Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τώρα ξέρουμε

Τώρα ξέρουμε

Πριν από ενάμιση χρόνο δεν ξέραμε, φοβόμασταν, ρωτούσαμε, διαβάζαμε. Τώρα ξέρουμε. Η ανευθυνότητα λοιπόν δεν είναι δικαίωμα, δεν είναι επιλογή, είναι συνενοχή.

Tην περασμένη εβδομάδα είχα ραντεβού με έναν γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ. Στην είσοδο μου ζήτησαν να συμπληρώσω ένα χαρτί για το αν ήρθα σε επαφή το τελευταίο διάστημα με κρούσμα. Υστερα με θερμομέτρησαν. Αστεία πράγματα. Δεν μου ζήτησαν ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε αρνητικό αποτέλεσμα κάποιου τεστ. Ενώ με εξέταζε, ο γιατρός με ρώτησε αν έχω εμβολιαστεί. «Φυσικά», του απάντησα. Εκανε τον σταυρό του. «Χθες ήρθε να τον εξετάσω ένας νεαρός συνάδελφός σας και του έκανα την ίδια ερώτηση. Μου απάντησε ότι δεν έχει εμβολιαστεί. Τον ρώτησα αν σκέφτεται τους κινδύνους τόσο για τον ίδιο, όσο και για μένα, και κατά προέκταση τους υπόλοιπους ασθενείς μου. Μου είπε να τον εξετάσω όπως έχω υποχρέωση και να αφήσω τις ερωτήσεις».

Ποιος φταίει; Πρωτίστως ο νεαρός συνάδελφός μου, φυσικά, που διεκδικεί δικαιώματα χωρίς να του περνάει καν από το μυαλό ότι πρέπει να συνοδεύονται από την επίδειξη κοινωνικής ευθύνης. Φταίνε όμως κι εκείνοι που του επιτρέπουν να θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων, εμού περιλαμβανομένου. Πριν από ενάμιση χρόνο δεν ξέραμε, φοβόμασταν, ρωτούσαμε, διαβάζαμε. Τώρα ξέρουμε. Η ανευθυνότητα λοιπόν δεν είναι δικαίωμα, δεν είναι επιλογή, είναι συνενοχή.

Αν αυτό ισχύει μια φορά για τους ανώνυμους, ισχύει δέκα φορές για τους επώνυμους. Δεν επένδυα ποτέ ιδιαίτερες ελπίδες στους influencers: ένας ενήλικος, και πολύ περισσότερο ένας μεσήλικος ή ένας υπερήλικος, δύσκολα θα πειθόταν να κάνει κάτι στο οποίο δεν πιστεύει επειδή του το λέει ο Αντετοκούνμπο. Η περίπτωση όμως του Στέφανου Τσιτσιπά είναι πολλαπλώς δυσάρεστη. Πρώτον, επειδή έλαβε μέρος σε μια εκστρατεία με στόχο να πειστούν οι Ελληνες να εμβολιαστούν, χωρίς να δώσει πρώτος εκείνος το παράδειγμα. Η ευθύνη εκείνων που τον επέλεξαν είναι μεγάλη.

Δεύτερον, επειδή τη στιγμή ακριβώς που ο πλανήτης ολόκληρος, και η Ελλάδα ειδικότερα, κινδυνεύει να ξαναμπεί σε καραντίνες εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ανεμβολίαστων, εκείνος δηλώνει ανοιχτά, και ανερυθρίαστα, ότι δεν έχει εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι θα το κάνει μόνο αν υποχρεωθεί. Δεν είναι αρνητής. Δεν φοβάται ότι θα πειραχτεί το ελληνικό του DNA. Δεν εξηγεί καν γιατί δεν έχει εμβολιαστεί. Πετάει το μπαλάκι στις αθλητικές ή πολιτικές Αρχές. Στα 23 του, ο Τσιτσιπάς αποδεικνύεται έτσι κατώτερος όχι μόνο των περιστάσεων, όχι μόνο των προσδοκιών των ανθρώπων που τον αγαπούν και τον θαυμάζουν, αλλά και της ηλικίας του.

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Ο Τζόκοβιτς αρνήθηκε να πει αν έχει εμβολιαστεί, εκφράζοντας την ελπίδα να μη γίνει το εμβόλιο υποχρεωτικό για τους τενίστες. Ο Φέντερερ είπε ότι εμβολιάστηκε. Και μόνο ο μεγάλος Ναδάλ δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από τον εφιάλτη είναι να εμβολιαστούμε, ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και ότι ως ανθρώπινα όντα πρέπει να το αποδεχθούμε.

Τώρα ξέρουμε.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024