Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι η πατρίδα μας;

Τι είναι η πατρίδα μας;

Είμαστε... μια ιδιαίτερη χώρα

Eίμαστε μια ιδιαίτερη χώρα. Να, το ίδρυμα Euroskopia, που πραγματοποιεί κοινωνικές και πολιτικές έρευνες, έκανε μια δημοσκόπηση σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για το αν η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει τα λιγότερα «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» (7%) και τα περισσότερα «ΟΧΙ» (21%).

Με άλλα λόγια, ένας στους πέντε Ελληνες δεν λέει «δεν με ενδιαφέρει αυτό το θέμα ούτε το γνωρίζω, αφήστε με ήσυχο, έχω τα προβλήματά μου» (όπως λέει το 21% των Ισπανών ή το 17% των Ιταλών), αλλά «δεν πρέπει να υπερασπιστούμε την Ουκρανία επειδή στην πραγματικότητα ανήκει στη Ρωσία».

Είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα. Να, αν σταματήσουμε κάποιον στον δρόμο και τον ρωτήσουμε τι πιστεύει για τον Πούτιν, τον Μπάιντεν και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πιθανότερο είναι να μας πει ότι ο Πούτιν είναι ένας μεγάλος ηγέτης, ο Μπάιντεν ένας γέρος που μπερδεύει τα λόγια του και η ΕΕ ένας οργανισμός όπου κάθε χώρα κοιτάζει τα συμφέροντά της.

Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν είναι ένας πολιτικός που φοβάται τη δημοκρατία, εξού και απειλεί μια χώρα που (αντίθετα με τη Ρωσία) κάνει ελεύθερες εκλογές και την ίδια στιγμή δικάζει (σε φυλακή!) έναν άνθρωπο (τον Αλεξέι Ναβάλνι) ο οποίος άφησε τις ανέσεις μιας δυτικής χώρας (της Γερμανίας) για να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τους διώκτες του.

Ο Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που μπορεί να τα έκανε θάλασσα στο Αφγανιστάν, έδειξε όμως στον Πούτιν ότι θα υποστεί βαριές κυρώσεις αν εισβάλει στην Ουκρανία. Και το έκανε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση που, απαλλαγμένη από τους Βρετανούς σνομπ, επιδεικνύει μια πολύτιμη ενότητα απέναντι σ’ εκείνους που προσπαθούν να τη διασπάσουν.

Είμαστε η χώρα που ο υπουργός της επί των Εξωτερικών έκανε διάβημα (ναι, διάβημα) στην Ουκρανία επειδή ένας ομογενής σκοτώθηκε από έναν μεθυσμένο στρατιώτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε στη Βουλή ότι ο θάνατος «δύο ομογενών» (στο ίδιο επεισόδιο) έφερε πιο κοντά στην Ελλάδα τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και το Κομμουνιστικό Κόμμα πιστεύει ότι η κρίση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για «απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Είμαστε η χώρα που, όπως έγραψε η Καρολίνα Μέρμηγκα στον τοίχο της, τσακώνεται «για το αν ένας ποπ τραγουδιστής δικαιούται ή όχι να συγκαταλέγεται στην πεφωτισμένη αγέλη μας», ενώ μια άλλη χώρα «μαζεύεται στις πλατείες της και τραγουδά την αγωνία της».

Είναι πολλά ακόμη η πατρίδα μας, εννοείται, κι οι κάμποι, κι ο ήλιος, και τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά, και η γλυκιά Ευστρατία Μαυραπίδη, μια από τις θρυλικές γιαγιάδες της Συκαμιάς που «πρόσφεραν αφειδώλευτα αγάπη και βοήθεια» όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να τα περιλαμβάνουμε όλα στην εικόνα γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουμε αυτογνωσία.

Sports in

Ναβάρο: «Ο Μεντιλίμπαρ μας έχει ενώσει, είμαστε μια οικογένεια»

Ο Ισπανός επιθετικός του Ολυμπιακού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βάσκο προπονητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024