Κορυφώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον το επόμενο τριήμερο καθώς θα συζητείται στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί. Κι αυτό όχι γιατί αναμένεται κάποιου είδους έκπληξη από πλευράς αποτελέσματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται, ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει κάτι τέτοιο. Ωστόσο ακολουθεί ένα τριήμερο που τα κόμματα θα αναμετρηθούν στη Βουλή για την οικονομία, την πανδημία και φυσικά την κακοκαιρία «Ελπίδα» που έχει στριμώξει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

«Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, τη χώρα και την κοινωνία τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους έλαβα το λόγο εκτάκτως για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς γίνεται αποδεκτή η πρόταση σας από την κυβέρνηση. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις, στις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε πριν, από τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβερνητική πλειοψηφία» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για κίνηση εντυπωσιασμού έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού απολύτως προβλέψιμη. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας» είπε.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα έρχεται ως συνέχεια του αιτήματός του για εκλογές και έχει ως στόχο από τη μία τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αποκωδικοποίηση της στάσης του ΚΙΝΑΛ και από την άλλη την προσπάθεια να κερδίσει την κοινωνία, μιας και στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να μην καρπώνεται από τη φθορά της κυβέρνησης. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους αναλυτές η κίνηση αυτή έχει έναν ακόμα σκοπό, να κάμψει την εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου.

Αναφορικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, ανεβάζοντας τους τόνους, ακόμα κι αν το καθένα ξεκαθαρίζει ότι η καταψήφιση της ΝΔ δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα όπως δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί το αίτημα για εκλογές σε μία τέτοια χρονική περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία. «Ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και δίνει σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη. Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια Μητσοτάκη, αλλά δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Ανδρουλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μία δοκιμασία και για το ΚΙΝΑΛ που καλείται σε συνθήκες δημοσκοπικής ανόδου και με νέα ηγεσία να σταθεί ως ανεξάρτητη και αξιόπιστη δύναμη τόσο απέναντι στη ΝΔ όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί τώρα η πρόταση μομφής;

Θα μπορούσε κάποιος να πει πως η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο του αιτήματός του για εκλογές. Ωστόσο, σίγουρα παίζει ρόλο η συγκυρία και τα οφέλη που εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα έχει γιατί δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι την Κυριακή δεν θα έχουμε κάποια σημαντική ανατροπή συσχετισμών από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει τους εξής στόχους:

Να τεθούν τα κόμματα προ των ευθυνών τους απέναντι στην κυβέρνηση

Να καταγραφεί η στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης σε πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση αυτή έρχεται, όπως , μας έλεγαν σε αντιστοίχιση με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

Τι εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη

Κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον κ. Τσίπρα, κάνουν λόγο για μία απολύτως προβλέψιμη κίνηση. Μία κίνηση, όπως σχολιάζουν, εντυπωσιασμού, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται πολιτικά.

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται στριμωγμένος και δημοσκοπικά, καθώς σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης χάνει την πολιτική του επιρροή του, ενώ είναι πιεσμένος και στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Με τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό να τρίζει, η συγκεκριμένη πρόταση είναι σαφές ότι αποτελεί προσπάθεια διεξόδου από όλη αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, μόνο διέξοδο δε θα του δώσει», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τη συζήτηση στη Βουλή προσπαθώντας να βελτιώσει την τραυματισμένη εικόνα της και να καταφέρει να δώσει επαρκείς απαντήσεις απέναντι στην αντιπολίτευση που θα βάλει εναντίον της.

Το επόμενο τριήμερο λοιπόν τα κόμματα παίρνουν θέση μάχης για τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που απασχολούν την κοινωνία. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ωστόσο ζητούμενο είναι η συζήτηση που θα διεξάγεται μέσα στη Βουλή να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών που αναζητούν εξηγήσεις και εναλλακτικές σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.