Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;

Στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της μικρής διείσδυσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία και στη θέρμανση των σπιτιών, το πρόβλημα θα «σκάσει» στην ηλεκτροπαραγωγή

Αν κατάλαβα καλά για μια ακόμα φορά ο Βορράς αποφάνθηκε ότι τα θέλει «μονά ζυγά» δικά του. Βάζει την εξαιρετική κυρία Φον ντερ Λάιεν να επικοινωνήσει ότι το πρόβλημα κατά κύριο λόγο της Γερμανίας θα πρέπει να το «λουστεί» όλη η Ευρώπη. Δεν έχω ακούσει πιο «γελοία» πρόταση, όπως αυτή με τις ποσοστώσεις περικοπής και εξοικονόμησης φυσικού αερίου που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Προτείνει η πρόεδρος της Κομισιόν, ότι επειδή θα έχει μια μείωση της ροής φυσικού αερίου η Γερμανία και οι γύρω χώρες – σε περίπτωση που κοπεί η παροχέτευση από την Ρωσία – θα πρέπει ως ένδειξη αλληλεγγύης όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.

Το ζητάει αυτό τη στιγμή που με γερμανική παρότρυνση έχει διαμηνυθεί σε όλες τις χώρες μέλη ότι το οικονομικό σκέλος της κρίσης θα πρέπει κάθε χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού, της βιωσιμότητας του χρέους και διάφορων άλλων περιορισμών.

Για το ενεργειακό ωστόσο πρόβλημα που απειλεί με διακοπή λειτουργίας των μεγάλων βιομηχανιών της Γερμανίας, ζητείται πλήρης αμοιβαιότητα. Κλείνουν οι μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας, να κλείσουν προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση και οι αντίστοιχες στην Ισπανία.

Ζητάνε δηλαδή από τις χώρες του Νότου να συμμετάσχουν αναλογικά με αυτές του Βορρά σε ένα πρόβλημα που οι ίδιες δεν έχουν ή το έχουν σε μικρότερο βαθμό, αλλά η αναλογικότητα πάει περίπατο όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα του Νότου.

Η Ισπανία αντέδρασε πρώτη. Η αρμόδια υπουργός Τερέζα Ριμπέιρο τόνισε ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της δικής της βιομηχανίας. Θα βοηθήσει με αλληλεγγύη, διαθέτοντας όλες τις υποδομές της, αλλά δεν θα δεχτεί να υποβληθεί η χώρα και οι πολίτες της σε δυσανάλογες θυσίες.

Με αυτά τα δεδομένα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου θα γίνει κανονικός χαμός.

Οι Βόρειοι που αρνούνται πεισματικά εδώ και μήνες την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με πρόσχημα τη διατάραξη των αγορών, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το εξωφρενικό σχέδιο της Κομισιόν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της μικρής διείσδυσης του φυσικού αερίου στη βιομηχανία και στη θέρμανση των σπιτιών, το πρόβλημα θα «σκάσει» στην ηλεκτροπαραγωγή. Μια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με αντικατάσταση από άλλα καύσιμα στο μίγμα όπως ο λιγνίτης και το ντίζελ, μπορεί να γίνει. Το θέμα είναι γιατί να το κάνουμε, εφόσον οι ροές του νότιου διαδρόμου από τη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά ή τα πλοία με LNG έχουν εξασφαλισμένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου ικανές να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες;

Ισως είναι μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει το αίτημα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ισως αυτή τη φορά να θέλουν να τη συζητήσουν πιο σοβαρά οι χώρες του Βορρά. Ειδικά τώρα που το «σπίτι τους πάει να πιάσει φωτιά». Γιατί όταν «καίγονταν το σπίτι των άλλων» είχαν πάθει τη γνωστή εμμονή με τους κανόνες…

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024