Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκάρλετ Γιόχανσον - «Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ηθοποιός όλων των εποχών»

Σκάρλετ Γιόχανσον – «Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ηθοποιός όλων των εποχών»

Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1984, γεννήθηκε η ταλαντούχα ηθοποιός με το υψηλότερο κασέ, Σκάρλετ Γιόχανσον

Μια από τις πιο σέξι σταρ του Χόλυγουντ που έχει μαγέψει με το ταλέντο και την ομορφιά της τον κόσμο της υποκριτικής και όχι μόνο είχε χθες τα γενέθλια της. Η καλλονή με τους χιλιάδες θαυμαστές παρά τους ευάλωτους και σύνθετους χαρακτήρες που ερμηνεύει στους ρόλους της ως ηθοποιός είναι εκρηκτική και χαρακτηρίζεται από φοβερή αυτοπεποίθηση. Η ίδια σημείωσε μια αξιοζήλευτη πορεία στην καριέρα της με πολύ κόπο από την ηλικία των 8 ετών.

Πρόκειται για την Αμερικανίδα ηθοποιό, μοντέλο και τραγουδίστρια, Σκάρλετ Ίνγκριντ Γιόνχανσον, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα στις 22 Νοεμβρίου 1984, στη Νέα Υόρκη.

Ο πατέρας της, Κάρρστεν Γιόχανσον, είναι βέρος Δανός και αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, γεννημένος στην Κοπεγχάγη, ενώ ο παππούς της ήταν σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Η μητέρα της, Μέλανι Σλόαν, είναι εβραϊκής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη. Η Σκάρλετ Γιόχανσον έχει δύο μεγαλύτερα αδέρφια τη Βανέσσα, που είναι ηθοποιός και τον Αντριάν, ένα δίδυμο αδερφό τον Χάντερ ο οποίος εμφανίστηκε μαζί της στην ταινία «Manny & Lo», αλλά και έναν μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό, από τον πρώτο γάμο του πατέρα της.

Η Γιόχανσον μεγάλωσε με δυσκολίες και η ίδια έχει δηλώσει ότι όταν ήταν μικρή η οικογένειά της ζούσε από τα συσσίτια:

«Η οικογένειά μου συντηρούνταν από τα κοινωνικά προγράμματα που μας παρείχαν φαγητό» είχε δηλώσει σε συνέντευξη της, τονίζοντας ότι «στην Αμερική, η πείνα των παιδιών είναι πραγματικό πρόβλημα που συχνά παραβλέπεται, όμως όλοι μαζί μπορούμε να το διορθώσουμε».

Η ίδια ήθελε από μικρή ηλικία να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού και για πολλές ώρες μιμούταν τη Τζούντι Γκάρλαντ στον καθρέπτη του σπιτιού της.

Σε ηλικία μόλις επτά ετών έκανε δοκιμαστικά για διαφημιστικά με όχι μεγάλη επιτυχία, αλλά η απόρριψη δεν την πτόησε. Η Σκάρλετ, γράφτηκε στο Θεατρικό Ινστιτούτο του δασκάλου υποκριτικής Λι Στράσμπεργκ και στη συνέχεια παρακολούθησε το Επαγγελματικό Παιδικό Σχολείο στο Μανχάταν, ώστε να βελτιώσει την τεχνική της.

Το πρώτο κινηματογραφικό ντεμπούτο

Ξεκίνησε την καριέρα της πολύ νωρίς. Σε ηλικία 8 ετών έλαβε μέρος στην πειραματική θεατρική παράσταση «Sophistry» δίπλα στον Ίθαν Χοκ.

Το 1994 έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία του Ρομπ Ράινερ «Ζητούνται Γονείς» κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, ενώ ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε στο αστυνομικό δράμα «Αναζητώντας τη δικαιοσύνη» με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Προτάθηκε για το βραβείο «Independent Spirit for Best Female Lead» για την απόδοσή της στην ταινία «Manny & Lo» που κυκλοφόρησε το 1996 και αφορούσε δύο προβληματικές ορφανές αδελφές όπου ξεχώρισε με την ερμηνεία της.

Η όμορφη νεαρή άρχισε να γίνεται γνωστή και τότε ο Ρόμπερ Ρέντφορντ της εμπιστεύτηκε ένα ρόλο στην ταινία «The Horse Whisperer» (1998), ενώ η ίδια τράβηξε ακόμη περισσότερο την προσοχή με τον ρόλο της στην ταινία «Ghost World» το 2001.

Η ανοδική πορεία προς την επιτυχία

Στη συνέχεια ανέλαβε πιο ενήλικους ρόλους όπως στην πετυχημένη ταινία της Σοφία Κόπολα «Lost in Translation» (2003), όπου ερμήνευε μια νεαρή γυναίκα που βαριέται τη ζωή και τον γάμο της και ξεκινά μια περίπλοκη σχέση με έναν μεσήλικο άνδρα. Η ίδια έφερε εις πέρας την αποστολή της και έγινε ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του Χόλυγουντ. Για την ερμηνεία της αυτή, η Σκάρλετ κέρδισε βραβείο «BAFTA» καλύτερης ηθοποιού σε πρώτο ρόλο.

Όσοι ήταν κοντά στη Σκάρλετ έλεγαν ότι είχε μια σοφία πέρα ​​από τα χρόνια της.

«Σε κάνει να νιώθεις σαν να έχει γυρίσει τον κόσμο», είχε πει η Σοφία Κόπολα. «Έχει μια ψυχραιμία και μια λεπτότητα που δεν θα περίμενες. Νιώθεις ότι έχει δει πολλά».

Την ίδια χρονιά υποδύθηκε την Γκριτ, μια υπηρέτρια που μαγεύει τον Ολλανδό ζωγράφο Γιαν Βέρμεερ, τον οποίο υποδυόταν ο Κόλιν Φερθ, στο ιστορικό δράμα του Πίτερ Γουέμπερ «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι».

Το 2005 η Σκάρλετ ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Γούντι Άλεν. Έπαιξε στην ταινία «Match Point» και αργότερα πρωταγωνίστησε στις ταινίες του «Scoop» (2006) και «Vicky Cristina Barcelona» (2008).

Επίσης το 2005 πρωταγωνίστησε στην πρώτη της ταινία μεγάλου προϋπολογισμού, την περιπέτεια του Μάικλ Μπέι «Το Νησί», μαζί με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Η Σκάρλετ συνέχισε να εξερευνά τα εκφραστικά της μέσα με το νέο-νουάρ του Μπράιαν Ντε Πάλμα «Η Μαύρη Ντάλια», το δράμα περιόδου «Η άλλη ερωμένη του βασιλιά» (2008), τη ρομαντική κωμωδία «Απλώς δεν σε γουστάρει» (2009) και το συγκινητικό δράμα του Κάμερον Κρόου «Ο Ζωολογικός μας Κήπος» (2011).

Το 2010 έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ, κλείνοντας τα στόματα όσων αμφισβητούσαν το ταλέντο της, με τον απαιτητικό ρόλο της Κάθριν στο έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη Γέφυρα» και κέρδισε το βραβείο «Τόνι» καλύτερης ηθοποιού.

Την ίδια χρονιά μπήκε στον κόσμο της Marvel και υποδύθηκε τη μυστική πράκτορα Νατάσα Ρομανόφ, γνωστή ως Μαύρη Χήρα στην ταινία δράσης «Iron Man 2». Ένας ρόλος που αποδείχτηκε χρυσοφόρος και καθοριστικός για την καριέρα της όμορφης ηθοποιού αφού τον επανέλαβε τα επόμενα χρόνια στις ταινίες: «Οι Εκδικητές» (2012), «Captain American: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» (2014), «Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron» (2015), «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος» (2016), «Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας» (2018) και «Εκδικητές: «Η Τελευταία Πράξη» (2019).

Το 2012 υποδύθηκε την ηθοποιό Τζάνετ Λι στη βιογραφική ταινία «Χίτσκοκ», που αναφέρεται στα γυρίσματα του «Ψυχώ».

Τον επόμενο χρόνο επανήλθε στο Μπρόντγουεϊ για ένα νέο ανέβασμα του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «Λυσσασμένη Γάτα».

Το 2013 πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία «Δον Ζουάν» στο ρόλο μιας γυναίκας που σχετίζεται μ’ έναν άνδρα που είναι εθισμένος στην πορνογραφία, δάνεισε τη φωνή της σ’ έναν υπολογιστή στη ρομαντική κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του Σπάικ Τζόνζι «Δικό της» και υποδύθηκε μία μυστηριώδη εξωγήινη που απαγάγει άντρες στην ταινία «Κάτω από το Δέρμα».

