Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Γιατί πιστεύαμε ότι ο Πούτιν μπλοφάρει για την εισβολή» - Τι αποκαλύπτει Ουρκανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Γιατί πιστεύαμε ότι ο Πούτιν μπλοφάρει για την εισβολή» – Τι αποκαλύπτει Ουρκανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών

Ουκρανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών μιλά για το πώς πιστεύει ότι θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και γιατί το ανώτερο επιτελείο της χώρας δεν πίστευε ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε στη χώρα

Ο μεγαλύτερος φόβος του Ζελένσκι και του επιτελείου πριν την 24η Φεβρουαρίου, ήταν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να καθαιρέσει τον ίδιο και τους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους από την εξουσία. Ο κίνδυνος της εισβολής δεν φαινόταν πραγματικός στην ουκρανική ηγεσία, και περισσότερο πίστευαν ότι επρόκειτο για μπλόφα του Πούτιν. Αυτό αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας που μιλά χωρίς να κατονομάζεται στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τις πρώτες ώρες του πολέμου, αναφέρει το δημοσίευμα, υπήρχε φόβος για μια ρωσική «επιχείρηση αποκεφαλισμού» που θα προσπαθούσε να εξουδετερώσει τον Ζελένσκι και όσους περισσότερους από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ουκρανίας, προκειμένου να καταστήσει τη χώρα χωρίς ηγέτη. Τα σχέδια αυτά απέτυχαν, εν μέρει λόγω των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν εκ των προτέρων από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι λόγοι που πίστευαν ότι τα περί εισβολής είναι μπλόφα

Η εκτίμηση του ανώτερου αξιωματούχου ήταν ότι «ο Πούτιν μέχρι στιγμής (σ.σ πριν την εισβολή) είχε επιτύχει αρκετά στην Ουκρανία και μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους του. Χωρίς πόλεμο. Το πίστευα αυτό πριν από ένα μήνα. Αν δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο, θα ήταν δυνατόν να πετύχει τους στόχους του – τουλάχιστον να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία. Βρισκόμασταν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και εξαιρετικά αμφίρροπο πολιτικό τοπίο. Το ποσοστό [αποδοχής] του Ζελένσκι ήταν 21% λίγο πριν από τον πόλεμο».

Υπήρχαν και άλλοι λόγοι για να αμφιβάλουν, παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας την προμήθευαν με πληροφορίες σχετικά με τις πολεμικές προθέσεις του Πούτιν, οι οποίες, εκ των υστέρων, αποδείχθηκαν «ακριβείς».

«Περιμέναμε μια κρίση, κάποια βαθιά κρίση. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είδαμε πραγματικές στρατιωτικές προετοιμασίες» από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παρά τους στρατιώτες και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε συγκεντρώσει η Ρωσία στα σύνορα της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπλοφάρει, επειδή οι εντολές δεν είχαν περάσει στους τακτικούς διοικητές του ρωσικού στρατού.

«Όταν στέλνεις στρατιωτικό εξοπλισμό, τανκς κ.λπ. και όταν στέλνεις στρατιώτες, οι διοικητές  χρειάζονται ίσως δύο εβδομάδες για να συντονιστούν μεταξύ τους. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες πριν από την εισβολή, δεν υπήρχαν τακτικές προετοιμασίες. Είναι αδύνατο να προωθήσεις τον πόλεμο χωρίς αυτού του είδους την προετοιμασία – και αυτός είναι ο λόγος που αποτυγχάνουν στο πεδίο».

Απαισιοδοξία για την πορεία του πολέμου

Ωστόσο, δήλωσε ότι παραμένει «από τη φύση του απαισιόδοξος», παρά τις απροσδόκητες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού και αυτό που μοιάζει με συνεχιζόμενη αποτυχία των Ρώσων να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Έχουν πλήρη επίγνωση ότι το πρώτο βήμα ήταν ανεπιτυχές», είπε. «Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για τον ρωσικό στρατό. Στον πόλεμο της Φινλανδίας [ο χειμερινός πόλεμος του 1939, όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Φινλανδία], το πρώτο κύμα δεν ήταν επιτυχές και το δεύτερο κύμα, μετά από προετοιμασία, ήταν επιτυχές.

«Θα ήμουν πολύ χαρούμενος», πρόσθεσε, αν η στρατιωτική οπισθοδρόμηση σηματοδοτούσε και την αρχή του τέλους για το καθεστώς Πούτιν. «Αλλά πρέπει να προετοιμαστώ για παρατεταμένο πόλεμο. Αν τελειώσει αύριο, τότε αυτό είναι λαμπρό. Αλλά αν όχι;»

Η Μόσχα θα συνεχίσει μέχρι τέλους

Για την ουκρανική ηγεσία, η ψυχολογική προετοιμασία του έθνους για έναν μακρύ πόλεμο – που θα έχει επίσης αποτυχίες και καταστροφές -είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. «Για τον ρωσικό στρατό, αυτός ο πόλεμος είναι μια φυσική καταστροφή», είπε. «Η Μόσχα είναι απογοητευμένη» – αλλά μπορούν να συνεχίσουν.

«Θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν όσο είναι σε θέση να συνεχίσουν», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα εξαντλήσουν όλους τους πόρους που έχουν ακόμη οι Ρώσοι στο πεδίο της μάχης. «Θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο, και στο νότο να καταλάβουν το Νικολάγιεφ και την Οδησσό – η οποία μέχρι στιγμής δεν δέχθηκε επίθεση λόγω μιας καταιγίδας στη θάλασσα [που δυσκόλεψε το ρωσικό ναυτικό να αποβιβάσει δυνάμεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας]. Θα ενεργήσουν σύμφωνα με το «σοβιετικό δόγμα» και θα εξαπολύσουν άλλο ένα κύμα 10 έως 15 ημερών».

«Είμαι πολύ απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αλλά εργαζόμαστε. Είναι μια ευκαιρία και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις. Εργαζόμαστε σε αυτές επειδή υπάρχει μια πιθανότητα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε», παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι στέλνουν εκπροσώπους δεύτερης κατηγορίας στις συνομιλίες.

Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για την ουδετερότητα

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για την ουδετερότητα. Σχετικά με την Κριμαία, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Αλλά οι Ρώσοι θέλουν» να προβάλλουν «αξιώσεις για την κυριαρχία άλλων περιοχών. Προσπάθησαν να οργανώσουν τώρα μια Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μόνη μεγάλη ουκρανική πόλη που έχει καταλάβει μέχρι στιγμής η Ρωσία, στα ανατολικά.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί να πίστευε ότι ο Πούτιν θα απέφευγε τον πόλεμο, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί την εξήγηση ότι ο Πούτιν δεν έχει πλέον σώας τας φρένας. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι τρελός», δήλωσε. «Είναι λογικός, αλλά έχει εξαιρετικά κακές πληροφορίες και είναι αιχμάλωτος των παράξενων ιδεών του. Πέρασε δύο χρόνια σε ένα καταφύγιο», λόγω των φόβων του ότι θα μολυνθεί από το COVID-19.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει από τις δικές του πηγές, τις πρόσφατες αναφορές που προέρχονται από τη Ρωσία ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της FSB -της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας και πληροφοριών της Ρωσίας- απολύθηκαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό επειδή παρείχαν στο Κρεμλίνο λανθασμένες πληροφορίες πριν από τον πόλεμο. Είπε όμως ότι οι αναφορές αυτές είναι «πολύ πιθανές».

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024