Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντετοκούνμπο: Oι 4 τελικοί που θέλει να … ζήσει ο Γιάννης (vids)

Αντετοκούνμπο: Oι 4 τελικοί που θέλει να … ζήσει ο Γιάννης (vids)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μιλγουόκι Μπακς βρίσκονται από χθες πίσω στο σκορ (2-0), με την προϊστορία των τελικών του ΝΒΑ να μην είναι με το μέρος τους.

Οι τελικοί του ΝΒΑ πάντα τραβούν τα βλέμματα του μπασκετικού πλανήτη και γίνονται το επίκεντρο της προσοχής. Οι φετινοί τελικοί κοσμούνται από την παρουσία του δικού μας σταρ, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος χθες τα ξημερώματα, και παρά τους 42 πόντους που σημείωσε, είδε την ομάδα του να ηττάται από τους Φοίνιξ Σανς και να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0.

Στην ιστορία της κορυφαίας μπασκετικής Λίγκας έχουν πραγματοποιηθεί 74 σειρές τελικών. Μόλις 4 ομάδες, που έχουν βρεθεί πίσω με 2-0, έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Συνεπώς είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς πως οι Μιλγουόκι Μπακς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα πρέπει να καταφέρουν έναν άθλο, προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές. To10.gr σας ταξιδεύει πίσω τον χρόνο για να σας θυμίσει τις 4 σειρές τελικών που οι ομάδες επέστρεψαν από το 2-0, ελπίζοντας πως οι Μπακς και ο Γιάννης θα καταφέρουν κάτι παρόμοιο.

1969 Λος Άντζελες Λέικερς-Μπόστον Σέλτικς 3-4

Οι τελικοί του 1969 θεωρούνται από τους κορυφαίους στην ιστορία για πολλούς λόγους. Αρχικά όλα τα παιχνίδια ήταν τρομερά ανταγωνιστικά και πολύ κοντά στο σκορ, με τους Σέλτικς να γίνονται η 1η ομάδα στην ιστορία που κερδίζει Game 7 στην έδρα του αντιπάλου. Επίσης, το τελευταίο παιχνίδι της σειράς μνημονεύεται ακόμα καθώς ήταν το τελευταίο στην πλούσια καριέρα του μεγάλου Μπιλ Ράσελ, ο οποίος να θυμίσουμε πως εκείνη την χρονιά ήταν ταυτόχρονα και προπονητής των Σέλτικς.

Οι Λέικερς μπήκαν ως το μεγάλο φαβορί στην σειρά, διψασμένοι επιτέλους να κερδίσουν τον μεγάλο τους αντίπαλο, έχοντας και το πλεονέκτημα έδρας. Με ρόστερ που αποτελούταν από τους Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, Έλτζιν Μπέιλορ και Τζέρι Γουεστ, στην πρώτη Big 3 που υπήρξε ποτέ, μπήκαν πολύ δυνατά στην σειρά, κερδίζοντας τα 2 πρώτα παιχνίδια, με 120-118 και 118-112.

Οι Σέλτικς όμως, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους, και με ηγέτες τους Μπιλ Ράσελ, Τζον Χάβλιτσεκ και Σαμ Τζόουνς, υπερασπίστηκαν την έδρα τους στα παιχνίδια 3 και 4 της σειράς. Οι γηπεδούχοι κράτησαν τις έδρες τους αλώβητες στα παιχνίδια 5 και 6 και έτσι φτάσαμε στο ιστορικό Game 7.

Εκεί φάνηκε από την αρχή η εμπειρία των Σέλτικς, οι οποίοι είχαν ένα σταθερό προβάδισμα 8-10 πόντων. Οι Λέικερς αντέδρασαν και μείωσαν σε 103-102, εκεί όμως ο Ντον Νέλσον σημείωσε ένα από τα πιο σημαντικά καλάθια στην ιστορία του ΝΒΑ, δίνοντας ουσιαστικά τον τίτλο στους Κέλτες. Οι συγκεκριμένοι τελικοί αποτελούν επίσης την μοναδική φορά που Finals MVP, αναδείχθηκε παίκτης από την ομάδα των χαμένων, με τον τίτλο αυτόν να πηγαίνει στον Τζέρι Γουέστ.

1977 Φιλαδέλφεια 76ερς-Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς 2-4

Οι τελικοί του 1977 είχαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Μπιλ Γουόλτον, του σπουδαίου σέντερ των Μπλέιζερς. Οι 76ερς μπήκαν από την αρχή ως το μεγάλο φαβορί στην σειρά, έχοντας στο ρόστερ τους το υπερόπλο που άκουγε στο όνομα Τζούλιους Έρβινγκ.
Οι Φιλαδέλφεια απέκτησαν προβάδισα με 2-0, υπερασπιζόμενοι την έδρα τους, με σχετική ευκολία. Όταν η σειρά πήγε στο Πόρτλαντ το σκηνικό άλλαξε τελείως. Οι Μπλέιζερς κέρδισαν τα 2 παιχνίδια στην έδρα τους με 22 και 32 πόντους διαφορά.

