Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφήνοντας τον Λευκό Οίκο για τον… ιδιωτικό τομέα

Αφήνοντας τον Λευκό Οίκο για τον… ιδιωτικό τομέα

Για τους περισσότερους εκπροσώπους Τύπου του Λευκού Οίκου η θέση τους είναι απλώς ένα πέρασμα πριν από μια καλύτερα αμειβόμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα

Η διασημότερη εκπρόσωπος Τύπου (Press Secretary) του Λευκού Οίκου, τουλάχιστον με όρους ευρύτερης αναγνωρισιμότητας και εκτός ΗΠΑ είναι μάλλον η Σ. Τζ. Κρεγκ. Άλλωστε, έμεινε στη θέση της για σχεδόν δύο ολόκληρες θητείες πριν προαχθεί ουσιαστικά στη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, υπό τον Πρόεδρο Μπάρτλετ, τη δεύτερη πιο σημαντική θέση μετά από αυτή του ίδιου του προέδρου.

Μόνο που η Σ. Τζ. Κρεγκ δεν είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Ήταν ένας φανταστικός χαρακτήρας, δημιουργημένος για την τηλεοπτική σειρά Δυτική Πτέρυγα (West Wing) από τον Άαρον Σόρκιν και τον ερμήνευε η ηθοποιός Άλισον Τζάνεϊ.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι εκπρόσωπου Τύπου του Λευκού Οίκου, παρότι είναι πολιτικά στελέχη στην καρδιά του Λευκού Οίκου και σε πολύ συχνή επικοινωνία με τον Πρόεδρο, μένουν σε αυτή τη θέση για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και συνήθως εγκαταλείπουν αυτή τη θέση για κάποια καλύτερα αμειβόμενη θέση στα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ και συνολικά τον κόσμο της επιχειρηματικής επικοινωνίας.

Άλλωστε, αυτό έκανε και η σύμβουλος της σειράς και σε μεγάλο βαθμό πρότυπο για τη Σ. Τζ. Κρεγκ: η Ντι Ντι Μάιερς που έγινε γνωστή ως η 19η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της πρώτης διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον. Η Μάιερς θα προτιμήσει να κάνει καριέρα ως πολιτική αναλύτρια και σχολιάστρια και ως σύμβουλος δημοσίων σχέσεων. Ανάμεσα στο 2014 και το 2020 θα είναι επικεφαλής εταιρικής επικοινωνίας στην εταιρεία Warner Bros. και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο της συγχώνευσης της Time Warner και της ΑΤ&Τ.

Η Άλισον Τζάνεϊ ως Σ. Τζ. Κρεγκ στην τηλεοπτική σειρά West Wing

Η παραίτηση της Τζεν Ψάκι

Αρκετοί θυμήθηκαν την περίπτωση αυτή ύστερα από την παραίτηση της Εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, που παραιτήθηκε της θέσης της για να αναλάβει θές σχολιαστή στο MSNBC.

Άλλωστε, η Ψάκι έχει δηλώσει ότι αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα που δούλευε για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, αφού παρακολούθησε όλους του κύκλους του West Wing.

Βεβαίως θα ήταν μάλλον ανακριβές να παρουσιάσουμε την Τζεν Ψάκι ως ένα «ανιδιοτελές» κομματικό στέλεχος. Αντιθέτως, ήταν ήδη στο χώρο της ιδιωτικής επικοινωνίας. Είχε εργαστεί  στην εταιρεία Global Strategy Group, μια εταιρεία πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας με στενούς δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε προσπαθήσει να υπονομεύσει την προσπάθεια συγκρότησης σωματείου σε μία από τις αποθήκες της Amazon. Πιο πρόσφατα η Πσάκι ήταν ανώτερη εταίρος στην συμβουλευτική εταιρεία WestExec Advisors.

Μάλιστα, η Ψάκι δεν είναι το μόνο στέλεχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν που προτίμησε το MSNBC. Πέρσι η Σιμόν Σάντερς παραιτήθηκε από τη θέση της ανώτερης συμβούλου και της εκπροσώπου της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για να ξεκινήσει τη δική της εκπομπή στο MSNBC.

Μια μακρά ιστορία μεταπηδήσεων στον ιδιωτικό τομέα

Η Ντι Ντι Μάιερς δεν ήταν η μόνη εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί Κλίντον που μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα. Ο διάδοχός της Μάκλ ΜακΚάρι, δουλεύει στην ιδιωτική εταιρεία Public Strategies με ειδικότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Τον ΜακΚάρι διαδέχτηκε ο Τζο Λόκχαρτ, που χρειάστηκε να χειριστεί το σκάνδαλο με τη Μόνικα Λεβίνσκι, πριν περάσει στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύσει την Glover Part Group και αναλάβει πελάτες όπως η Pfizes, η Visa και η Microsoft. To 2017 πούλησε το αξίας 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων σπίτι που είχε στην Ουάσιγκτον στους μέχρι τότε νοικιάρηδές τους που δεν ήταν άλλοι από το ζεύγος Ομπάμα.

Ο πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκιμπς επίσης μεταπήδησε στο MSNBC, πριν φτιάξει τη δική του εταιρεία επικοινωνίας. Στη συνέχεια έγινε υπεύθυνος επικοινωνίας της McDonald’s, για να καταλήξει και ανώτερος εταίρος σε μια συμβουλευτική εταιρεία με δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο διάδοχος Τζέι Κάρνεϊ μετά πήγε στο CNN για να καταλήξει υπεύθυνος επικοινωνίας της Amazon μετατρέποντας την αντίστοιχη διεύθυνση σε ένα επιτελείο 250 ανθρώπων αφιερωμένων στο λόμπινγκ και τις δημόσιες σχέσεις.

Όσο για τον τελευταίο εκπρόσωπο Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζος Έρνεστ, αυτός θα προτιμήσει μια καλοπληρωμένη θέση στις δημόσιες σχέσεις της αεροπορικής εταιρείας United.

Οι «περιστρεφόμενες θύρες»

Προφανώς αντίστοιχες πρακτικές καταγράφονται και στους Ρεπουμπλικάνους, άλλωστε αυτό ταιριάζει και στην ιδιαίτερη ιδεολογία τους.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ίδια η πολιτική διαδικασία σε μια εποχή όπου οι προεκλογικές εκστρατείες είναι πανάκριβες επικοινωνιακές καμπάνιες και όπου όχι απλώς τα διαφημιστικά σποτ, αλλά και το πολιτικό πρόγραμμα, οι θέσεις και ο λόγος υποψηφίων και κομμάτων καταρτίζεται από ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας και συμβουλευτικής και τις εταιρείες τους. Κοντολογίς, μια ιδιότυπη εκδοχή ιδιωτικοποίησης του πυρήνα της πολιτικής.

Σε αυτό το φόντο τα φαινόμενα «περιστρεφόμενων θυρών» ανάμεσα στον κόσμο της πολιτικής και τον κόσμο των επιχειρήσεων επιτείνονται, με το πέρασμα από πολιτικές θέσεις να θεωρείται εφαλτήριο για θέσεις σε επιχειρήσεις και το αντίθετο, φαινόμενο πολύ έντονο και στην Ευρώπη.

Μόνο ταυτόχρονα αυτό ενέχει τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερης «διαπλοκής» και ακόμη μεγαλύτερης επιρροής των επιχειρήσεων στη διαμόρφωση και άσκηση της πολιτικής και τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024