Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει πόστο στη γαλλική κυβέρνηση

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα που αναλαμβάνει πόστο στη γαλλική κυβέρνηση

Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής με το κόμμα «En Marche!» του Εμανουέλ Μακρόν από το 2019 και πλέον αναλαμβάνει τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίφα που αναλαμβάνει πόστο στην κυβέρνηση της Γαλλίας και συγκεκριμένα σε αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο.

Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής με το κόμμα «En Marche!» του Εμανουέλ Μακρόν από το 2019 και πλέον αναλαμβάνει τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Γεννήθηκε στη Σπάρτη. Είναι ιατρός γυναικολόγος και κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία και δηλώνει «βαθύτατα Ευρωπαία».

Στην πολιτική της καριέρα έχει διατελέσει και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης.

Εκτός από την συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΑΚΕ-ΕΕ.

Έχει πλούσιο βιογραφικό σε σχέση με τη δράση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι μέλος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.

Είναι επίσης μέλος της ομάδας ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο, στη διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των LGBT αλλά και μέλος της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία και στη διακομματική ομάδα για την ευημερία και τη διατήρηση των ζώων. Το 2022, εντάχθηκε στην Ειδική Επιτροπή για την πανδημία COVID-19.

Από τον Απρίλιο του 2021, η Ζαχαροπούλου συμπροεδρεύει στο Συμβούλιο Μετόχων της COVAX, μαζί με τον Φερνάντο Ρουίζ Γκόμεζ. Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευε τον Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική τον Μάιο του 2021.

Τον Νοέμβριο του 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε την πρόταση του Ζοζέπ Μπορέλ και διόρισε τη Ζαχαροπούλου ως το κεντρικό πρόσωπο για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την επιτάχυνση των προσπαθειών για την κοινή χρήση των δόσεων εμβολίων COVID-19, ειδικά στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο, συνόδευσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν, σε επίσημα ταξίδια στη Σενεγάλη.

Η σχέση της με την Ελλάδα

Φυσικά, κρατάει ζωντανή τη σχέση της με την Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις.

Το 2021 είχε δημοσιεύσει, συγκινημένη, στο Twitter, για την επέτειο των 42 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, τα λόγια του ίδιου του ποιητή:

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές», αναδημοσίευσε η ευρωβουλευτής.

Δηλώνει και περήφανη για την πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά, τον οποίο έχει συναντήσει και έχει κάνει τη σχετική δημοσίευση στο Instagram.

Αφιέρωμα από το Elle

Το 2016, με αφορμή την καμπάνια της για την ενημέρωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, είχε φιλοξενηθεί σε μεγάλο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Elle και είχε φωτογραφηθεί με την τραγουδίστρια Imany και την ηθοποιό Julie Gayet.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024