Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπόρις Τζόνσον: Ποια σχέδια απεργάζεται την επομένη του… Borexit;

Μπόρις Τζόνσον: Ποια σχέδια απεργάζεται την επομένη του… Borexit;

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τα επόμενα βήματα του Μπόρις Τζόνσον μετά την έξοδό του από την Ντάουνινγκ Στριτ. Συνεργάτες του δηλώνουν ότι συνεχίζει να εποφθαλμιά το πρωθυπουργικό πόστο

Ο Μπόρις Τζόνσον αγαπά πολύ τη χλιδή της πρωθυπουργικής εξοχικής κατοικίας Τσέκερς. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ήθελε να κάνει εκεί στα τέλη αυτού του μήνα το επίσημο γαμήλιο πάρτι του για τον περσινό -εν μέσω πανδημίας- γάμο του με την τρίτη σύζυγό του, Κάρι Σίμοντς.  Τελικά, έπειτα από ένα νέο καταιγισμό επικρίσεων, ακύρωσε τα σχέδιά του.

Αργά ή γρήγορα και το αργότερο περί τις αρχές του Σεπτεμβρίου πάντως θα πρέπει να αποχαιρετήσει οριστικά και το αρχοντικό του 16ου αιώνα με τα δέκα υπνοδωμάτια και το πολυμελές προσωπικό, και φυσικά τη Ντάουνινγκ Στριτ, για την οποία το ζεύγος Τζόνσον -αυτός 58 ετών, εκείνη 34- δαπάνησε σκανδαλωδώς μεγάλα ποσά για να την ανακαινίσει.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον

Γονείς πλέον δύο μικρών παιδιών -ο γιός τους γεννήθηκε το 2020 και η κόρη τους τον περασμένο Δεκέμβριο- διατηρούν μια κατοικία αξίας 1,3 εκατομμυρίων λιρών στο Κάμπεργουελ, στ5ο Λονδίνο.

Ήταν εκεί που αποκαλύφθηκε η σχέση τους το 2019, όταν ο Τζόνσον δεν είχε πάρει ακόμη διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του. Αφρομή είχε τότε σταθεί ένας άγριος καυγάς μεταξύ του Μπόρις και της Κάρι, τόσο που οι γειτονες είχαν καλέσει την αστυνομία.

Τρία χρόνια μετά, προφανώς δεν υπολόγιζαν ότι θα έπρεπε να μετακομίσουν στο ιδιόκτητο σπίτι τους, το οποίο ωστόσο φέρεται να έχει ήδη νοικιάσει έναντι 4.000 λιρών το μήνα. Το ίδιο ισχύει και για ένα εξοχικό που το ζεύγος έχει στο Οξφορντσάιρ, αντίστοιχης αξίας…

Μιας και ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει πάντως βουλευτής, θεωρείται πιθανό ότι η τετραμελής οικογένεια θα παραμείνει στο Λονδίνο. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να ενισχύσει το εισόδημά της.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Σάλος με αποκάλυψη Τζόνσον – Συναντήθηκε με πρώην πράκτορα της KGB

Ο Τζόνσον έχει δύο πρώην συζύγους και συνολικά επτά παιδιά να συντηρήσει. Μετά το δεύτερο διαζύγιό του δε, προ τριετίας, έμεινε με τη μισή περιουσία που κατείχε, αρχικού ύψους 6,5 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων μετρητών.

Ο ίδιος συχνά παραπονιέται εν τω μεταξύ ότι είναι σπάταλος, όπως έχουν πει φίλοι και γνωστοί του.

Βιβλία, ομιλίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις

Ο Τζόνσον δεν περίμενε την εκλογή του στη Ντάουνινγκ Στριτ για να μάθει στην πολυτελή ζωή. Γόνος εύπορης αστικής οικογένειας, σπούδασε στο Κολέγιο Ίτον της βρετανικής ελίτ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έγινε δημοσιογράφος και ασχολήθηκε -πολλές φορές παράλληλα – με την πολιτική από το 2001. Πριν γίνει πρωθυπουργός το 2019 κι αφού είχε παραιτηθεί από το ΥΠΕΞ, έγινε από τους πιο ακριβοπληρωμένους αρθρογράφους στον βρετανικό Τύπο.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι τότε ετήσιες απολαβές του για μια εβδομαδιαία στήλη περίπου 1.000 λέξεων που είχε στην Daily Telegraph άγγιζαν τις 275.000 λίρες. Ο ίδιος είχε πει ότι αφιέρωνε  συνολικά 10 ώρες το μήνα για τη γράφει. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η αμοιβή του ισοδυναμούσε με 2.291 λίρες την ώρα…

Πολλοί τώρα υποθέτουν ότι, μετά την έξοδο από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον θα επιστρέψει στην αρθρογραφία.

Τα απομνημονεύματά του εν τω μεταξύ θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα best seller, δεδομένου του Brexit και των πολλαπλών σκανδάλων που στιγμάτισαν την πρωθυπουργική θητεία του, αλλά και του τρόπου με τον οποία γράφτηκαν σε αυτή οι «τίτλοι τέλους».

Με γνώμονα όσα κέρδισε ο Ντέιβιντ Κάμερον από τα δικά του απομνημονεύματα το 2018 -τα οποία είχαν χαρακτηριστεί… ανιαρά- ο Τζόνσον εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 4,5 εκατομμύρια λίρες, εφόσον το περιεχόμενο είναι «πικάντικο» και «ζουμερό» με αποκαλύψεις.

Ενδεχομένως επίσης να ολοκληρώσει τη συγγραφή μιας βιογραφίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που έχει συμφωνήσει με εκδοτικό οίκο από το 2015, υπογράφοντας ένα παχυλό συμβόλαιο ύψους 500.000 λιρών.

Παράλληλα, θα μπορούσε να εξασφαλίζει μέχρι και 100.000 λίρες για κάθε του ομιλία. Τόσα λέγεται άλλωστε ότι χρεώνει σήμερα η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, χωρίς να είναι καν το ίδιο… διασκεδαστική.

Οι δε διασυνδέσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας με συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου -κυρίως στις ΗΠΑ και στην ανατολική Ευρώπη- αναμένεται να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες. Ενδεχομένως πολλαπλώς…

Επιστροφή στον… «τόπο του εγκλήματος»;

Ορισμένοι από τους πρώην «ενοίκους» της Ντάουνινγκ Στριτ αποσύρθηκαν πλήρως από την κεντρική πολιτική σκηνή μετά την αποχώρησή τους από την πρωθυπουργία. Άλλοι επέλεξαν να παραμείνουν σε αυτή, διατηρώντας την έδρα τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Μπόρις Τζόνσον ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Κατά τον Τομ Μπάουερ, συγγραφέα του «Μπόρις Τζόνσον: ο τζογαδόρος» και… εξπέρ των μη εξουσιοδοτημένων βιογραφιών, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός «πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα για την πολιτική επάνοδό του».

Θεωρεί «ότι στο τέλος θα υπάρξει μια έκκληση για βοήθεια προς αυτόν όπως παλιά στον Τσόρτσιλ, ως τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να σώσει το κόμμα», εξηγεί στην Washington Post ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την εφεξής συμπεριφορά του», εκτιμά -αν και χαρακτηρίζει, όπως πολλοί, «προκλητική» την τελευταία ομιλία του Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ήταν αυτή με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί. Χωρίς να ζητήσει συγγνώμη για τα πολιτικά σκάνδαλα και να αναγνωρίσει τα λάθη της θητείας τους, σκιαγράφησε τον εαυτό του ως θύμα μιας εσωκομματικής προδοσίας από μια «αγέλη».

Ο Τζόνσον «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής» στη Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαίωσαν την Τρίτη σύμμαχοί του στους Times. Δεν θα «σβήσει στο παρασκήνιο» μετά την παραίτησή του, τόνισαν. Θα μείνει στα πίσω έδρα της Βουλής των Κοινοτήτων, ανέφεραν, και θα περιμένει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές…

«Το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας [των Συντηρητικών] του είναι πιστό» και «το κόμμα θα παρακαλεί τον Μπόρις να επιστρέψει», υποστήριξαν, όπως συνέβη το 1951 με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Όμως η περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον είναι σαφώς πολύ διαφορετική και άκρως πιο περίπλοκη. Πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη της πολυαναμενόμενης κοινοβουλευτικής έρευνας για το εάν ο παραιτηθείς πρωθυπουργός παραπλάνησε τη Βουλή, ψευδόμενος -μεταξύ άλλων- για τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακόμα όμως και εάν βγει τελικά αλώβητος από την έρευνα, παρατηρεί ο Guardian, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ούτε καν ότι ο Τζόνσον θα επανεκλεγεί -εφόσον είναι πράγματι ξανά υποψήφιος- στην εκλογική του περιφέρεια στο δυτικό Λονδίνο όπου, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, πολλοί ψηφοφόροι δήλωσαν ανακουφισμένοι και «χαρούμενοι με την παραίτησή του».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024