Αυτό τους βοήθησε να αποκτήσουν ψυχολογία ενόψει Game 5, στο παιχνίδι που ουσιαστικά έκρινε τον τίτλο.

Με τον Μπιλ Γουόλτον να σημειώνει 14 πόντους και να κατεβάζει 24 ριμπάουντ, οι Μπλέιζερς απέδρασαν από την Φιλαδέλφεια με 110-104, μεταφέροντας πλέον την σειρά σπίτι τους. Φυσικά δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη και στέφθηκαν πρωταθλητές, για μοναδική έως σήμερα φορά στην ιστορία τους, επικρατώντας των 76ερς με 109-107. Ο Μπιλ Γουόλτον με μέσους όρους της τάξης των 18,5 πόντων και 19 ριμπάουντ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών.

2006 Ντάλας Μάβερικς-Μαϊάμι Χιτ 2-4

Πάμε τώρα στα πιο πρόσφατα, εκεί όπου το 2006 οι Χιτ, με ραψωδία του Ντουέιν Γουέιντ, κατάφεραν να κάνουν το comeback και να στεφθούν πρωταθλητές.
Οι Μάβερικς των Νοβίτσκι και Τέρι και οι Χιτ των Γουέιντ και Σακίλ Ο’ Νιλ, βρέθηκαν αντιμέτωποι στους τελικούς του 2006. Η ομάδα του Ντάλας πήρε εύκολα τα 2 πρώτα παιχνίδια της σειράς, γίνοντας πλέον το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Υπολόγισαν όμως χωρίς τον Ντουέιν Γουέιντ.

Από την στιγμή που ο «Flash» πήρε μπρος, οι Χιτ απέκτησαν τον έλεγχο της σειράς. Με επικές εμφανίσεις στα 3 επόμενα παιχνίδια(40,3 πόντοι μέσο όρο), οδήγησε την ομάδα του σε 3 σερί νίκες στο Μαϊάμι. Έπρεπε όμως να κάνουν έστω ένα break στο Ντάλας, προκειμένου να στεφθούν πρωταθλητές.
Πίσω από τους 36 πόντους του Ντουέιν Γουέιντ, το Μαϊάμι κάλυψε διαφορά 14 πόντων στο πρώτο μισό του Ντάλας και κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα, καθώς ο Τζέισον Τέρι έχασε έναν κρίσιμο τρίποντο που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση. Με 34,7 πόντοι κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, ο Γουέιντ ονομάστηκε δίκαια Finals MVP.

2016 Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς-Κλίβελαντ Καβαλίερς 3-4

Το 2016 έλαβε χώρα το ίσως εντυπωσιακότερο comeback στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Γουόριορς, προερχόμενοι από το ιστορικό ρεκόρ 73-9 στην κανονική περίοδο, αντιμετώπισαν τους Καβαλίερς των Λεμπρόν Τζέιμς και Κάιρι Ίρβινγκ.
Η ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ διέλυσε στα 2 πρώτα παιχνίδια την παρέα του «Βασιλιά», μεταφέροντας την πίεση και το άγχος στην αντίπαλη ομάδα. Στο Game 3 οι Καβαλίερς διέλυσαν με 30 πόντους τους Γουόριορς, πίσω από τους 32 πόντους του Λεμπρόν. Η στιγμή που άλλαξε την σειρά έγινε στο 4ο παιχνίδι.

Η ομάδα των Κάρι και Τόμπσον ναι μεν έκανε το break στην σειρά, παίρνοντας προβάδισμα με 3-1 νίκες, μία άσχημη κίνηση του Ντρέιμοντ Γκριν όμως έμελλε να αλλάξει την ψυχολογία. Ο φόργουορντ των Γουόριορς κλώτσησε εκτός φάσης τον Λεμπρόν, βρίζοντας τον παράλληλα, κάτι που φυσικά η Λίγκα δεν άφησε ατιμώρητο αποβάλλοντας τον από το 5ο παιχνίδι.

Οι Καβαλίερς, φυσικά εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς για το 2016 και με τους Τζέιμς και Ίρβινγκ να πραγματοποιούν επικό παιχνίδι(41 πόντοι ο καθένας), επικράτησαν των Γουόριορς με 112-97, μέσα στο Όκλαντ. Στο Game 6, με τον Λεμπρόν να σημειώνει πάλι 40αρα, οι Καβαλίερς έφεραν την σειρά στα ίσια.

Το Game 7 που ακολούθησε ήταν από τα πιο έντονα παιχνίδια των τελευταίων ετών, το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η επική τάπα του Λεμπρόν στον Ιγκουοντάλα και το νικητήριο τρίποντο του Ίρβινγκ είναι στιγμές που θα μείνουν στην αιωνιότητα. Κάπως έτσι, ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν εκπλήρωσε την υπόσχεση του για πρωτάθλημα με τους Καβαλίερς, και με μέσους όρους της τάξης των 29,7 πόντων, 11,4 ριμπάουντ και 8,9 ασίστ, κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024