμο αγαθό κάθε χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό της.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024