Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η... διαφορετική ιστορία του περίφημου Ρενέ Χιγκίτα

Η… διαφορετική ιστορία του περίφημου Ρενέ Χιγκίτα

Ενας μεγάλος ποδοσφαιριστής που έμπλεξε με ναρκέμπορες και

Δημήτρης Βαμβακάς*

Από το ξεκίνημα της καριέρας του ως επιθετικός, στην φυλάκιση λόγω απαγωγής, στις σχέσεις με τον διάστημο ναρκέμπορα Εσκομπάρ, στο «χτύπημα του σκορπιού» και στον αποκλεισμό λόγω χρήσης κοκαΐνης, ο Ρενέ Χιγκίτα, αν μη τι άλλο, πραγματοποίησε μια περιπετειώδης καριέρα.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από το περιβόητο «χτύπημα του σκορπιού», ωστόσο ο Κολομβιανός τερματοφύλακας έχει πραγματοποιήσει πολλές τρέλες στη ζωή του. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στις αγωνιστικές, καθώς μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν απόλαυση. Πέρα από εκείνη την απόκρουση που έχει μείνει στην ιστορία σε ένα φιλικό της εθνικής του ομάδας απέναντι σε αυτήν της Αγγλίας, ο Χιγκίτα συνήθιζε να «συχνάζει» έξω από τα όρια της περιοχής του, αλλάζοντας πάσες με τα αμυντικά χαφ, ενώ συνολικά έχει πετύχει και 44 γκολ στην πλούσια, από όλες τις απόψεις, καριέρα του. Αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο εκκεντρικά πρόσωπα που έχουν περάσει από τα παγκόσμια γήπεδα. Ωστόσο, αυτή η έντονη προσωπικότητα, όπως είναι λογικό, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Η ζωή του πέρα από την μπάλα ήταν γεμάτη και από ναρκωτικά, γυναίκες και κάθε λογής σκάνδαλα.

Ο Χιγκίτα, ο οποίος είχε και το παρατσούκλι «El Loco», είχε στενές σχέσεις με τον ηγέτη των καρτέλ στο Μεδεγίν και ίσως τον μεγαλύτερο βαρόνο ναρκωτικών στην ιστορία, Πάμπλο Εσκομπάρ. Μάλιστα, ο ίδιος δεν είχε διστάσει να δηλώσει δημόσια πως είναι στενός φίλος μαζί του. Δύο χρόνια μετά από αυτή του την δήλωση, είχε φυλακιστεί για επτά μήνες καθώς είχε συμμετάσχει σε απαγωγή, λαμβάνοντας για τις υπηρεσίες του 64 χιλιάδες δολάρια.

Λόγω της φυλάκισης, δεν ταξίδεψε στην Αμερική για το παγκόσμιο κύπελλο του 1994, με τον τότε προπονητή του στην εθνική ομάδα αλλά και μέντορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, Φρανσίσκο Ματουράνα, να δηλώνει πως «έχει προβλήματα που δεν
μπορούμε να λύσουμε». Για την εθνική, την οποία αποκαλούσε οικογένειά του, έπαιξε ξανά το 1995 για το Κόπα Αμέρικα πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, οδηγώντας την Κολομβία στην 3η θέση και δείχνοντας ότι έχει αφήσει πίσω του τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Το
συγκεκριμένο έτος, έκανε και την απόκρουση του σκορπιού, η οποία τον ξαναέφερε στο
προσκήνιο.

Ωστόσο, η πτώση δεν άργησε να έρθει. Ένα χρόνο αργότερα, ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί λόγω κακής φόρμας και πράγματι έμεινε στα πιτς για μισό χρόνο. Στις αρχές του 1997 η βόμβα στο σπίτι του στη Μπογκοτά, τον ανάγκασε να φύγει προσωρινά από τη χώρα του και να μετακομίσει στο Μεξικό. Στη συνέχεια της καριέρας του, απλά «γυρολόγησε» σε διάφορες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, έως τον Οκτώβριο του 2002,
όπου και τιμωρήθηκε για χρήση κοκαΐνης. Η καριέρα του είχε πάρει για τα καλά την κατιούσα, ωστόσο σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις αρχές του 2004 πιάστηκε ξανά για κοκαΐνη, βάζοντας, προσωρινό, τέλος στην καριέρα του.

Μία τέτοια προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να αντέξει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έτσι το 2005 αποφάσισε να ασχοληθεί με την τηλεόραση, παίρνοντας μέρος σε διάφορα ριάλιτι, όπως το survivor. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως εκείνη την περίοδο έκανε αποτοξίνωση και ένιωθε ευγνώμων που βρήκε την τηλεόραση ως διέξοδο.
Το καλοκαίρι του 2007 σε ηλικία πλέον 41 χρόνων προσπάθησε να επανέλθει στην ενεργό δράση χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, βάζοντας οριστικό τέλος στην πολυτάραχη καριέρα του στις αρχές του 2010, όπου στο τελευταίο ματς μάλιστα επιχείρησε το σήμα κατατεθέν του, το
«χτύπημα του σκορπιού».

Ο Χιγκίτα γεννήθηκε το 1966 στην απόλυτη φτώχεια, μεγάλωσε με την γιαγιά του, καθώς η άγαμη μητέρα του πέθανε νωρίς και το μέλλον φάνταζε δυσοίωνο για τον ίδιο από την αρχή.
Η εμπλοκή του με τον Εσκομπάρ και τα ναρκωτικά χαράμισαν μια λαμπρή καριέρα που θα μπορούσε να είχε χαράξει ο ίδιος. «Το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος να βγεις από το αδιέξοδο της ζωής, ο άλλος είναι τα ναρκωτικά», είχε δηλώσει κάποτε στο Guardian και η αλήθεια για τον ίδιο είναι πως ενώ δοκίμασε και τους δύο τρόπους, ποτέ δεν βγήκε τον σωστό δρόμο.

*Σπουδάζει στη New Media Studies

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024