Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα θρυλικά παγωτατζίδικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δέκα θρυλικά παγωτατζίδικα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκεί όπου το καλό παγωτό έχει γεύση και ιστορία

Για εσάς που δεν αντέχετε να πηγαίνετε για παγωτό και να μη βρίσκετε καϊμάκι στις διαθέσιμες γεύσεις.

Για εσάς που προτιμάτε γεύσεις πιο φυσικές, χωρίς τόνους ζάχαρης και προσθετικών γεύσεις.

Για εσάς που δεν μπορείτε να διανοηθείτε να τρώτε παγωτό στα χρώματα των υπογραμμιστικών μαρκαδόρων σας.

Για εσάς που βαρεθήκατε το παγωτό μηχανής ή του περιπτέρου και ψάχνετε κάτι διαφορετικό, κλασικό, δοκιμασμένο στον χρόνο.

Δέκα παγωτατζίδικα-διαμάντια, τα οποία γλύκαναν τον ουρανίσκο των μαμάδων και των παππούδων μας. Το ίδιο θα κάνουν και με τους δικούς μας.

Αυτά τα μαγαζιά είναι για εσάς.

Παλιό, φίνο αιθηναϊκό παγωτό

Τα κλασικά παγωτατζίδικα της πόλης θέλουν αρκετά δάχτυλα χεριών για να μετρηθούν. Ναι, δεν λείπει το καλό παγωτό από την ελληνική πρωτεύουσα, αν και συχνά οι συνταγές και η επεξεργασία του γάλακτος έχουν έρθει από Βορρά ή και Ανατολή.

Στάσεις εκ των ων ουκ άνευ: Βάρσος στην Κηφισιά, Χαρά στα Πατήσια, αδερφοί Ασημακόπουλοι όπου τους βρείτε. Σε αυτούς τους τρεις, ό, τι πάρετε (και εκτός παγωτού) αποτελεί εγγύηση.

Για τον αγαπημένο μου, ιστορικό Βάρσο σας τα έχω ξαναπεί.

Στην συνέχεια, δοκιμάστε από την θρυλική Στάνη Κουντουρά στον Πειραιά. Δεν θα πιστεύετε πόσο νόστιμο και θρεπτικό μπορεί να είναι ένα παγωτό. Η αίγλη του πειραιώτικου σκηνικού του ανεβάζει κι άλλο το επίπεδο.

Ο Κωνσταντινίδης έχει επίσης καλή ποιότητα και πολυετή ιστορία, από το 1920. Οπωσδήποτε, ένα κυπελλάκι ή χωνάκι κασάτο από τον Παπασπύρου στους Αμπελόκηπους, χωρίς να υπολείπονται γευστικά και οι έτερες επιλογές, οι πιο καινούργιες.

Στον Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη θα απολαύσετε ολόφρεσκες παγωτάρες από πρόβειο γάλα. Οι άνθρωποι το κάνουν εδώ και 66 χρόνια, εμπιστευθείτε τους!

Το La Greche στην Μητροπόλεως δεν θεωρείται ιστορικό, μια μέρα, όμως, θα θαωρείται ακριβώς αυτό. Πρόκειται βλέπετε για ένα από τα πρώτα, άρτια παγωτατζίδικα που εναγακλίστηκαν την κουλτούρα του ιταλικού gelato.

Εδώ, οι ντόπιες ποιοτικές πρώτες ύλες συναντούν την τεχνογνωσία του ιταλικού gelato και το αποτέλεσμα είναι απίστευτο.

Τα ωραία της Θεσσαλονίκης

Σε μια πόλη όπου χτυπά γεμάτη αναμνήσεις η ταραγμένη καρδιά των Βαλκανίων, δεν γίνεται το παγωτό σας να είναι τυποποιημένο.

Απολαύστε νοστιμιές στον ΘΕΜΗ, που λειτουργεί από το 1957 και σκίζουν οι γεύσεις του.

Επίσης, στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης μηνπαραλείψετε το παγωτατζίδικο Palma: όσο ρετρό χρειάζεται το στομάχι και το Insta σας.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα παρασκευάστηκε το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της.

Ο τελευταίος, προφανώς παρασυρμένος από τη φιλοδοξία του, της πρότεινε να φτιάξει…παγωτό!

Στην οικία του πρωθυπουργικού ζεύγους στην αρχή της οδού Πειραιώς οι καλεσμένοι αρχικά ενθουσιάστηκαν, αλλά μετά έπαθαν όλοι τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας των χημικών χρωμάτων που ο Κάλβος είχε χρησιμοποιήσει.

H φήμη του παγωτού, όμως, τρόπον τινά αποκαταστάθηκε γύρω στο 1841, όταν στο καφενείο που διατηρούσε ο ζαχαροπλάστης Καρδαμάνης μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγίου Μάρκου ουσιαστικά ξεκίνησε να πωλείται, ενώ στην εξάπλωσή του βοήθησαν και αρκετοί Επτανήσιοι που από τη δεκαετία του 1850 και έπειτα είχαν μάθει από τους Ιταλούς την τέχνη και τη μετέφεραν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024