Όμικρον: Αποτελεσματικό το χάπι της Merck που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα
Δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί, ωστόσο τα εργαστηριακά ευρήματα είναι καθησυχαστικά.
Το χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ) για την αντιμετώπιση της Covid-19 διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία επικαλούμενη έξι εργαστηριακές μελέτες.
Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) μειώνει κατά περίπου 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για άτομα υψηλού ρίσκου.
Το χάπι έχει εγκριθεί σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ωστόσο η αξιολόγησή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων παραμένει σε εκκρεμότητα.
Στο μεταξύ χρησιμοποιείται στην Ελλάδα με ευθύνη των ασθενών.
Ο ΕΜΑ ενέκρινε πάντως την Πέμπτη το αντίστοιχο χάπι της Pfizer, το οποίο μειώνει κατά σχεδόν 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε άτομα με Covid-19 που κινδυνεύουν με επιδείνωση.
Οι τελευταίες εργαστηριακές μελέτες αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά διαφόρων παραλλαγών του κοροναϊού.
Η αποτελεσμάτικότητα της μολνουπιραβίρης έναντι της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, διευκρίνισε η MSD και η εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάζεται.
Η μολνουπαβίρη είναι σχεδιασμένη να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού εισάγοντας τυχαία λάθη στα γονίδιά του.
Η χρήση του δεν ενδείκνυται σε εγκύους λόγω δυνητικού κινδύνου για το έμβρυο.
- Νότια Αφρική: Δολοφονείται μάρτυρας για εγκλήματα του δικαστικού συστήματος
- Κατεχόμενα: Αιφνιδιαστική επίσκεψη από τον γιο του Ερντογάν στον Ερχιουρμαν
- Βενεζουέλα: Νέα άφιξη αεροσκάφους με απελαθέντες από τις ΗΠΑ μετανάστες
- Ρωσία: Πολύ σοβαρές οι συνέπειες για την ΕΕ από τυχόν χρήση ρωσικών πόρων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
- Κακοκαιρία: Λόγω πτώσης βράχων στη Λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν δύο λωρίδες κυκλοφορίας
- Ο Καναδάς αφαιρεί τη Συρία από τη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία