Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης - Έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών - Θεμέλιος λίθος η  μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία

Μητσοτάκης – Έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών – Θεμέλιος λίθος η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι την πορεία αυτού του σχεδίου θα επιβλέπει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή που θα συγκροτείται από στελέχη συγκεκριμένων υπουργείων και φορέων. Κεντρικά θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής θα είναι η Έλενα Ράπτη.

Έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση στη Βουλή για την Ευρωπαϊκή ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που είναι ευθυγραμμισμένο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, και έχει ως θεμέλιο λίθο την μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά παιδιών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ένα στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Κάτι που ισχύει πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα παιδιά: ανήλικα με αναπηρία, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή παιδιά που για διάφορους λόγους ζουν στο κοινωνικό περιθώριο».

Αναφέρθηκε παράλληλα στα στοιχεία που δείχνουν ότι υπαίτιοι για την σεξουαλική βία κατά παιδιών, είναι σε μεγάλο ποσοστό ενήλικες που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον τους,  κάτι που κάνει το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα μικρά παιδιά για να τα εκμεταλλευτεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το σχέδιο δράσης

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανατριχιαστικό το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών βίας κατά παιδιών φτάνει στις αρχές, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «βουβό έγκλημα», προσθέτοντας ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα.

«Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγενθύνουν οι σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, έχει τρεις άξονες: είναι ολιστικό, προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και κοινωνική αποδοχή, αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής.

«Η προστασία ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση πολιτείας. Είναι εθνική προτεραιότητα με την οποία πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την πορεία αυτού του σχεδίου θα επιβλέπει η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή που θα συγκροτείται από στελέχη συγκεκριμένων υπουργείων και φορέων. Κεντρικά θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής «θα είναι μία βουλευτής με εμπειρία σε δράσεις σε σχέση με το παιδί», η Έλενα Ράπτη.

Οι 11 άξονες

Όπως σημείωσε, οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και στον ορισμό των ρόλων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Με την σειρά του το αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών θα παρακολουθεί κάθε περιστατικό και θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. Όσοι ασχολούνται με έναν ή άλλο τρόπο με παιδια θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας», συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε δε ότι καθιερώνεται υποχρέωση όλων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που σχετίζονται με παιδιά να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας, με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να μπορεί ο ίδιος να αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε εξάλλου ο πρωθυπουργός, στο νέο Ποινικό Κώδικα όπου έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για τον βιασμό ανηλίκων και σκληρά εγκλήματα.

Δείτε την ομιλία του:

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024