Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ήταν το πρώτο μου βήμα για τον πόλεμο με τη Ρωσία» - Ουκρανός αρχιμηχανικός βύθισε γιοτ ρώσου ολιγάρχη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ήταν το πρώτο μου βήμα για τον πόλεμο με τη Ρωσία» – Ουκρανός αρχιμηχανικός βύθισε γιοτ ρώσου ολιγάρχη

«Έκανα μια δήλωση στην αστυνομία ότι προσπάθησα να βυθίσω το σκάφος ως πολιτική διαμαρτυρία για τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε στο CNN.

Για δέκα χρόνια, ο Taras Ostapchuk είχε αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν μία ονειρεμένη δουλειά – ήταν αρχιμηχανικός του «Lady Anastasia», ενός πολυτελούς γιοτ 156 ποδιών, που ταξίδευε από το ένα πολυτελές λιμάνι στο άλλο στη λαμπερή Μεσόγειο Θάλασσα.

Στις 26 Φεβρουαρίου, όμως, με το γιοτ αραγμένο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στη Μεσόγειο, όλα αυτά άλλαξαν.

Ο Ostapchuk είδε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μια ρωσική πυραυλική επίθεση σε μια πολυκατοικία στην πόλη καταγωγής του, το Κίεβο. Το κτίριο ήταν παρόμοιο με εκείνο στο οποίο ζούσε με τη σύζυγό του, όταν δεν βρισκόταν στο πλοίο.

Σε εκείνο το σημείο, είπε: «Σκέφτομαι ότι το σπίτι μου μπορεί να είναι το επόμενο». Τότε ήταν που αποφάσισε να… βυθίσει το γιοτ!

«Ήταν το πρώτο μου βήμα για τον πόλεμο με τη Ρωσία».

Σε συνέντευξή του στο CNN από την Ουκρανία, ο 55χρονος Ostapchuk δήλωσε ότι συνδέει την καταστροφή στην πόλη του με τον ιδιοκτήτη του «Lady Anastasia», τον ρώσο ολιγάρχη Alexander Mikheev. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας όπλων Rosoboronexport, η οποία πουλάει τα πάντα, από ελικόπτερα, μέχρι τανκς, πυραυλικά συστήματα και υποβρύχια.

Η αποστολή του, αποφάσισε ο Ostapchuk: Να βυθίσει το «Lady Anastasia».

Η τελευταία φάση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα, με δυνάμεις που επιτέθηκαν από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη ρωσική Κριμαία. Καθώς εξελισσόταν η επίθεση, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησαν με οικονομικές κυρώσεις και με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με ολιγάρχες του κύκλου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και ίσως κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν συμβόλιζε τόσο ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο οι εγκάθετοι του Πούτιν είχαν ευδοκιμήσει υπό την εξουσία του, όσο τα γιοτ των ολιγαρχών, μερικά από τα οποία είχαν μήκος σχεδόν όσο το ύψος του Μνημείου της Ουάσινγκτον, με ελικοδρόμια, πισίνες και εξωφρενικά πολυτελείς εσωτερικούς χώρους.

Ο Ostapchuk είπε ότι κατευθύνθηκε προς το μηχανοστάσιο του «Lady Anastasia», όπου άνοιξε μια βαλβίδα συνδεδεμένη με το κύτος του πλοίου. Καθώς το νερό πλημμύριζε, κατευθύνθηκε προς τα διαμερίσματα του πληρώματος, όπου άνοιξε μια άλλη βαλβίδα.

«Υπήρχαν άλλα τρία μέλη του πληρώματος στο πλοίο εκτός από εμένα. Τους ανακοίνωσα ότι το πλοίο βυθίζεται και έπρεπε να φύγουν», είπε στα ρωσικά.

Το «Lady Anastasia», με πλήρωμα εννέα ατόμων, θεωρείται ένα πολυτελές γιοτ, με ένα μεγάλο μπάνιο με μαρμάρινη μπανιέρα από Carrara, καμπίνες για 10 άτομα, ένα τζακούζι στο κατάστρωμα που σταθεροποιείται έναντι της κίνησης του πλοίου και ούτω καθεξής.

Οι ρώσοι ολιγάρχες κατέχουν μερικά από τα πιο πολυτελή γιοτ που υπάρχουν στον κόσμο.

«Πρέπει να διαλέξεις»

Αφού άρχισε να πλημμυρίζει τα διαμερίσματα του «Lady Anastasia», ο Ostapchuk είπε στα άλλα τρία μέλη του πληρώματος στο πλοίο τι είχε κάνει.
Είπε ότι και εκείνοι ήταν Ουκρανοί. Όμως, φοβούμενοι ότι αυτό μόλις τους κόστισε τη δουλειά τους, του φώναξαν ότι ήταν τρελός, σύμφωνα με συνοπτική κατάθεση που έδωσε κατά την απαγγελία της κατηγορίας εναντίον του.

Στη συνέχεια, κάλεσαν τις λιμενικές αρχές και την αστυνομία. Οι λιμενικοί έφεραν μια αντλία νερού και απέτρεψαν τη βύθιση του σκάφους.

Ο Ostapchuk συνελήφθη.

«Έκανα μια δήλωση στην αστυνομία ότι προσπάθησα να βυθίσω το σκάφος ως πολιτική διαμαρτυρία για τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε στο CNN.

«Πρέπει να επιλέξεις. Είτε είσαι με την Ουκρανία, είτε όχι. Πρέπει να επιλέξεις, θα υπάρχει Ουκρανία ή θα έχεις δουλειά. Δεν χρειάζομαι δουλειά, αν δεν έχω την Ουκρανία».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024