Η Συλλογή Μορόζοφ, μια από τις κορυφαίες μοντέρνας τέχνης και έργων του ιμπρεσιονισμού στον κόσμο παρουσιάζεται στο Fondation Louis Vuitton, στο Παρίσι.

Ως δεύτερο μέρος της σειράς «Icons Of Modern Art» του ιδρύματος, η έκθεση περιλαμβάνει έργα Γάλλων ζωγράφων όπως οι Manet, Rodin, Renoir, Monet, Matisse και Gauguin, μαζί με Ρώσων δημιουργών όπως οι Repin, Vrubel, Korovin, Golovin, Serov, Larionov, Goncharova, Malevich, Mashkov, Konchalovsky, Outkine, Saryan και Konenk.

Συνολικά, παρουσιάζονται 200 έργα και είναι η πρώτη φορά που η Συλλογή Μορόζοφ φιλοξενείται εκτός Ρωσίας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει σχετικά το ΑΠΕ, το ίδρυμα συνεργάστηκε με τον Les Éditions Gallimard για να δημοσιεύσει έναν κατάλογο 520 σελίδων που διερευνά πολλά άγνωστα αρχεία, εικόνες και πληροφορίες για την οικογένεια Μορόζοφ.

Οι αδελφοί Μιχαήλ Αμπράμοβιτς Μορόζοφ (1870-1903) και Ιβάν Αμπράμοβιτς Μορόζοφ (1871-1921) ήταν προστάτες τέχνης που κυριάρχησαν στην πολιτιστική ζωή της Μόσχας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Διακρίθηκαν για την άνευ όρων υποστήριξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής και ρωσικής τέχνης, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της διεθνούς φήμης των σύγχρονων Γάλλων ζωγράφων.

Η συλλογή τους κρατικοποιήθηκε το 1918 και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου μοντέρνας τέχνης: του Κρατικού Μουσείου Μοντέρνας Δυτικής Τέχνης που λειτούργησε στην έπαυλη του Ιβάν Μορόζοφ το 1928.

Η έκθεση στο εμβληματικό Fondation Louis Vuitton του Frank Gehry θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr