Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαλκιδική: Πώς η 12χρονη Λεμονιά έσωσε λουόμενο από πνιγμό - «Ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω»

Χαλκιδική: Πώς η 12χρονη Λεμονιά έσωσε λουόμενο από πνιγμό – «Ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω»

Οι πρώτες βοήθειες είναι πολύτιμες και ακόμα και τα παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές, όπως αποδεικνύει η 12χρονη Λεμονιά που έσωσε έναν λουόμενο από πνιγμό.

Το πρόσφατο δραματικό περιστατικό με τον Έρικσεν στο Euro 2020 έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ο καθένας μας να ξέρει πρώτες βοήθειες, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικές για τη διάσωση μιας ζωής. Τώρα, ένα 12χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι ακόμα και μικρά παιδιά μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες, εφόσον είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα.

Η 12χρονη Λεμονιά Σπανού έβαλε και αυτή το λιθαράκι της στην προσπάθεια ανάνηψης ενός λουόμενου που έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που κολυμπούσε στη Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής την περασμένη Τετάρτη.

Η μικρή μαθήτρια ήταν η πρώτη που έφτασε δίπλα στο θύμα αφού τον έβγαλαν στην ακτή, φορώντας γάντια και μάσκα τον τοποθέτησε σε πλάγια θέση ασφαλείας για να προστατεύσει τον αεραγωγό του ημιλιπόθυμου άντρα.

Στη συνέχεια, ο πατέρας της Κλεάνθης (Εθελοντής Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κασσάνδρας) έκανε ΚΑΡΠΑ στον ηλικιωμένο, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο που τον μετέφερε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και έπειτα στο Νοσοκομείο του Νομού Χαλκιδικής.

Η Λεμονιά εκπαιδεύτηκε ξανά και ξανά στις Πρώτες Βοήθειες, καθώς το σχολείο της συμμετέχει σε ετήσια βάση στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εθελοντικό εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα “KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές”.

«Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να σώσει ζωές»

«Ενημερώθηκα ότι υπάρχει λουόμενος στη θάλασσα πεσμένος. Έτρεξα κατευθείαν γιατί ήξερα ότι μπορώ να βοηθήσω. Δεν φοβήθηκα. Έχω εκπαιδευτεί. Ήξερα τι πρέπει να κάνω. Δεν μου έχει ξανά συμβεί» σημείωσε στο MEGA το νεαρό κορίτσι.

«Τον έβαλα σε θέση ασφαλείας, για να μην καταπιεί την γλώσσα του. Το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα. Ήταν σε καλή κατάσταση, δεν ήταν κάτι σοβαρό» πρόσθεσε, ενώ όπως είπε ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, την ώρα της διάσωσης, μια μέδουσα της τσίμπησε το χέρι.

«Σημαντικό τα παιδιά να ξέρουν πρώτες βοήθειες. Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να σώσει ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι περήφανος. Η Λεμονιά είναι ένα από τα 70.000 παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί στο ‘’Kids save lives’’. Οι πρώτες βοήθειες πρέπει να γίνουν μάθημα στο σχολείο» δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο πατέρας της 12χρονης, Κλεάνθης Σπανός.

Η 12χρονη Λεμονιά μιλά τέσσερις γλώσσες, παίζει πιάνο, σαξόφωνο, είναι πρωταθλήτρια στο Τάεκβοντο.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024