Ακολούθησαν εναλλασσόμενοι ρόλοι κωμωδιών και ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Έπαιξε μία καλόκαρδη υπάλληλο εστιατορίου στην κωμωδία «Σεφ» το 2014 καθώς και μία υπερφυσική γυναίκα στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Λούσι», μία στάρλετ στην κωμωδία των αδερφών Κοέν «Χαίρε, Καίσαρ!» (2016), μία βιονική γυναίκα που πολεμά το έγκλημα στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Το Φάντασμα στο Κέλυφος» (2017) και μία από τις πέντε φίλες που συμμετέχουν σ’ ένα μπάτσελορ πάρτι, που παίρνει απρόσμενη τροπή στη μαύρη κωμωδία «Πάρτι Γυναικών».

Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ

Το 2019 πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες που της έφεραν τις πρώτες της υποψηφιότητες για Όσκαρ στις αρχές του 2020.

Η πρώτη ήταν η δραματική κομεντί του Τάικα Γουατίτι «Τζότζο», όπου ένας πιτσιρικάς μέλος της νεολαίας του Χίτλερ ανακαλύπτει ότι η μητέρα του, την οποία υποδύεται η Σκάρλετ Γιόχανσον, κρύβει στη σοφίτα του σπιτιού τους μία νεαρή Εβραία, και η δεύτερη ήταν το δράμα του Νόα Μπάουμπακ «Ιστορία Γάμου», στην οποία υποδύεται μία μητέρα στα πρόθυρα διαζυγίου.

Για την πρώτη ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου και για τη δεύτερη, α’ γυναικείου ρόλου.

«Η πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα ηθοποιός όλων των εποχών»

Η Γιόχανσον είναι στην κορυφή της κατάταξης Forbes 2016 με τους πιο χρυσοφόρους αστέρες του κινηματογράφου, κερδίζοντας 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα εισιτήρια για τις ταινίες που είχαν το όνομά της.

Ακόμη η ίδια, συμπεριλήφθηκε στη δεκάδα των κινηματογραφικών σταρ με τις υψηλότερες αμοιβές όλων των εποχών σύμφωνα με το Box Office Mojo, ενώ είναι και η μοναδική γυναίκα ηθοποιός που έχει καταφέρει να ενταχθεί στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων σταρ. Έτσι η λίστα που δημοσίευσε το Box Office Mojo την ανακηρύσσει ως την πιο κερδοφόρα star όλων των εποχών.

Στη διάρκεια της καριέρας της, η ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε 37 ταινίες, οι οποίες της έχουν αποφέρει έσοδα ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, παρόλο που είναι κατά δεκαετίες νεότερη από τους υπόλοιπους πιο ακριβοπληρωμένους σταρ στη λίστα, καθιερώνοντας την στον τομέα της.

Η σχέση με το τραγούδι

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, εκτός από την υποκριτική έχει και αξιοσημείωτη παρουσία στο τραγούδι.

Το 2006 συμμετείχε σ’ ένα δίσκο με επανεκτελέσεις τραγουδιών για φιλανθρωπικούς σκοπούς κι έκανε μία σύντομη εμφάνιση με το ροκ συγκρότημα Jesus and Mary Chain στο μουσικό φεστιβάλ «Coachella» τον επόμενο χρόνο.

Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τομ Γουέιτς και τίτλο «Anywhere I Lay My Head». Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Break Up» με τον τραγουδοποιό Πιτ Γιορν. Οι δυό τους ξανασυνεργάστηκαν το 2018 με το EP «Apart».

Οι τρείς γάμοι

Το 2007 άρχισε να βγαίνει με τον Καναδό Ράιαν Ρέινολντς, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου του 2008 το ζευγάρι παντρεύτηκαν σε μια ήσυχη τελετή στη British Columbia στον Καναδά. Αγόρασαν μαζί ένα σπίτι αξίας 2.800.000 δολαρίων κοντά στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 ανακοίνωσαν, από κοινού, το διαζύγιο τους, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011.

Το 2014 ​στο Φίλσμπουργκ της Μοντάνα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο  Γάλλος δημοσιογράφος, σύντροφός της,  Ρομέν Ντοριάκ επέλεξαν για να τελέσουν το μυστικό τους γάμο. Η Σκάρλετ και ο Ντοριάκ, απέκτησαν μια κόρη και χώρισαν το 2017.

Η Γιόχανσον συζητά σπάνια για τη προσωπική της ζωή με τον Τύπο, λέγοντας πως «Είναι ωραίο να μην ξέρουν όλοι τα προσωπικά σου».

Τον Οκτώβριο του 2020 και εν μέσω πανδημίας η Σκάρλετ τέλεσε τον τρίτο γάμο της με τον κωμικό και σεναριογράφο Κόλιν Τζόστ και τον Αύγουστο του 2021 έφερε στον κόσμο το δεύτερο της παιδί.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024