Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η παρουσία των σκύλων συντροφιάς καθιστά μια ολόκληρη γειτονιά ασφαλέστερη

Πώς η παρουσία των σκύλων συντροφιάς καθιστά μια ολόκληρη γειτονιά ασφαλέστερη

Οι γειτονιές με υψηλότερα ποσοστά οικόσιτων σκύλων εμφανίζουν λιγότερα βίαια εγκλήματα.

Η εγκληματικότητα παραμένει μεταξύ των κυριότερων ανησυχιών των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις. Η πιθανότητα να πέσουν θύματα ληστείας, επίθεσης ή ακόμη και δολοφονίας ενώ βρίσκονται έξω, κάνοντας κανονικές δραστηριότητες στη γειτονιά τους, αποτελεί συνεχές άγχος για πολλούς κατοίκους των πόλεων. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ένας τρόπος για να είστε πιο ασφαλείς από εγκληματικές δραστηριότητες είναι να ζείτε σε μια γειτονιά όπου πολλοί άνθρωποι έχουν κατοικίδια σκυλιά.

Εγκληματικότητα στις πόλεις

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι σας προσφέρει προστασία από ανεπιθύμητους εισβολείς. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπίτια με σκύλους αντιμετωπίζουν λιγότερες κλοπές και βανδαλισμούς από εκείνα χωρίς σκύλους.

Οι διαρρήκτες τείνουν να αποφεύγουν τα σπίτια που έχουν σκύλους: Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η παρουσία μιας πινακίδας «Προσοχή σκύλος» μειώνει αποτελεσματικά την πιθανότητα εγκληματικών διαρρήξεων. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη μεγάλου ποσοστού οικόσιτων σκύλων σε μια γειτονιά οδηγεί, επίσης, σε μείωση των ποσοστών εγκλημάτων στην περιοχή. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι επιθέσεις, οι ληστείες και οι ανθρωποκτονίες είναι πολύ πιο συχνές σε «δημόσιους» χώρους – όπως οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια ή ακόμα και μη οικιστικά περιβάλλοντα, όπως βενζινάδικα, καταστήματα ή σχολεία.

Στην πραγματικότητα, οι ληστείες είναι σχεδόν 12 φορές πιο συχνές σε δημόσιους χώρους και οι ανθρωποκτονίες είναι σχεδόν 7 φορές πιο συχνές σε χώρους εκτός κατοικίας. Ο συγγραφέας, Nicolo Pinchak, μέλος του Ινστιτούτου Πληθυσμιακών Ερευνών του Ohio State, είπε ότι οι άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους βάζουν περισσότερα «μάτια στο δρόμο», γεγονός που μπορεί τελικά να αποθαρρύνει την εγκληματικότητα.

Εγκληματικότητα στις γειτονιές
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε διάφορες γειτονιές στο Columbus του Οχάιο, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Το δείγμα αποτελούνταν από 595 ομάδες τετραγώνων απογραφής (το ισοδύναμο των γειτονιών) στην πόλη.

Για να προσδιορίσουν την ιδιοκτησία σκύλων σε κάθε μία από αυτές τις γειτονιές εξέτασαν στοιχεία από μια έρευνα μάρκετινγκ, η οποία καθόριζε αν οι άνθρωποι είχαν σκύλο στο νοικοκυριό τους. Τέλος, συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης που αισθάνονται οι κάτοικοι.

Αυτό μέτρησε τα συναισθήματα σχετικά με το αν «οι άνθρωποι στους δρόμους μπορούν να είναι ασφαλείς» σε κάθε περιοχή. Η έρευνα έχει δείξει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των γειτόνων αποτελεί σημαντικό μέρος της αποτροπής της εγκληματικότητας, επειδή τα άτομα που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον θα βοηθήσουν επίσης ο ένας τον άλλον όταν αντιμετωπίζουν μια απειλή και μαζί έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του δικού τους τμήματος της πόλης.

Το θέμα της εμπιστοσύνης
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι γειτονιές με μεγαλύτερη συγκέντρωση κατοικίδιων σκύλων είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων σε σύγκριση με τις γειτονιές που είχαν λιγότερα σκυλιά. Αυτή η εμπιστοσύνη προκύπτει επειδή οι άνθρωποι με σκύλους τα βγάζουν βόλτα. Ενώ βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους, συζητούν με τους γείτονες, μαθαίνουν κάτι γι’ αυτούς, χαϊδεύουν ο ένας τα σκυλιά του άλλου και αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον.

