Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντροπή του δυτικού πολιτισμού η εικόνα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Ντροπή του δυτικού πολιτισμού η εικόνα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Βαριά ήττα του ελεύθερου, δυτικού πολιτισμού, το καθεστώς που υποβαθμίζει τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Η σπουδαία αποκλειστικότητα του Mega και του δημοσιογράφου Γιάννη Μούτσιου, με τη συνέντευξη του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, πέραν του τελεσιγράφου για σύρραξη με τους Αμερικανούς, είχε και μια ακόμη είδηση.

Αφορά στην απάντηση που δίνει ο Σουάιλ Σαχίν για τη ζωή των γυναικών με το νέο καθεστώς. Και ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απαντά για το πώς θα κυκλοφορούν πλέον:

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα. Όταν μία γυναίκα πηγαίνει στην εργασία, επίσης δεν συνοδεύεται από κάποιον άντρα».

Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν να μορφώνονται οι γυναίκες αλλά και να εργάζονται με την προϋπόθεση να φοράνε πάντα χιτζάμπ.

«Θα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι γυναίκες στις υπόλοιπες χώρες», είπε αυτός ο άνθρωπος θέλοντας να εξιδανικεύσει τις συνθήκες διαβίωσης από εδώ και στο εξής.

Το θέαμα είναι έτσι κι αλλιώς αποκρουστικό. Γυναίκες ντυμένες από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, με αποκρουστικά ρούχα που θέλουν να δείξουν υποδούλωση, ταπείνωση, ανθρώπους ενός κατώτερου θεού.

Και μόνο ότι απαιτούν οι Ταλιμπάν να φοράνε χιτζάμπ παντού και να μην κυκλοφορούν παρά μόνο με αυτό τον άθλιο τρόπο, δείχνει το μέλλον των γυναικών.

Όμως, στο Mega ο Σαχίν είπε ένα μεγάλο ψέμα, δείγμα του τι προμηνύεται για τον γυναικείο πληθυσμό.

Είπε πως όταν οι γυναίκες θα πηγαίνουν στη δουλειά ή στο σχολείο δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν μαζί με κάποιον άνδρα. Και τις υπόλοιπες ώρες; Όταν θα θέλουν να πάνε κάπου αλλού;

Απλά δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά. Δεν θα έχουν κοινωνική ζωή, θα είναι δούλες των ανδρών τους σε μια σκληρή πατριαρχική κοινωνία που αν οι κανόνες παραβιάζονται σημαίνει ξυλοδαρμούς, βιασμούς, δολοφονίες.

Πέραν του ότι αμφισβητείται η… καλή πρόθεση των Ταλιμπάν για τις σπουδές και την εργασία των γυναικών, δεν μπορεί παρά να σφίγγεται το στομάχι όλων των πολιτισμένων ανθρώπων όταν βλέπουν τέτοιες εικόνες.

Πόσο τραγικό είναι για τη Δύση να μην μπορεί να διασφαλίσει τη θέση που αρμόζει στις γυναίκες.

Πόσο τραγικό είναι στον 21ο αιώνα να υπάρχουν χώρες που συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο στις γυναίκες.

Η περίπτωση του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν είναι μια τεράστια ήττα του δυτικού πολιτισμού, της ελευθερίας των ανθρώπων και ειδικά των γυναικών.

Είναι αδιανόητο εκατομμύρια γυναίκες να μετατρέπονται σε «σκουπίδια» και ο δυτικός κόσμος να μην μπορεί να αντιδράσει.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολιτισμοί, θρησκείες, κουλτούρες που υποβιβάζουν τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους.

Οι Αμερικανοί και όλες οι Νατοϊκές δυνάμεις φέρουν βαριά την ευθύνη για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αλλά και για την επικράτηση ενός καθεστώτος που οδηγεί στον εξευτελισμό, αν όχι στον αφανισμό των γυναικών.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024