Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεβασμός

Σεβασμός

Είναι ιδιαίτερη περίπτωση ο ντε φάκτο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών

Ρώτησαν την Κυριακή το βράδυ τον Ολαφ Σολτς, μετά την πρώτη επινίκια μπίρα, πώς θα τα καταφέρει. Πώς θα μπορέσει, για παράδειγμα, να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για αύξηση φόρων από τη στιγμή που υπουργός Οικονομικών θα είναι ένας άνθρωπος, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, που αντιτίθεται στην αύξηση φόρων. «Είμαστε ένα ζωντανό Volkspartei (κόμμα του λαού)», απάντησε, που θα ακολουθήσει μια «πραγματιστική πολιτική», με έμφαση «σε περισσότερο σεβασμό, εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και προστασία του κλίματος». Ναι, αλλά πώς θα εκσυγχρονίσετε τη Γερμανία όταν θα συγκυβερνάτε με ένα κόμμα που έχει εμμονή με τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών; «Το πρόγραμμά μου στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις  – από την επέκταση της αιολικής ενέργειας μέχρι τη μεταρρύθμιση της χαλυβουργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας».

Είναι ιδιαίτερη περίπτωση ο ντε φάκτο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών. Κουβαλάει τον ίδιο χαρτοφύλακα εδώ και 30 χρόνια, από τότε που ασκούσε το δικηγορικό επάγγελμα στο Αμβούργο. Μια μέρα τον ρώτησαν γιατί δεν αγοράζει καινούργιο και είπε ότι δεν έχει βρει κάποιον που να του αρέσει περισσότερο. Διατηρεί επίσης άκρα μυστικότητα για την προσωπική του ζωή. Η γυναίκα του – η Μπρίτα Ερνστ, υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου από το 2017 -, οι γονείς του, τα δύο αδέλφια του και οι φίλοι του έχουν υπογράψει ένα «σύμφωνο σιωπής» ότι δεν θα μιλήσουν για τον άνθρωπο Ολαφ. Παιδιά δεν υπάρχουν: το ζευγάρι αποφάσισε πολύ νωρίς ότι θα επηρέαζαν τις σταδιοδρομίες τους.

Η λέξη-κλειδί για τον προαλειφόμενο νέο καγκελάριο είναι «σεβασμός» (θα αρέσει πολύ αυτό στον γνωστό αμερικανό φιλόσοφο Μάικλ Σαντέλ, ο οποίος στο τελευταίο του βιβλίο αποδίδει την πτώση των φιλελευθέρων ηγετών στην απουσία αυτού του στοιχείου απέναντι στους χαμένους της παγκοσμιοποίησης). Σε κάθε του παρέμβαση απευθύνεται σε εκείνους που κερδίζουν λιγότερα, που δεν έχουν πάει στο πανεπιστήμιο, που περνάνε δύσκολα. «Με εκνευρίζει να βλέπω σε ένα εστιατόριο να φέρονται άσχημα στα γκαρσόνια», είπε πρόσφατα. Ο ίδιος είναι εύπορος. Πιστεύει όμως ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Κι έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη του κίνηση μόλις αναλάβει την εξουσία θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 9,6 στα 12 ευρώ την ώρα. Με ή χωρίς τους Φιλελευθέρους.

Είναι αριστερά όλα αυτά; Εχει δίκιο ο Ενρίκο Λέτα, ο αρχηγός των ιταλών Δημοκρατικών, όταν λέει ότι από την πανδημία βγαίνουμε πιο αριστεροί; Η συζήτηση αυτή τώρα αρχίζει. Το βέβαιο είναι ότι ο Σολτς είναι συνεπής. Αυτά που υπόσχεται αποτελούν μετεξέλιξη όσων έκανε ως υπουργός Οικονομικών (της Μέρκελ). Κι όταν του λένε ότι είναι βαρετός και μονότονος, απαντά ότι δεν σχεδιάζει να διευθύνει τσίρκο.

«Προοδευτικός στις αξίες, ριζοσπάστης στη συμπεριφορά και μεταρρυθμιστής στη μέθοδο»: έτσι τον χαρακτηρίζει ο Λέτα. Πρέπει πράγματι να εμπλουτίσουμε το πολιτικό μας λεξιλόγιο, και γρήγορα.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024