Κοροναϊός: Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά
Περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα, που προσβλήθηκαν από κοροναϊό, εμφάνισαν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C).
Σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Μαρία Θεοδωρίδου.
Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κοροναϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κοροναϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Στα ύψη η παραοικονομία του Μουντιάλ!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442