Αυτή η μελέτη δείχνει πώς αυτή η εμπιστοσύνη αποδίδει, διότι, όπως αναμενόταν, οι γειτονιές με υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανθρωποκτονιών, ληστειών και επιθέσεων. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα εμπιστοσύνης στη γειτονιά, οι περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό σκύλων είχαν πρόσθετη μείωση στα ποσοστά ανθρωποκτονιών, ληστειών και επιθέσεων με βαριές σωματικές βλάβες.

Πώς τα σκυλιά συντροφιάς βοηθούν στη μείωση της εγκληματικότητας;
Τι συμβαίνει εδώ; Σίγουρα, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ένα άτομο που βγαίνει βόλτα με το 120 κιλών ροτβάιλερ του δεν πρόκειται να δεχτεί επίθεση στο δρόμο -και η παρουσία αυτού του ατόμου και αυτού του επιβλητικού σκύλου μπορεί επίσης να αποτρέψει έναν πιθανό δράστη από το να επιτεθεί σε κάποιον κοντινό του.

Ωστόσο, αν ο σκύλος που βγάζει βόλτα είναι ένα μικροσκοπικό Πομεράνιαν ή ένα μικρό Τζακ Ράσελ Τεριέ, είναι πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπάρχει άμεση επίδραση προστασίας για άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά και μπορεί να είναι πιθανοί στόχοι εγκληματιών. Ο Pinchak εξηγεί την κατάσταση με τον εξής τρόπο: «Η εμπιστοσύνη δεν βοηθάει τόσο πολύ τις γειτονιές αν δεν έχεις ανθρώπους εκεί έξω στους δρόμους που να παρατηρούν τι συμβαίνει. Αυτό είναι που κάνει η βόλτα με τα σκυλιά».

Photo: Walking the dog / Patrick van Dorp

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα σε καθημερινή βάση γίνονται κάτι σαν «φρουροί της γειτονιάς», παρατηρώντας πράγματα που μπορεί να προκαλούν ανησυχία.

Όταν έχετε έναν σκύλο μπορεί να κάνετε βόλτες στη γειτονιά μία ή δύο φορές την ημέρα για 10 χρόνια ή και περισσότερο με το κατοικίδιο αυτό. Δεν μπορεί να σας αποθαρρύνει μια ψιχάλα βροχής, ένα ξαφνικό κρύο ή ένας καύσωνας ή μια απλή τεμπελιά – άλλωστε, ο σκύλος πρέπει να βγει βόλτα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου θα βρίσκεται στο δρόμο και θα παρατηρεί αδιάφορα τι συμβαίνει σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης του σκύλου έχει επιστρατευτεί σε υπηρεσία ως μέλος μιας άτυπης βάρδιας γειτονιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σκύλοι έχουν πλεονέκτημα στην καταπολέμηση του εγκλήματος σε σχέση με τις γάτες και άλλα κατοικίδια που δεν χρειάζονται βόλτα.

Σημαντική επίδραση στην αναχαίτιση του εγκλήματος

Η επίδραση της απόκτησης σκύλου στα ποσοστά εγκληματικότητας, σύμφωνα με αυτή την πρόσφατη μελέτη, είναι αρκετά μεγάλη: Μεταξύ των γειτονιών με υψηλότερη εμπιστοσύνη, εκείνες με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιδιοκτησίας σκύλων είχαν μείωση κατά περίπου ένα τρίτο στα ποσοστά ληστειών σε σύγκριση με εκείνες με χαμηλή ιδιοκτησία σκύλων, ενώ είχαν μόνο το μισό αριθμό ανθρωποκτονιών. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη μείωση της πιθανότητας να πέσουν οι άνθρωποι θύματα εγκληματικής δραστηριότητας σε μια γειτονιά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας επίσημης, οργανωμένης δραστηριότητας, αλλά οφείλεται απλώς στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τα κατοικίδια σκυλιά τους.

Έτσι, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, αν ψάχνετε για ένα ασφαλές μέρος με χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας για να ζήσετε, ένα από τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας μπορεί να είναι η εύρεση μιας γειτονιάς όπου πολλοί άνθρωποι βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους.

*Με στοιχεία από psychologytoday.com

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024