Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι αρνητές της ελευθερίας

Οι αρνητές της ελευθερίας

Η προσκόλληση στις συνωμοσίες αποτελεί ισχυρό δείκτη άρνησης των εμβολίων, των μασκών αλλά παραδόξως και της άρσης των μέτρων.

Ξέρω που έχει φωλιά αρνητών. Όλοι κάθονται στο ίδιο σημείο. Εργάζονται μαζί .Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως κατέληξαν δίπλα -δίπλα , πέντε, έξι άνθρωποι με ίδια κοσμοθεωρία.

Άραγε ο ένας να «κόλλησε» τον άλλον ή να έφεραν τις καρέκλες του κοντά για να είναι ενωμένοι;

Δεν πίστευαν πως υπάρχει κορονοϊός, δεν ήθελαν τις μάσκες, έπειτα το εμβόλιο και επειδή κάτι πρέπει συνέχεια να αρνούνται τώρα δεν θέλουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Την αρνούνται με το ίδιο πάθος που πάντα λένε όχι. Ομολογώ πως δεν είχα φανταστεί αυτή την εξέλιξη. Τη μετάλλαξη Δέλτα σχεδόν την πανηγυρίζουν γιατί αποτελεί στο μυαλό τους τροχοπέδη. «Όποιος εμβολιάζεται είναι ασφαλής» τους είπα, ενώ περνούσα βιαστικά, για να δω τι θα μου απαντήσουν. «Κανείς λάθος», με έβαλαν στη θέση μου.  Τόσους μήνες, διαφορετική ανοησία κάθε φορά.

Η κοπέλα της παρέας που δεν εμβολιάζεται γιατί θέλει κάποια στιγμή στο μέλλον να γεννήσει «μη μεταλλαγμένα παιδιά» όπως λέει, έσπευσε να με τρομάξει με ράδιο αρβύλα: «Ξέρω δυο πλήρως εμβολιασμένους που χαροπαλεύουν στην ΜΕΘ!»

«Μπα…», απάντησα ασαφώς.

Ξέρω πως ο τι και να της έλεγα δεν θα άλλαζε. Τουλάχιστον εγώ, όπως πολύς κόσμος, δεν έχω πλέον την υπομονή.

Έρευνες για τους αρνητές των εμβολίων συμφωνούν πως πρόκειται συχνά για άτομα πολιτικοποιημένα, για τα αμερικάνικα στάνταρντ τουλάχιστον. Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ, έχουν ήδη από την άνοιξη, δημοσιεύσει παρατηρήσεις και τα χαρακτηριστικά του προφίλ τους.

Οι αρνητές και οι σκεπτικιστές, επηρεάζονται από την πολιτική πόλωση και την απολαμβάνουν καθώς αποτελεί για εκείνους εκτόνωση.

Στις ΗΠΑ, όπου ένα τρίτο του πληθυσμού εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί (ποσοστό υψηλότερο από αυτό της Ευρώπης ), οι αρνητές  καταγράφονται  στην πλειοψηφία τους Ρεπουμπλικάνοι. Όμως εκτός, από τις πολιτικές ομοιότητες, οι αρνητές έχουν κοινά γνωρίσματα όπως η ευαισθησία σε ζητήματα ελευθερίας ενώ αρκετοί μοιάζουν σε τομείς πυλώνες της προσωπικότητας. Αυτές οι βάσεις δύσκολα αλλάζουν και δεν εξαρτώνται από ιδεολογίες ή πολιτικές θέσεις, τις συναντά κανείς σε όλο το φάσμα των πεποιθήσεων αλλά ακόμη και στους πλέον  απολιτίκ !

Οι αρνητές ενδέχεται να είναι  άτομα που πιστεύουν πως πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους, έχουν έντονες επιφυλάξεις σχετικά με φάρμακα και  ουσίες και παραδέχονται πως τους απασχολούν έννοιες όπως η φυσικότητα ή η αγνότητα.

Οι έρευνες κοινωνικής ψυχολογίας που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες  προκειμένου να καταλάβουν οι ειδικοί την αντίληψη των αρνητών, έδειξαν πως  φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο έλεγχος που επιθυμούν να έχουν στις ζωές τους, όσοι αρνούνται γενικώς και αορίστως .

Αν και πολλοί  ανήκουν σε  χαμηλά οικονομικά στρώματα, κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν ή  βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με σκληρές συνθήκες και ωράρια,  δηλώνουν πως αρνούνται να τους επιβάλουν οι άλλοι, πώς θα ζήσουν.

Τα οξύμωρα δεν σταματούν εδώ.

Καθημερινοί άνθρωποι, με πελώρια λαχτάρα να κατανοήσουν την επικαιρότητα , που μπορεί να σερφάρουν ατέλειωτες ώρες στο διαδίκτυο ώστε να ενημερωθούν, είναι συγχρόνως  τόσο καχύποπτοι και διστακτικοί ώστε να είναι περίπου αδύνατον να δεχτούν και να αφομοιώσουν  ενημέρωση και γνώση ώστε  να προχωρήσουν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν ένα είδος ανακουφιστικής εξήγησης, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν εκτενώς σχετικά με τους συνωμοσιολόγους το 2018. Ακόμη και οι πλέον εξωφρενικές, φέρνουν ένα είδος τάξης στο χάος που φαίνεται δυσνόητο και αλλάζει συνεχώς στον περίπλοκο κόσμο που ζούμε και η προσκόλληση στις συνωμοσίες  αποτελεί ισχυρό δείκτη άρνησης των εμβολίων, των μασκών αλλά παραδόξως και της άρσης των μέτρων! Ποιος θα το έλεγε ; Όταν είσαι λοιπόν  αρνητής είσαι συνήθως γενικά αρνητής!

Παρόμοια φαινόμενα υπήρχαν πάντα και φαίνεται πως ανθίζουν σ όλες τις κοινωνίες, έπειτα από παρατεταμένες περιόδους δυσπιστίας στις κυβερνήσεις ή στους θεσμούς, με λίγα λόγια γινόμαστε πιο εύκολα  αρνητές όταν αισθανόμαστε πως το σύστημα γενικότερα  δεν λειτουργεί υπερ μας, όταν υπάρχει μια περιρρέουσα απογοήτευση και η εντύπωση πως οι ισχυροί μας έχουν πουλήσει.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στην μετα – Τραμπ, Αμερική.

Αυτή η δυσπιστία μπορεί να επεκτείνεται εναντίον της ιατρικής, της  επιστήμης, της  τεχνολογίας.

Ας επιστρέψουμε όμως στον Έλληνα αρνητή, που πλέον δεν θέλει να βγουν οι μάσκες, δεν θέλει να ανοίξουν τα κλειστά σινεμά, επειδή μπορεί να μην έχει εμβολιαστεί ή να εμβολιάστηκε (αρκετοί πείθονται άλλωστε) αλλά αποφεύγει πεισματικά  να πιστέψει πως η κατάσταση μπορεί να έχει αρχίσει να έχει άλλα δεδομένα, διότι έτσι είναι ο αρνητής! Καχύποπτος ,φοβισμένος, περιθωριακός και δυστυχώς αδιόρθωτος

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024