Όταν αρχίζει να χειμωνιάζει, θέλουμε τσίπουρο.

Μεταξύ μας, κι όταν αρχίζει να καλοκαιριάζει, πάλι τσίπουρο θέλουμε.

Αλλά, τώρα ας μιλήσουμε για εκείνα τα βράδια στο σπίτι, όταν έχουν πιάσει τα πρώτα κρύα. Μόνος/η, με το ταίρι ή με τους γείτονες και την καλή σου την παρέα, ανοίγεις ένα μπουκάλι τσίπουρο και αρχίζεις τις ιστορίες.

Συνήθως, παίζει και από κάπου μια μουσική. (Κλείστε και λίγο την τηλεόραση!)

Από την κουζίνα, κάτι ψήνεται. Λίγη φαντασία για τους μεζέδες που θα συνοδεύσουν την τσιπουροκατάσταση δεν βλάπτει. Αντί για σκέτο τυρί κι ελιά μαζί με παξιμάδια ή ψωμάκι, υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες για νόστιμους μεζέδες που θα ανατικαταστήσουν κάλλιστα το δείπνο και θα σας φέρουν όλους στο κέφι.

Φτιάξτε σκηνικό ταβερνούλας στο σαλόνι πανεύκολα και οικονομικά.

Συνοδεύστε το τσίπουρό σας με το φαγητό από το μεσημέρι σερβιρισμένο εναλλακτικά, πχ. μέσα σε τορτίγιες κομμένες σε μπουκιές. Τι καλύτερο από το μοσχαράκι/ χοιρινό/ κοτόπουλό σας μέσα σε μια τορτίγια με την συνοδεία και λίγου τριμμένου τυριού ή γιαουρτιού;

Τα λαδερά μπαίνουν σε μικρά πιάτα, από πάνω προστίθεται φρέσκο λάδι και είναι τέλεια. Ειδικά τα φασόλια και οι γίγαντες είναι πεντανόστιμα κρύα, ως μεζές.

Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι ξεχωριστό δείτε τις παρακάτω ιδέες:

Πιπεροσαλάτα:

Γίνεται με κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες πιπεριές, καυτερές ή μη, τις οποίες ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να καεί η φλούδα τους, τις βάζουμε σε χαρτοσακούλα για 15 λεπτά, μετά αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια τους και τις σερβίρουμε με ξίδι απλό ή με μπαλσάμικο και ελαιόλαδο.

Πάστα μαύρης ελιάς με φρέσκο θυμάρι, κουκουνάρι, κεφαλοτύρι τριμμένο, πετιμέζι και σκόρδο ψιλοκομμένο.

Τέλεια πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί

 Σουβλάκι λαχανικών με μπαλσάμικο

Με ανάμεικτα λαχανικά που έχουμε στο ψυγεί: ντομάτα, καρότο, κολοκύφθι, μελιτζάνα. Ακόμα και πατάτα και κρεμμύδι!

Με λίγο ελαιόλαδο, μυρωδικά φρέσκα ή αποξηραμένα, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι σερβίρουμε και απολαμβάνουμε υγιεινό τσιμπολόγημα.

Μύδια σαγανάκι με μπέικον

Τα αχνίζουμε στο σαγανάκι με λίγο λευκό κρασί, κρεμμύδι, δεντρολίβανο και σκόρδο. Αν χρησιμοποιήσουμε και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον, θα τους δώσουμε καταπληκτική γεύση, μαζί με το τυρί.

Τηγανιτά μακαρόνια (πένες ή ριγκατόνι)

Τα βράζουμε μέχρι τη μέση του χρόνου που αναγράφεται στη συσκευασία και τα αφήνουμε να σουρώσουν πολύ καλά. Τα τηγανίζουμε σε πολύ λάδι. Είναι ιδιαίτερα γευστικά, ειδικά αν τα πασπαλίσουμε με τριμμένο τυρί μετά το τηγάνισμα.

Μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις τηγανητές πατάτες ή άλλα τσιπς.