Ο Άρμιν Λάσετ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών είναι ο «ηττημένος», διαμηνύει κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, που κέρδισαν με βραχεία κεφαλή τις γερμανικές εκλογές

Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) θα μπορούσαν να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ρολφ Μίτσενιχ. Kάλεσε επίσης τον υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιτών (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ, να σταματήσει τις προσπάθειες να γίνει καγκελάριος.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD συγκροτήθηκε σήμερα, Τρίτη, στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag). Πριν από τη συνεδρίασή της, ο Μίτσενιχ είπε: «Προσκαλέσαμε τους Πράσινους και το Φιλελέυθερο κόμμα (FDP) να προσέλθουν σε διερευνητικές συνομιλίες μαζί μας αυτή την εβδομάδα, αν θέλουν. Το SPD είναι έτοιμο να διεξάγει, όχι μόνο γρήγορες, αλλά και αξιόπιστες συνομιλίες», τόνισε.

«Το θέμα των κόκκινων γραμμών στις συνομιλίες, δηλαδή το αδιαπραγμάτευτο περιεχόμενο ορισμένων θέσεων, δεν προκύπτει προς το παρόν. Σημαντικές κόκκινες γραμμές για το SPD θα ήταν οι κατώτατοι μισθοί, η κατοικία και η αναδιοργάνωση εν όψει της κλιματικής κρίσης. Αλλά δεν θα διεξάγουμε δημόσιες διαπραγματεύσεις συνασπισμού», πρόσθεσε και κάλεσε τους Πράσινους και το FDP να προσέλθουν με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις, από ό,τι μετά τις προηγούμενες εκλογές, το 2017.

«Νομίζω ότι και για τα δύο μικρά κόμματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτό που έκαναν τότε, μερικές φορές και από τα μπαλκόνια, δεν αρμόζει στην περίσταση», είπε. Πάντως, φέτος οι Πράσινοι και το FDP ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να πραγματοποιήσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ τους, προκειμένου να διερευνήσουν κοινά σημεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, αυτές οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Ο Άρμιν Λάσετ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει λάβει την εντολή των Γερμανών πολιτών. Ο υποψήφιος της Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ο ηττημένος. Ο Λάσετ δεν παρέχει στη χώρα καμία βεβαιότητα και δεν της δίνει καμία σαφή πορεία», δήλωσε επίσης ο Μίτσενιχ.

Ο συμπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος για την έγκριση της συμφωνίας συνασπισμού. Στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου «Funke», είπε ότι «η ψηφοφορία των μελών είναι μια επιλογή. Η μορφή συμμετοχής θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αναμένεται ότι τα μέλη του κόμματος θα ‘καταπιούν’ σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την κορυφή και ότι δεν τους επιτρέπεται να έχουν λόγο», τόνισε.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, το 62% των πολιτών τάσσεται υπέρ του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς ως του επόμενου καγκελαρίου και το 16% υπέρ του Χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ.

Το 55% τάσσεται υπέρ ενός λεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού «φανάρι», που αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το FDP και το 33% υπέρ του λεγόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP.

Oι ψηφοφόροι του FDP υποστηρίζουν, σε ποσοστό 41%, μια κυβέρνηση η οποία να συναποτελείται από CDU/CSU, Πράσινους και FDP.

Οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, αντίθετα, υποστηρίζουν σε ποσοστό 81% τον συνασπισμό «φανάρι» και μόνο το 16%  έναν συνασπισμό «Τζαμάικα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr