Νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 17.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη είχε συναντήσεις και συσκέψεις με τις Τοπικές Αρχές και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ενώ πραγματοποίησε αυτοψίες στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Μυτιλήνης.

Κατά την επίσκεψή της στον Δήμο Μυτιλήνης, η Υπουργός συζήτησε με τον Δήμαρχο και στελέχη του Δήμου για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στον ιστό της πόλης, ενισχύοντας την πολιτιστική της φυσιογνωμία με έμφαση στα εμβληματικά έργα αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη και στη βελτίωση των δομών της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Θεόφιλου.

Στη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, η Υπουργός τον ενημέρωσε για τα έργα στερέωσης των βραχωδών πρανών στον Μόλυβο που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως και για τα έργα αποκατάστασης του σεισμόπληκτου μνημείου της Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε μνημεία της Μυτιλήνης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα αποκατάστασης του περιβόλου που είναι σε εξέλιξη στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Με την αποκατάσταση του εναπομείναντος τμήματος των τειχών, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του συνόλου του βορειοανατολικού περιβόλου.

Στο πλαίσιο της αυτοψίας της Υπουργού Πολιτισμού, αποφασίστηκε η άμεση χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης του οθωμανικού διδασκαλείου (Μενδρεσέ), προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, που χρήζει άμεσων σωστικών μέτρων.

Η Λίνα Μενδώνη περιηγήθηκε, επίσης, των αποκατεστημένων οικιών και του οθωμανικού λουτρού στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, των αποθηκών Σαλπιτζά, όπου, επίσης, εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Η Υπουργός πραγματοποίησε, επίσης, αυτοψία, στον εμβληματικό Ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη, όπου είναι σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης των εξωτερικών στοιχείων και των όψεων του μνημείου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες δημοπρατείται και το έργο της αποκατάστασης του τρούλου και του εσωτερικού του μνημείου.

Η Υπουργός επισκέφθηκε και το Οθωμανικό Τέμενος Βαλιδέ Τζαμί, στο οποίο είναι σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης, με σκοπό την ανάδειξή του ως εκθεσιακό χώρο για την καθημερινή ζωή στη Μυτιλήνη τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Σε αυτοψία στο ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας αποφασίστηκε η απόλυτη ανάγκη εκπόνησης πλήρους μελέτης προστασίας και αποκατάστασης του μνημείου συνολικά, παράλληλα με τα έργα αντιστήριξης που ξεκινούν άμεσα.

Κατά την επίσκεψή της στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και στο Μουσείο Θεόφιλου, η Υπουργός ζήτησε απο τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου την επίσπευση της ωρίμανσης των διαδικασιών, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης των χώρων και των εκθέσεων τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μυτιλήνη με την επίσκεψή της στο Μουσείο Ελευθεριάδη Teriade.

.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr