«Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε μια πόλη με έξυπνες λύσεις και προηγμένες τεχνολογίες που δεν θα έχουν όμως αντίκτυπο στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Χρειάζονται πρωτίστως έξυπνες αποφάσεις και στρατηγικό σχέδιο» επισήμανε στο OT Forum ο Σπύρος Παμπουκίδης επικεφαλής της εταιρείας OTS.

Έχοντας εξειδίκευση στη δημιουργία έξυπνων πόλεων και πείρα τριάντα χρόνων ο κ. Παμπουκίδης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι όποιος γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενό του, όταν μιλά για αυτό το κάνει απολύτως κατανοητό στους πάντες, εντοπίζει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και είναι σε θέση να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Διαβάστε επίσης: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία στους Δήμους, όπως η OTS, για να μην χαθούν κονδύλια

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της και το success story των Τρικάλων, που αποτελούν πόλη πρότυπο καινοτομίας και έξυπνων λύσεων, η OTS δίνει χειροπιαστές αποδείξεις για την ποιότητα των υπηρεσιών της και αποδεικνύει εμπράκτως ότι όραμά της είναι πρωτίστως η βελτίωση της ζωής του πολίτη και της τοπικής επιχείρησης.

Οι αξιόπιστες εταιρείες εγγυώνται το αποτέλεσμα

Την επιτυχία των υπηρεσιών της πιστοποίησε και ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ τόνισε ότι «η OTS κάνει φοβερά πράγματα και έχουμε απόλυτη ανάγκη από τέτοιας ποιότητας εταιρείες».

Μάλιστα ο κ. Παπαστεργίου έκρουσε και καμπανάκι κινδύνου για λανθασμένες επιλογές που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια κονδυλίων και κυρίως σε αναποτελεσματικά και ελλατωματικά έργα.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η συγκυρία είναι μοναδικά ευνοϊκή για τον εκσυγχρονισμό και την «αναγέννηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πολίτες απαιτούν αλλαγές, η κλιματική κρίση και οι άλλες προκλήσεις τις καθιστούν επιτακτικές, ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, για την υλοποίηση των έργων.

«Θα δοθούν σχεδόν 0,5 δισ. ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της» σημείωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων συμπληρώνοντας χαριτολογώντας τόσα λεφτά οι Δήμοι έχουν να δουν από την εποχή του Καποδίστρια.

Για αυτό ακριβώς, πρόσθεσε με νόημα, «χρειάζεται προσοχή. Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Θέλουμε έργα που δουλεύουν και αυτό το εξασφαλίζει η σωστή επιλογή στις εταιρείες που θα τα υλοποιήσουν».

Αναφέρθηκε μάλιστα στο παρελθόν και στο φαινόμενο να πωλούνται στους δήμους λύσεις που τελικά δεν βοηθούσαν τις πραγματικές ανάγκες.

Οι πόλεις πρέπει να γίνουν φιλικές στον πολίτη

Οι πόλεις για να αλλάξουν απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, ξεκαθάρισε ο κ. Παμπουκίδης. Υπάρχουν αλλαγές που είναι πολύ εύκολο να γίνουν και χωρίς ιδιαίτερο κόστος και άλλες που θέλουν χρόνο, τόλμη και σχέδιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παμπουκίδης «έξυπνη πόλη είναι οι αποφάσεις» για να συμπληρώσει ότι «η τεχνολογία από μόνη δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη, οι αποφάσεις το κάνουν».

Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα της πεζοδρόμησης, για την οποία χρειάζεται απλά μία απόφαση χωρίς να απαιτείται κάποια προηγμένη τεχνολογία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πόλεις και να πάρουμε τα βουνά», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να εξασφαλιστούν έξυπνες εργασίες, κατοικίες, σχολεία ώστε να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις μας.

«Οι πόλεις είναι αυτές που έκριναν την πορεία της ανθρωπότητας και όχι οι αυτοκρατορίες», ανέφερε χαρακτηριστιά ο κ. Παμπουκίδης.

Ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν

Ο κ. Παμπουκίδης συμπλήρωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν καθώς διανύουμε μία εξαιρετική συγκυρία: πολίτες ώριμοι στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολιτική ηγεσία πρόθυμη με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης να ανοίγει δρόμο και τέλος σημαντική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά το μέλλον και τα πλάνα της εταιρείας ο κ. Παμπουκίδης τόνισε ότι η O.T.S. εστιάζει σε λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ότι στόχος είναι οι λύσεις αυτές να βρουν εφαρμογή και εκτός Ελλάδος.