Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ ολιγάρχη της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας - Ποιος είναι ο Σεργκέι Τσέμεζοφ και ποια η σχέση του με τον Πούτιν

Ισπανία: Κατασχέθηκε γιοτ ολιγάρχη της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας – Ποιος είναι ο Σεργκέι Τσέμεζοφ και ποια η σχέση του με τον Πούτιν

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους ρώσους ολιγάρχες» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Η θαλαμηγός ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας κάπου 128 εκατομμυρίων ευρώ, ακινητοποιήθηκε χθες Δευτέρα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Επικεφαλής του Rostec

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους ρώσους ολιγάρχες, με αξία που εκτιμάται πως φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια (128 εκατ. ευρώ), στη Βαρκελόνη», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, διευκρινίζοντας πως η θαλαμηγός έχει μήκος «85 μέτρα» και διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, πρόκειται για τη θαλαμηγό Valérie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στους καταλόγους με τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Ο Σεργκέι Τσέμεζοφ φιγουράρει στους καταλόγους των ρώσων ολιγαρχών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Τσεμέζοφ φέρεται επίσης να είναι πρώην πράκτορας της KGB, ενώ το γιοτ πλέοντας με σημαία του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών είναι νηολογημένο στη θετή κόρη του Τσεμέζοφ, Αναστασία Ιγκνάτοβα, μέσω εταιρείας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε μετά την διαρροή πληροφοριών από τα Pandora Papers.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες από το βράδυ στο Κίεβο

Λιγοστές προς το παρόν οι κατασχέσεις

Η δυτική αντίδραση περιλαμβάνει το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών ακινήτων και θαλαμηγών που ανήκουν σε ρώσους μεγιστάνες. Πάντως οι κατασχέσεις γιοτ, όπως ορισμένων πλοίων στη Γαλλία και στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες, είναι μάλλον λιγοστές προς το παρόν.

Το σκάφος Amore Vero, τεράστια θαλαμηγός αξίας 100 ως 120 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γαλλία.

Η Ιταλία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 140 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων, την προηγουμένη, δύο θαλαμηγών: της Lady M, αξίας 95 εκατ. ευρώ -ανήκει στον μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξέι Μορντασόφ, άνθρωπο κοντά στον πρόεδρο Πούτιν στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ- και της Lena, αξίας 50 εκατ. ευρώ, που ανήκει στον Γκενάντι Τίμτσενκο.

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024